Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Eliminarea cotei de zahăr - riscuri și avantaje pentru fermierii români

Publicat: 21 octombrie 2016 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recent, în comuna Girov, din județul Neamț s-au purtat dezbateri prelungite pe tema perspectivei culturii de sfeclă de zahăr, în contextul eliminării din anul 2017 a cotelor de zahăr din Uniunea Europeană. Reamintesc că la ferma Vălenii Doamnei, patronată de Vasile Pop-Silaghi și de soția sa, Nicoleta Pop, a fost organizată “Ziua sfeclei de zahăr” - a doua ediție. 

Producătorii din zona Moldovei, împreună cu reprezentanții de vârf ai Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, s-au aflat față în față cu conducerea Agrana România, respectiv cu directorul general Gabriela Petrea și directorul cu materia primă Mihai Dimitriu. Unul dintre cele mai fierbinți puncte de discuții l-a constituit modul de calcul al prețului sfeclei de zahăr, începând cu anul 2017, în condițiile în care eliminarea cotelor de zahăr presupune și eliminarea prețului de bază, la care s-a raportat până acum negocierea contractelor dintre fermieri și procesator.

sfecla-4Click pe poza pentru galerie!

Fără sistemul cotelor, perspectivele devin oarecum incerte
”Eliminarea cotelor de zahăr nu va fi o bucurie pentru noi, producătorii, deocamdată. Practic, această cotă ne proteja și porneam de la un preț de bază, care putea fi mărit prin calitatea recoltelor, fiindcă existau anumite bonusuri. Prin liberalizarea producției de zahăr, normal că se vor pierde anumite certitudini. Dar, în același timp, se va impune o nouă strategie, atât pentru noi, cât și pentru fabrici. Vedem că fabrica de la Roman, din cadrul Agrana România, este puternică, are proiecte și o strategie optimistă. Apreciem că va rămâne alături de producători, construind o relație de parteneriat echitabil și mai cred că noua etapă va aduce specializarea pe această cultură. Adică, vor cultiva sfeclă de zahăr și vor câștiga fermierii care vor ști să obțină producții foarte bune. Sperăm că odată cu revigorarea prețului zahărului pe plan internațional - după căderea accentuată din urmă cu câțiva ani de la aproximativ 700 de euro/tonă, la aproape 400 de euro/tonă, acum fiind într-un trend crescător cu aproape 550 euro/tona de zahăr -, și noi vom fi plătiți mai bine. Spun aceasta, fiindcă deși este o cultură subvenționată, sfecla de zahăr rămâne o cultură scumpă”, observa fermierul Vasile Pop-Silaghi, reprezentant al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Regiunea N-E.

Negocieri asupra prețului de bază al sfeclei pentru următorii 3-4 ani
Modul în care vor fi abordate negocierile asupra prețului de bază al sfeclei pentru anul 2017 va fi hotărâtor pentru următorii 3-4 ani, apreciază cultivatorii. De aceea, susțin faptul că prețul minim ar trebui să fie chiar mai mare decât cel valabil astăzi, de 26,29 euro/tonă, deoarece acest preț a fost stabilit atunci când zahărul se vindea cu 430 euro/tonă, or, în acest moment prețul este de aproximativ 500-550 euro/tonă.
La rândul lor, procesatorii anunță intenția de a modifica parametri viitoarelor contracte, în sensul orientării către colaborarea cu fermierii de la distanțele cele mai mici față de fabrica de la Roman și în sensul unei formule diferite de calcul al prețului. Propunerea Fabricii de Zahăr din Roman, județul Neamț, este ca prețul sfeclei să fie legat de prețul de vânzare al zahărului vrac, la poarta fabricii. ~n plus, din prețul recoltei de sfeclă predată fabricii nu va mai fi dedusă valoarea coletului, iar bonusurile pentru calitate vor fi menținute sub aceeași structură ca și în anii anteriori. ”Credem că este just ca, în cazul unui preț mai bun al zahărului, și fermierul să primească un preț mai mare la sfeclă. Acum, zahărul se vinde mai bine, cumva s-a stabilizat prețul la 500-550 euro/tonă și nu credem că vor mai fi căderi spectaculoase de preț. Este o noutate pe care le-am transmis-o fermierilor, aceea că începând cu anul 2017, nu se va mai deduce coletul, ceea ce poate aduce un plus de aproximativ trei la sută la producție. Aceasta este o măsură pe care tot acum o discutăm cu fermierii, iar intenția noastră este ca, astfel, să contribuim la ușurarea operațiunii de recoltat sfecla”, spunea Mihai Dimitriu, director cu materia primă la Agrana România.

