Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DuPont Pioneer e alături de fermieri și în 2016

Publicat: 29 februarie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

150 de fermieri și colaboratori ai DuPont Pioneer au fost invitați la evenimentul Global Colaboratory - 2016, organizat pe 21 ianuarie 2016 în Poiana Brașov. Oficialii companiei au prezentat fuziunea în părți egale a DuPont Pioneer cu Dow și au trecut în revistă premierele sezonului, dar și realizările confirmate de piață. A fost și un bun prilej de a celebra în avans Ziua Unirii Principatelor Române cu un frumos spectacol.

Click pe poza pentru galerie!

„Suntem alături de fermieri hectar cu hectar, sezon cu sezon”, acesta e mesajul companiei DuPont Pioneer pentru 2016, susține Maria Cîrjă, director de marketing Pioneer Hi-Bred, precizând că „asta facem din 1926 până în prezent, de la primul hibrid creat de fondatorul companiei Pioneer - Henry A. Wallace (fost și vicepreședinte al SUA între 1941-1945 - n.r.)”.

Pioneer a atins apogeul producției de porumb
Anul 2015 a consemnat într-o fermă din SUA „apogeul producției de porumb, acest punct culminant (38 tone/ha de porumb boabe) a fost atins cu un hibrid creat de Pioneer”, adaugă cu mândrie Maria Cîrjă, subliniind totodată că „îmi doresc ca și în România să atingem și să depășim pragul de 20 t/ha, desigur tot cu un hibrid creat de Pioneer”. Directorul de marketing a reamintit că Pioneer are în România una dintre cele mai mari stații de producere a semințelor din lume, care asigură, pe lângă necesarul pentru piața internă, și exportul în mai multe țări europene.

Prezența DuPont Pioneer pe piața de semințe de floarea-soarelui în România
Apoi, Maria Cîrjă a făcut o scurtă istorie a culturii de floarea-soarelui. Primele semințe au fost aduse din America în Spania și Portugalia prin anii 1.500. Apoi Petru cel Mare a adus floarea-sorelui în Rusia, dar adevăratul avânt al acestei culturi a venit după ce în SUA a început procesarea semințelor pentru obținerea uleiului. Pioneer a devenit o forță în producerea de semințe de floarea-soarelui, pentru că piața i-a cerut acest lucru: „piața cere - noi acționăm”, a concluzionat Maria Cîrjă.
Hibrizii cu gena de rezistență Expres L25 și L99 ocupă aproape jumătate din suprafața totală însămânțată cu floarea-soarelui în România, susține Maria Cîrjă. Cercetarea pe floarea-soarelui a DuPont Pioneer s-a mutat din SUA în Spania, la Sevilla. Centrul de cercetare din Spania produce genetică și pentru România.
Jean Ionescu, director comercial pentru România și R. Moldova, a făcut o trecere rapidă prin portofoliul de semințe, prezentând hibrizii de porumb și de floarea-asoarelui, dar și o noutate absolută la o cultură ce ia avânt în România, soia convențională, soiul semitimpuriu PR92M35.

Tripali - un nou erbicid în portofoliul DuPont
 „Agricultura se va schimba radical în următorii ani prin intermediul noilor substanțe pe care le vom scoate pe piață”, ne asigură Adrian Teban, director dezvoltare DuPont. Primul pas începe chiar cu noul erbicid pentru culturile de păioase Tripali. În testarea acestui erbicid, DuPont a beneficiat de sprijinul unui institut național, a cinci stațiuni de cercetare și a patru laboratoare naționale. Tripali poate fi folosit atât la cerealele păioase de primăvară, cât și la cele de toamnă. Aplicarea se face dintr-o singură trecere cu 50 g/ ha, în 100-400 l apă, de la răsărire (BBCH 11) până la apariția frunzei stindard (BBCH 39). Tripali are eficacitate completă asupra tuturor buruienilor dicotile, inclusiv asupra turiței (Galium aparine). Privind modul de acțiune, erbicidul Tripali este sistemic, absorbit în special prin frunze și rapid translocat la nivelul meristemelor de creștere, unde blochează activitatea enzimei ALS, rupând lanțul aminoacizilor. Creșterea buruienilor încetează la mai puțin de șase ore de la aplicare, iar necrozarea lor se produce după două săptămâni. Are un spectru larg de combatere a buruienilor.
După aplicarea erbicidului Tripali, e nevoie de cel puțin trei luni pentru a semăna rapiță sau lucernă. Primăvara se poate semăna, fără nici o restricție, orice cultură. Trebuie evitată contaminarea apelor și aplicarea pe vânt (deci a driftului). Nu se utilizează în perioadele cu amplitudine mai mare de 15 grade Celsius. Se va evita aplicarea pe plante umede (după ploaie sau în condiții de ceață). Tripali poate fi administrat pe orice fel de sol, dar nu în condiții de stres cauzat de îngheț, de stagnarea apei, de boli sau dăunători. Este compatibil cu majoritatea fertilizanților foliari și a regulatorilor de creștere.

Identificarea buruienilor cu aplicația DuPont Evalio AgriXpert
Lansarea unei aplicații de identificare a buruienilor pentru iOS și Android mi-a atras atenția imediat. Roxana Pastuhov, director de marketing DuPont România, a oferit detalii despre aplicația DuPont Evalio AgriXpert, disponibilă din februarie. Aceasta combină funcția de identificare a buruienilor (fermierii au acces la trei sute de fotografii profesionale ale buruienilor în diverse stadii de dezvoltare) cu posibilitatea accesării rapide a produselor de protecția plantelor, dar și cu posibilitatea interacțiunii directe cu experții DuPont, în caz că apar buruieni care nu au fost identificate de aplicație. Softul mai oferă posibilitatea conectării la cele mai noi știri și sfaturi cu privire la tehnicile și practicile agricole. Pentru început, DuPont Evalio AgriXpert va fi disponibil doar pentru culturile de păioase, iar de anul viitor și pentru cultura porumbului.
O altă aplicație folositoare fermierilor este Bonus DuPont. Aceasta oferă posibilitatea fermierilor să se înscrie online, la adresa www dupont.ro, în programul de bonusare în perioada 1 februarie - 31 mai (pentru campania de primăvară) și 1 iulie - 30 septembrie (pentru campania de toamnă).


FUZIUNEA DUPONT PIONEER ȘI DOW
Piotr Gill, directorul general DuPont Pioneer pentru Europa Centrală (Germania și Austria sunt noi membre în acest grup) a vorbit pe larg despre fuziunea celor două mari companii. 11 noiembrie 2015 a fost ziua în care evenimentul a fost anunțată de către DuPont Pioneer și Dow.
Compania nou creată se va împărți în trei divizii, care vor deveni fiecare în parte câte o companie lider de piață în sectorul lor. Vor fi listate independent la bursă. Prima se va numi DuPont și va reuni partea de agricultură (o cifră de afaceri de 18 miliarde USD), cea de-a doua va reuni partea de polimeri și materiale performante și se va numi Dow (cu o cifră de afaceri de 51 miliarde USD), iar cea de-a treia, care nu are încă un nume, se va ocupa de materiale speciale (o cifră de afaceri de circa 13 miliarde USD).
Deși prezentarea fuziunii a fost destul de largă, practic a deschis evenimentul, eu am lăsat-o mai la urmă, pentru ca acest eveniment major să rămână ca o promisiune care ar una cam așa: „de aici încolo va fi și mai bine pentru agricultură și mai ales pentru fermierii din toată lumea”.Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 939 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?