Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

E RENTABIL să produci ORGANIC. În Germania...

Publicat: 23 august 2017 - 10:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PREŢ CU PÂNĂ LA 70% MAI MARE! În urmă cu 12 ani vizitam câteva ferme din jurul Stuttgart-ului, landul german Baden-Württemberg, o zonă frumoasă, verde, curată, cu agricultori optimişti şi aparent lipsiţi de griji. 

Am revenit în zonă în luna iulie a acestui an la invitaţia jurnalistei Ulrike Amler, eu fiind într-o scurtă vacanţă prin Munţii Pădurea Neagră, la prieteni. Am redescoperit aceeaşi zonă frumoasă, cu aceleaşi dealuri pe care culturile agricole parcă sunt desenate la linie, cu acelaşi verde incredibil...

ferma-bio-germania1_b

De la stânga la dreapta: Ulrike Amler, Wilfried Grieshaber şi subsemnata, la o discuţie despre rentabilitatea economică a fermei organice

Dar între timp am mai acumulat 12 ani de presă agricolă în România şi parcă acum diferenţele faţă de fermele noastre nu mi s-au mai părut atât de mari. Dimpotrivă! În landul Baden-Württemberg zootehnia reprezintă un sector agricol foarte important, dar este la concurenţă puternică pentru teren cu industria. Peste tot e plin de fabrici, desigur semn de prosperitate. Însă pentru agricultura germană, care accede tot mai mult spre producţia organică, dezvoltarea industrială nu e deloc de bun augur... (…)

ferma-productie-ceapa_b

Preţ cu până la 70% mai mare pentru producţia organică!
Ferma familiei Grieshaber din Ditzingen-Hirschlanden este 100% organică: 185 vaci cu lapte, 270 hectare cu cereale, lucernă şi legume, staţie de biogaz. Zona unde se află ferma este colinară, cu o temperatură medie anuală de 9,4oC şi aproximativ 700 mm media anuală a precipitaţiilor.
Solul este de o calitate foarte bună, dar terenul e fragmentat în parcele mici şi foarte mici. Ferma deţine în proprietate doar 10 hectare, restul fiind luate în arendă. Arenda este de 300-800 euro/ha, în funcţie de mărimea suprafeţei şi categoria de productivitate a solului.
Wilfried Grieshaber are 69 de ani şi este căsătorit cu Margarete. A primit ferma de la tatăl lui şi astăzi o administrează împreună cu fiii săi: Reinhard (39 de ani), specialist în creşterea vacilor cu lapte, căsătorit şi tatăl a trei copii şi Daniel (29), specialist în producţia vegetală. (…)

productie-grau-bio_b

Structura culturilor este diversificată iar asolamentul este respectat cu sfinţenie, fiind unul din elementele tehnologice de bază din producţia organică. În anul 2017, terenul din ferma familiei Grieshaber este împărţit astfel: 15 ha cultivate cu cartofi (după lucernă sau grâu), 35 ha cu legume (ceapă, şalote sau ceapă mică inclusiv pentru sămânţă - o cultură la modă în Germania, morcovi, sfeclă roşie, dovleac Hokkaido pe 4 hectare, usturoi şi, din acest an, castraveţi), 60 ha cu lucernă, 10 ha sunt cultivate cu triticale, 10 hectare cu grâu şi 135 de hectare cu diferite amestecuri de leguminoase în care lucerna reprezintă 80%. Condiţiile de climă şi pedologice din zonă permit patru coase la iarbă şi la lucernă, prima şi a treia coasă fiind cele mai bogate în proteină.
Cartofii sunt ambalaţi în saci din hârtie de 1 kg şi în saci de rafie de 2,5 kg. Întreaga producţie de cartofi, ceapă, şalotă, castraveţi şi dovleac este vândută unui comerciant de pe piaţa locală, care are o reţea de distribuţie tip "cutia cu legume", direct la domiciliul clienţilor.
Morcovii şi sfecla roşie iau drumul unei fabrici de sucuri bio şi concentrate din vecinătate (la aprox. 2 km).

ferma-bio-animale_b

Preţul pe care producătorul german îl primeşte pentru legumele organice este aproape dublu faţă de cele convenţionale! Spre exemplu, pe morcovi primeşte de la fabrica de sucuri un preţ cu 70% mai mare faţă de cât costă morcovii produşi convenţional iar hectarul de şalote pentru sămânţă îi aduce un câştig net de 21.000 de Euro! (...) Până la Crăciun depozitele fermei din Ditzingen-Hirschlanden sunt aproape goale!

Cum a evoluat ferma germană vreme de cinci generaţii şi cum reuşesc să vândă întreaga producţie în timp record, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 796 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?