Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DuPont Pioneer le-a împărtățit fermierilor „știința belșugului”

Publicat: 01 septembrie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 4 augusta a.c., la societatea agricolă Ildu din comuna Vâlcelele, județul Călărași, specialiștii DuPont Pioneer și-au dat întâlnire cu peste 300 de fermieri dornici de a afla noutățile dar și certitudinile portofoliului Pioneer.

Click pe poza pentru galerie!

„Nu este întâmplător că primii zece fermieri din România cultivă doar LE99 și LE25”, 

spunea directorul general al DuPont Pioneer, Jean Ionescu, înainte de a prognoza că, anul viitor, acești doi hibrizi vor ocupa jumătate din suprafața cultivată cu floarea soarelui în România. 

 

Lideri în portofoliul de floarea soarelui

Despre P64LE25 (un hibrid semitimpuriu, care poate ajunge și la 51% conținut de ulei, cu producții constante de peste 5 t/ha), Jean Ionescu spune că „este produsul amiral anul acesta în România, iar avantajul lui cel mai mare este dat de setările, să spunem așa, pe care le are acest produs, mai precis (rezistență genetică la - n.r.) rasa de mană 710 -714”. 

Înainte de a vorbi despre P64LC108, un hibrid Clearfield semitimpuriu, managerul Pioneer a precizat că au apărut rase de lupoaie mai agresive decât rasa E și că infestarea se poate face inclusiv mecanic. De aceea utilajele trebuie curățate. 

P64LE99 este al doilea cel mai vândut hibrid Pioneer, după P64LE25, anul acesta ocupând aproximativ 200.000 ha. „Este cel mai tolerant hibrid la secetă din agricultura românească în acest moment”, susține Jean Ionescu. {i viteza de polenizare a produsului LE 99 este bună, „nu o să vedeți nici un hibrid Pioneer de floarea soarelui cu calatidiul nepolenizat”, a subliniat directorul DuPont Pioneer. „Recomandarea noastră este să împărțiți riscul, dar împărțiți-l între cei doi hibrizi. În opinia mea, cu hibrizii high-oleici o să pierdeți bani anul acesta. Cu minim 500 kg până la o tonă va fi învins, la producție, orice hibrid high-oleic cultivat în ferma dumneavoastră”, a conchis Jean Ionescu. În final, a mai spus că pune rămășag că „nu veți vedea vreun hibrid Pioneer având treimea superioară a calatidiului distrusă de radiațiile ultraviolete”. Asta pentru că toți hibrizii Pioneer „își ascund genetic masa de semințe de radiațiile ultraviolete. Practic, este una dintre cheile succesului în zonele aride și semiaride”, a explicat directorul general DuPont Pioneer.

 

Optimum® AQUAmax® - „artileria grea a porumbului”

Hibrizii Optimum® AQUAmax® își dezvoltă sistemul radicular, pentru a găsi resurse de apă și de hrană, pe un volum de sol de circa 4 mc. Sunt pretabili la tehnologii intensive și superintensive. Densitatea și, bineînțeles, numărul de știuleți sunt cei care stabilesc capacitatea de producție, a subliniat Jean Ionescu. „Nici un hibrid Pioneer nu se seamănă sub 65.000 de semințe/ha. În condițiile de la Ildu, cu irigat, aș semăna 85.000. Nu credeți în povestea aceea că raru' umple caru”, a continuat reprezentantul Pioneer. 

În lotul demonstrativ de la Ildu sunt hibrizi de la FAO 320 până la FAO 480. „Din punctul meu de vedere, nu aș semăna în Câmpia Bărăganului decât de la 340 până la 480 FAO. Doar pentru cei care dispun de condiții de irigat, aș propune FAO între 530 și 550 FAO, care sunt hibrizi care se apără foarte bine printr-un sistem mai performant de evapotranspirație", a mai menționat Jean Ionescu. Grupa 350 FAO pare să fie cea mai bună pentru zona în care a avut loc evenimentul, iar P9486 ar fi alegerea cea mai bună pentru un an secetos. Dar DuPont Pioneer a venit numai în ultimii doi ani cu 15 noi hibrizi în portofoliu, așa că fermierii au de unde alege, a mai spus managerul DuPont Pioneer. 

 

Genetica de rapiță

Jean Ionescu le-a propus fermierilor prezenți să rețină câteva produse din portofoliul de rapiță Pioneer: „PR46W14 - cel mai stabil hibrid care există în România; PR44W29, care se apropie de final pentru comecializare, iar PT234 este un produs absolut fabulos din punct de vedere al rezistenței la iernare și al toleranței la secetă. Maximus D06 este cel mai cunoscut hibrid semipitic din România, iar dintre hibrizii Clearfield, PT200CL este versiunea hibridului W14”.

Am plecat din câmpul de la Ildu cu certitudinea că în lotul prezentat la Ildu am regăsit aceeași performanță și „știință a belșugului” care caracterizează compania DuPont Pioneer.

 

 

 

 

CULTIVĂ RAPIȚA FĂRĂ PIERDERI! 

La rapiță, DuPont Pioneer propune fermierilor două programe de protecție, unul pentru secetă și celălalt pentru îngheț. „Dacă după semănare și până la 30 noiembrie cultura nu a răsărit din cauza secetei, primiți la fiecare sac un discount de 240 lei prin dealerul de la care ați cumpărat sămânța. Dacă rapița vă îngheață în cursul iernii, veți primi, în schimb, pentru fiecare sac implicat pe suprafața respectivă un sac de floarea soarelui. Este un program 100% Pioneer. Nici o altă companie de pe piața din România nu mai oferă astfel de avantaje la cultura de rapiță”, a anunțat Maria Cîrjă, directorul marketing al DuPont Pioneer.

Vizualizat: 1134 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?