Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

E toamnă în cultura mare

Publicat: 03 septembrie 2015 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• bilanț trist la evaluarea culturilor

Click pe poza pentru galerie!

Încheiem un an agricol mai puțin favorabil, cu precădere pentru plantele semănate în primăvară și cu recoltare în toamnă, din cauza secetei de lungă durată și a temperaturilor excesive care au dijmuit recoltele, la unele culturi chiar înjumătățindu-le. Seceta s-a instalat devreme în majoritatea zonelor țării și a afectat toate culturile: leguminoasele cultivate pentru boabe (fasolea, soia, lintea, năutul), plantele tehnice (floarea soarelui, cartoful, sfecla pentru zahăr) și chiar cerealele (în special porumbul).

 

E tardiv să ne întrebăm cât de util ar fi fost sistemul de irigații, distrus după anul 1990, și cât de mare ar fi fost efectul pădurilor de protecție dacă ele nu ar fi fost defrișate. Frecvența anilor cu mari abateri climatice este tot mai mare (pe alocuri provocată de oameni), iar diminuarea efectelor lor presupune mai multă înțelepciune și la fel de multă implicare.

 

Recoltele toamnei se strâng în hambare

• Recoltarea florii soarelui. Culturile neirigate, cultivate cu densități mari de 70 mii plante/ha și fertilizate cu mult sub necesar, care oferă recolte de doar câteva sute de kilograme, au spulberat în mare parte speranțele cultivatorilor. În condițiile climatice actuale, calatidiile plantelor au rămas mici și semințele sunt mărunte, iar cele din mijlocul inflorescenței mari sunt seci, deoarece apa și fertilizantul au alimentat doar rândurile de semințe de la margine, nu și pe cele din mijloc. Cultivatorii care au folosit densități prudente, de până la 45 mii plante/ha, chiar și în condiții de secetă, au obținut recolte mult mai mari. În culturile irigate, recolta a depășit 3000 kg/ha.

Pentru o bună păstrare a recoltei, umiditatea semințelor trebuie să fie de maxim 8%, iar puritatea fizică a masei de boabe nu trebuie să depășească 96%.

• Recoltarea soiei trebuie făcută cu mare atenție, având în vedere inserția joasă a primului etaj de păstăi. Din cauza temperaturilor ridicate (peste 30oC) din perioada de înflorire, când regimul termic optim ar fi trebuit să fie de 22-25oC, iar la formarea fructelor de 21-23oC, dar și din cauza lipsei apei în sol și a umidității relativ scăzute a aerului, multe flori au fost avortate și au căzut.

Momentul optim de recoltare a soiei este atunci când frunzele s-au îngălbenit și au căzut, când păstăile s-au brunificat în proporție de peste 70% și când semințele au culoarea caracteristică și umiditatea sub 16%. Înălțimea de tăiere a plantelor se reduce la 4-6 cm. Pierderile la recoltarea cu o combină bine reglată nu depășesc 3%. Din totalul pierderilor de producție, circa 90% au alte cauze (scuturare, plante rupte și căzute etc).

• Recoltarea cartofilor. Dacă până la începutul acestei luni au fost recoltați cartofii destinați consumului de vară, în septembrie se strâng cartofii pentru consumul de toamnă - iarnă. Când vrejii s-au uscat în proporție de circa 2/3, iar restul de 1/3 are culoarea gălbuie, aceștia se distrug pe cale chimică sau mecanică, cu 7-8 zile înainte de recoltare.

În acest an, din cauza secetei din perioada de tuberizare, tuberculii formați au rămas mai mici, reducând sever recolta. Soiurile românești au avut o comportare mult mai bună spre deosebire de cele importate. Recoltarea cartofilor care urmează a fi păstrați timp îndelungat trebuie să înceapă când temperatura atmosferică scade la 12-14oC.

• Recoltarea porumbului va începe mai devreme, deoarece în multe zone arșița a uscat plantele, cu toate că porumbul este o specie tolerantă la secetă datorită sistemului radicular puternic și bine dezvoltat, a consumului specific redus și a caracterului xerofitic (rezistență în medii uscate) al părții aeriene.

În acest an, în cultura neirigată și în parcelele cu densități mari, precum și acolo unde s-a manifestat seceta pedologică în perioada critică (între 10-20 iunie și 10-20 august), plantele s-au uscat timpuriu. De asemenea, în perioada umplerii boabelor, lipsa umidității a provocat șiștăvirea acestora. În aceste condiții avem tabloul general al stării proaste a culturilor și explicația producțiilor mici din lanurile de porumb neirigate. O comportare mai bună au avut-o hibrizii cu sistem radicular mai profund și cu frunze erectofile.

Recoltarea mecanizată în știuleți începe când umiditatea boabelor ajunge la 30-32% și se încheie când conținutul de apă din bob scade la 24-26%, iar recoltarea în boabe începe când umiditatea acestora scade sub 25%. Boabele recoltate trebuie uscate până la umiditatea de 14%.

În acest an, hibrizii de nouă generație pot atinge randamentul de boabe de 78-83% doar în cultura irigată. Recolta de porumb din acest an va fi deosebit de scăzută, 2015 fiind cel mai secetos an din ultimele cinci decenii. În condițiile date, trebuie adunată întreaga producție secundară, deoarece necesarul de furaje fibroase va fi greu de asigurat din fânețele uscate și din plantele furajere cultivate, și acestea din urmă fiind afectate de secetă. 

