Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Efectele secetei: Cum stăm cu prăşitoarele?

Publicat: 11 iunie 2020 - 11:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În zonele unde au lipsit ploile, culturile prăşitoare de primăvară suferă de stres hidric şi parcurg stadii de creştere şi de dezvoltare întârziate. Ce soluţii aplică fermierii?

Acolo unde s-a instalat seceta pedologică extremă, plantele de porumb şi floarea-soarelui sunt puse la grea încercare. Dacă sămânţa a găsit umiditate, plantele s-au dus în şase frunze. Dar un sfert din suprafeţele însămânţate nu au răsărit din cauza secetei.

Potrivit specialiştilor, o problemă o reprezintă buruienile, care sunt mai greu de controlat. Peste tot în estul şi sud-estul ţării unde au fost canale de irigaţii există vetre de infestare cu cânepă. Pentru controlul buruienii, trebuia intervenit în faza de două frunze adevărate cu erbicidul selectiv sulfonilureic Express.

O altă pacoste e Tanymecus. În sudul Dobrogei s-au observat şi câte 12 adulţi pe metru pătrat. În aceste condiţii, mulţi producători au pierdut culturile şi au reînsămânţat terenurile.

prasitoare mihai curca 1_b

Lecţia fosforului şi beneficiile lui în lanul de porumb

La Însurăţei, în ferma brăileanului Mihai Curcă, culturile sunt răsărite, dar cer apă, pentru că din noiembrie şi până acum a plouat doar 28 l/mp. Are semănate 200 ha cu floare şi 300 cu porumb, precum şi câteva soiuri de soia de la SCDA Turda.

Seceta, coroborată cu amplitudinile mari de temperatură dintre zi şi noapte, a determinat o creştere defectuoasă a plantelor.

„Deficitul de apă din jumătatea estică a ţării este destul de mare, se lucrează cam la 50% din capacitatea de câmp. La peste 30 cm nu mai este apă în sol. Asta înseamnă că plantele îşi vor dezvolta rădăcinile, în profunzime nu vor găsi apă, vor rămâne la suprafaţă şi astfel porumbul va avea probleme mari de creştere în fazele târzii: de cădere, de slabă nutriţie”,ne-a declarat Mihai Valentin, Category Marketing Manager Corn & Soybeen - Corteva Agriscience.

Specialistul a subliniat că fertilizarea trebuie să fie echilibrată. Fermierii au învăţat foarte bine lecţia fosforului, aplicândMAPşiDAPconcomitent sau înainte de semănat şi administrează azotul fracţionat 130-140 kg/ha s.a. Însă trebuie moderaţie, pentru că o cantitate foarte mare va creşte concentraţia în sol şi plantele vor suferi.

prasitoare porumb 1_b

Foarte important!

Fermierii trebuie să aplice fertilizarea cu zinc în faza de 6 frunze, pentru sporuri considerabile de producţie.

În Teleorman, Ioan Marius Găină, din Drăgăneşti Vlaşca, s-a bucurat de ploaie. “Am 115 ha cu floarea-soarelui (P64LE25 şi Talento) şi 40 cu porumb (P9903 şi P9537). Am făcut toată tehnologia la timp: semănat, erbicidat şi administrat uree. Aşteptăm să treacă ploile şi să facem tratamentele; culturile nu ridică probleme”, ne-a declarat fermierul. Acesta preferă să erbicideze în postemergenţă, când plantele de porumb au 2-8frunze şi buruienile sunt răsărite.

5 AVANTAJE ALE ERBICIDĂRII POSTEMERGENTE

  1. Nu necesită umiditate după aplicare;
  2. Nu are nevoie de o pregătire foarte bună a terenului;
  3. Se pretează pentru toate tipurile de lucrări ale solului (minimum-tillage, arătură);
  4. Se aplică "la vedere" în funcţie de problemele fiecărei sole, începând cu postememergenţa timpurie, normală (4-6 frunze) sau târzie (6-8 frunze);
  5. Produsele dispun de un spectru complet de combatere a buruienilor mono şi dicotiledonate, inclusiv a celor problemă: pălămidă, volbură, costrei, samulastră de floarea-soarelui. 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1526 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?