Agrana oferă prefinanțare și servicii de recoltare, dar pretinde calitate și productivitate
Specialistul firmei îi asigură pe partenerii fermieri de transparență totală. “Asociațiile de cultivatori vor trebui să auditeze acest preț pentrul 2017 și noi sperăm că vom colabora la fel de bine cu fermierii, fiindcă intenția noastră este de a extinde suprafața la 9-10 mii de hectare. Singura precizare ar fi aceea că extinderea o vom face cât mai aproape de fabrica de la Roman, astfel încât să scadă cheltuielile cu transportul. Vă spun sincer, la subvenția de care se bucură și având în vedere că producția se realizează pe baza unui contract sigur de valorificare, în opinia mea sfecla de zahăr este una dintre cele mai atractive culturi. Sigura cerință este aceea de a realiza producții mari și calitative. Iar când spun producții mari, mă refer la faptul că acela care vrea profit, nu are voie să obțină recolte sub 40 tone/ha”, spunea Mihai Dimitriu, director cu materia primă la Agrana România.
Pentru următorul an de producție, fabrica de zahăr din Roman va continua parteneriatul cu fermierii pe două paliere, respectiv prefinanțare și servicii de recoltare. Parteneriatul va avea aceeași structură, singura modificare urmând a fi aceea legată de prețul de bază al sfeclei de zahăr. Se pare, însă, după cum apreciază specialiștii, nici acest preț nu va fi cu mult diferit de cel din anul 2016. Iar, principiul după care toți ar trebui să își conducă activitatea ar trebui să fie cel al obținerii unor recolte mari și calitative, la prețuri de cost cât mai mici.

Crește competiția pe piața zahărului
Cât privește pericolele care ar putea apărea după eliminarea cotelor de zahăr în UE, ceea este foarte important și a fost subliniat, este că fabricile vor calitate în primul rând pentru a rezista pe piață. Sfecla a început să se înscrie în categoria produselor cu prețuri volatile, precum sunt prețurile cerealelor, iar fără calitate, oricâtă recoltă s-ar obține, nu se va ajunge la eficiență și profit. Cu atât mai important este capitolul calitate, în contextul apariției pe piața europeană a zahărului de pe alte continente - și un zahăr deloc rău. Iar, din anul 2017 când vor fi eliminate cotele europene de zahăr, se vor înmulți necunoscutele legate de perspectivele sfeclei. ”Dacă e să îi spunem pericol, acesta ar fi ca furnizorii din Vestul Europei să invadeze piața din România cu zahăr produs acolo. Dar, temerile acestea sunt rezervate, fiindcă situația României este cumva mai avantajoasă, deoarece se găsește la granița Uniunii Europene, iar costul transportului de zahăr din Franța, Germania ar ajunge la 50-60-80 euro, ceea ce nu ar fi convenabil pentru respectivele țări. Iar, zona Moldovei mai are și norocul de a fi protejată de Munții Carpați, care reprezintă o barieră naturală și nu există nici o infrastructură de transport prea bine pusă la punct”, opina Mihai Dimitriu.
Prognozele naționale și europene arată o posibilă creștere a suprafeței ocupate cu sfeclă, după eliminarea cotelor de zahăr, însă nu cu mai mult de 7-8-10%.
Vă reamintim faptul că în această toamnă, prețul sfeclei rămâne cel corespunzător contractelor încheiate deja între fermieri și Fabrica de Zahăr din Roman - Neamț, unicul procesator care preia producția de sfeclă de zahăr obținută în zona Moldovei.

 

SOLUȚII TEHNOLOGICE PENTRU RENTABILITATEA CULTURII
Din punct de vedere tehnologic, specialiștii din cadrul Agrana România le recomandă insistent cultivatorilor din zona Moldovei, afectată de secetă, să efectueze lucrări de păstrare a apei în sol și, în cazul în care cultura premergătoare a fost porumbul, obligatoriu terenul să fie arat. ”Dacă sfecla va fi înființată pe o suprafață pe care în anul precedent s-a produs porumb, trebuie efectuată arătura în mod obligatoriu, deoarece erbicidele folosite la porumb pot crea fitotoxicități care aduc necazuri mari și pot dijmui semnificativ din producții”, sublinia Mihai Dimitriu.
Partea pozitivă, specifică acestui an de producție în zona Moldovei, seceta care aproape a înjumătățit recoltele a determinat, totuși, o acumulare mai mare de zahăr. Din evaluările realizate în luna septembrie, conținutul mediu de zahăr era de 17-18%. ~n aceste condiții, cultivatorul care a pierdut la cantitate, va avea ocazia de a mai recupera din pierderile financiare datorită bonusului ceva mai mare pe care îl va obține de la procesator pentru conținutul de zahăr al sfeclei predate. ”Procentul mai mare de zahăr din sfeclă reprezintă singurul element pozitiv al secetei și arsiței din vara 2016. Astfel, valoric, față de prețul sfeclei stabilit la standardul de 16% conținut de zahăr, vor putea fi adăugați 5-6-8 euro/tona de sfeclă tocmai datorită acestei acumulări mai mari de zahăr”, explica Mihai Dimitriu.

 

Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iași

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Vizualizat: 639 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!