Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ecologic nu înseamnă doar apă, pământ și bălegar

Publicat: 03 octombrie 2021 - 12:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura ecologică este încă unul dintre domeniile de nișă din peisajul agricol european. Noile obiective ale politicilor UE, însă, tind să o aducă, dacă nu în prim plan, cel puțin la un nivel mult mai larg de dezvoltare.

La ora actuală, suprafața agricolă a României se ridică, conform datelor oficiale, la 14,8 milioane hectare. Cam zece milioane sunt teren arabil, iar restul sunt ocupate de alte categorii de exploatații agricole. Însă doar 468.000 de hectare, deci nici măcar 0,5%, sunt destinate culturilor certificate ecologic. Cu cereale sunt cultivate numai 155.000 ha. Adică 1,5% din suprafața arabilă. Foarte puțin, dacă avem în vedere că UE și-a propus, între alte obiective, ca până în anul 2030 cel puțin un sfert dintre terenurile sale agricole să fie cultivate în sistem bio.

 cultura floare asoarelui_b


De ce acum agricultură bio?


În concluzie, nu numai că este loc, dar este și foarte necesar ca fermierii să se preocupe de acest domeniu. Pentru că, dacă nu o fac acum, de bună voie, mai târziu vor fi obligați s-o facă sub povara constrângerilor care probabil nu vor întârzia să apară. Așa că, mai bine acum, când există și stimulente, decât atunci când vor fi impuse cine știe ce penalizări.

Un argument în plus este și acela că deja s-a format o piață separată pentru produsele ecologice. Producătorii certificați pot obține prețuri cu mult mai mari pentru marfa lor decât cei care lucrează în sistem convențional.

 eveniment NOROFERT (2)_b


O convingere greșită

 

Există o confuzie care încă persistă în mentalitatea unei părți însemnate a fermierilor români. Pentru ei, agricultura ecologică înseamnă să folosească doar îngrășăminte organice, respectiv gunoi de grajd, și nici un alt fel de substanțe. În termeni economici, o pierdere însemnată de productivitate, tradusă în pierderi de venit care nu pot fi acoperite de diferențele de preț.

Ei bine, această convingere este cât se poate de greșită. Agricultura bio nu exclude folosirea unor substanțe de tratament sau și a altor îngrășăminte ori tratamente pentru sol decât gunoiul de grajd. Condiția, însă, este ca și acestea să fie realizate din compuși naturali. Prin utilizarea acestor produse, diferențele de productivitate sunt puternic compensate. Spre exemplu, în anul acesta, producătorii despre care vom povesti în continuare au obținut 5 tone de grâu/ha, o producție pe care destui producători convenționali n-au avut-o...

 eveniment NOROFERT_b


Tehnologii personalizate


În anul 2010, compania Norofert a sesizat nevoia de inputuri pe care cei ce doreau să producă în sistem bio, în condiții rezonabile, o resimțeau. Din acel moment, a început importul de substanțe destinate tratamentelor culturilor organice. Acestea erau aduse din SUA, Spania și Germania. Cinci ani mai târziu a trecut la producerea lor în țară. Cam în aceeași perioadă, compania a fost listată și la Bursa de Valori, fiind una dintre puținele businessuri agricole din România prezente acolo. Alegerea, însă, s-a dovedit de bun augur. Capitalul firmei a crescut constant, ceea ce a făcut ca și afacerea să se extindă.

Una dintre principalele strategii ale companiei a fost aceea de a oferi clienților săi tehnologii personalizate. Consilierii firmei s-au deplasat la ferme și au discutat cu fermierii despre situațiile concrete din teren. Apoi au elaborat planuri adaptate. Rezultatele nu au întârziat să apară.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Loturi demonstrative - peste o sută - au fost create în mai multe zone din țară. Căci fermierul este convins mai degrabă de ceea ce vede cu ochii lui decât de ceea ce-i povestesc alții...

 Foto 3 Iulia Gradinaru_b

Iulia Grădinaru, director executiv Norofert Group 


De la sămânță, la recoltă și apoi la desfacere


Fiindcă și aceasta este una dintre convingerile celor care se ocupă de marketingul Norofert, s-au gândit cum ar putea veni încă și mai aproape de fermieri. Și au găsit și soluția ”Am întocmit un program de introducere a fermierilor în sistemul bio”, a explicat Mircea Fulga, reprezentant al companiei. Prin acest program, pe lângă consultanță, celor care doresc li se oferă și asistență la obținerea certificărilor bio. Pentru a le ușura munca și a le asigura veniturile, întreaga producție este preluată de Norofert, care o vinde unor procesatori externi. ”Astfel este asigurată și trasabilitatea”, adaugă Mircea Fulga. Practic, Norofert oferă fermierilor de la sămânța netratată, substanțele de tratament, consultanță, totul până la desfacerea producției.

 Foto 4 Mircea Fulga_b

Mircea Fulga , business development manager 


Fermă pilot și cooperativă


Anul acesta, însă, a fost demarat un proiect și mai ambițios, care să demonstreze că se poate și care să creeze, în același timp, un pol în agricultura bio. La Zimnicea a fost cumpărată o fermă de 1.000 ha, care este lucrată în sistem bio. Exploatația a devenit nucleul unei cooperative, BioDanube, care a ajuns să lucreze 14.300 ha. De pe o astfel de poziție, altfel se poate discuta cu retailerii sau procesatorii, mai ales când ai în spate și o capacitate însemnată de producție pentru inputuri...

 

Dar oare ce conțin substanțele bio de tratament?


Trebuie să spunem că aproape 80% din volumul producției Norofert o reprezintă substanțele din linia „Organics”. Gama cuprinde substanțe pentru tratamentul semințelor (alt mit sfărâmat, cum că în agricultura ecologică nu se tratează semințele), îngrășăminte, insecticide, fungicide, ca și produse speciale destinate tratamentelor solului înainte de semănat ori după recoltare.

Principalele componente sunt uleiurile vegetale, amestecurile de aminoacizi, bacterii specifice solului și chiar unii fungi. Practic, este ceva asemănător cu utilizarea prădătorilor în culturile protejate.

Deci, dacă e vorba să tragem o concluzie, este aceea că agricultura bio poate avea un viitor. Există mijloace, există experiență, doar dorința mai lipsește. Sau există și ea?

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 2146 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?