 

Condiții dificile la însămânțarea rapiței

În condițiile specifice acestui an, lucrarea solului se face cu dificultate și poate fi realizată în parametri tehnici normali numai cu utilaje moderne. Amplasarea culturii de rapiță pentru ulei trebuie făcută cu precădere după cereale păioase, imediat după recoltare, eliberarea terenului de paie și după lucrarea solului fără întoarcerea brazdei. Numărul de treceri trebuie redus la minimum posibil, pentru a păstra apa în sol. Fertilizarea trebuie făcută în funcție de rezultatele cartării agrochimice și de consumul specific (pentru o tonă de semințe și partea aeriană aferentă sun necesare 5,5 kg de azot, 3,5 kg de fosfor și 4,1 kg de potasiu).

Semănatul rapiței a început timid în ultima decadă a lunii august și continuă până la 20 septembrie, dar se poate prelungi până la sfârșitul lunii în așteptarea umidității optime de semănat. 

Nu semănați sămânță netratată. Hibridul ales trebuie să fie tolerant la boli specifice cum sunt: Phoma lingam, Sclerotinia și Alternaria.

Distanța de semănat între rânduri este de 25 cm sau 37,5 cm, la adâncimea de 2-3 cm și cu densitatea de 50-55 semințe/mp. Erbicidarea se face preemergent, iar dacă apare samulastra, este necesară și o erbicidare postemergentă cu erbicide antigramineice.

Față de acum două trei decenii, când cheltuielile cu înființarea culturii de rapiță erau rezonabile, în prezent acestea s-au triplat. Însă expunerea la riscul de înființare a culturii în condiții tehnice mai puțin prielnice nu este indicată. În zonele în care nici în această lună nu cad precipitații suficiente, este bine să se ravadă planul de cultură și acolo unde situația o impune, să se diminueze suprafața alocată acestei culturi.

 

Semănatul primelor cereale de toamnă 

În acest an, în majoritatea zonelor de cultură, din lipsa apei, pregătirea terenului se face cu dificultate. Obiectivul principal îl reprezintă realizarea patului germinativ printr-un număr minim de treceri, pentru a diminua efectele secetei pedologice. Precipitațiile prognozate pentru septembrie nu vor acoperi în toate regiunile țării deficitul de apă existent pe adâncimea profilului de sol de la 0 la 100 cm.

După recoltarea florii soarelui, a soiei și a cartofilor, arătura pentru culturile de toamnă va fi posibilă numai în zonele în care vor cădea precipitații suficiente. Aceste arături se vor face doar până la adâncimea de încorporare a resturilor vegetale, uniform și fără a rezulta bolovani care impun lucrări ulterioare pentru mărunțirea lor. Atașarea de plug a grapei stelate asigură nivelarea și mărunțirea brazdelor. După plantele care părăsesc terenul în toamnă și care lasă o cantitate mare de resturi vegetale, discuitul înainte de arat, perpendicular pe direcția rândurilor plantei premergătoare, creează condițiile pentru reușita lucrării de bază a solului.

În mod prioritar, pregătirea terenului pentru toate culturile se va face cu utilaje complexe care la o singură trecere realizează afânarea solului, mărunțirea bulgărilor, nivelarea și tasarea terenului, rezultând astfel un pat germinativ de calitate. Alte avantaje importante ale lucrărilor solului cu agregate complexe sunt economia de motorină și rapiditatea lucrării. Pregătirea terenului prin arătură va fi o lucrare de excepție în acest an, condiționată de cantitatea de precipitații disponibile în sol.

Îngrășămintele cu fosfor, cu potasiu și o parte din doza de îngrășăminte cu azot trebuie introduse în sol odată cu lucrările de pregătire a terenului. Orientativ, pentru cei care nu au efectuat cartarea agrochimică a terenului, dozele de îngrășăminte cu fosfor sunt de 60-80 kg/ha și cele de potasiu de 40-100 kg s.a., iar la pregătirea patului germinativ se administrează 40-60 kg azot s.a.

Semănatul secarei se face în perioada 15-25 septembrie, în zonele subcarpatice, și începând cu 25 septembrie și până în prima decadă a lunii octombrie, inclusiv, în restul zonelor. Încadrarea în aceste intervale este importantă, deoarece secara își încheie înfrățirea în toamnă. Folosiți numai sămânță cu puritatea minimă de 98%, lipsită de scleroți și cu germinația de peste 85%. Densitatea la semănat este de 500-600 boabe germinabile/mp, distanța între rânduri - 12,5 cm, adâncimea de semănat - 2-4 cm, revenind o cantitate de sămânță de 140-200 kg/ha.

Însămânțarea triticalelor se face în ultima decadă a lunii septembrie, în zonele mai reci, colinare, și în prima decadă a lunii octombrie, în celelalte zone. Sămânța trebuie să aibă germinația de peste 85%. Înainte de semănat, sămânța se tratează cu aceleași produse folosite și la semințele de grâu. Densitatea la semănat este de 450-650 boabe germinabile/mp, distanța între rânduri - 12,5 cm, iar adâncimea de semănat - 5-7 cm. Cantitatea de sămânță variază între 230 și 280 kg/ha.

Semănatul orzului și al orzoaicei de toamnă începe după 15 septembrie și se continuă până la mijlocul lunii octombrie. Densitatea de semănat este de 450-500 boabe germinabile/mp la orz și de 450- 550 boabe germinabile/mp pentru orzoaică. Distanța între rânduri este de 12,5 cm. Adâncimea de semănat este de 3-5 cm și nu trebuie depășită, deoarece orzul și orzoaica au putere mică de străbatere din cauza germinației bipolare, având boabele îmbrăcate în palee. Cantitatea de sămânță necesară este de 160-200 kg/ha.

În toamnele secetoase, dar și în situația întârzierii semănatului sau dacă patul germinativ nu este suficient de mărunțit, norma de sămânță necesară se mărește cu 10-15% la toate culturile enumerate anterior.

Vizualizat: 701 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!