Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dumitru ENE este FERICIT că poate IRIGA ZI şi NOAPTE SEMĂNĂTURILE!

Publicat: 25 august 2017 - 13:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

IRIGAŢIILE ASIGURĂ PRODUCŢIA! „Doar cine nu vrea să muncească, se poate plânge că anul agricol este prost şi asta nu e în regulă!” Gălăţeanul Dumitru Ene este unul dintre fermierii gălăţeni care vor să se întrebuinţeze cu seriozitate şi angajare în acest sezon de producţie agricolă. 

El a fost extrem de fericit atunci când Ministerul Agriculturii, prin intermediul ANIF a asigurat gratuit umplerea cu apă a reţelei magistrale de aducţiune pentru udarea culturilor pe Terasa Covurluiului.

dumitru-ene_b_b

Am dat şi trei ape plantelor de cultură!
„Am încheiat contract cu Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Câmpia Covurlui pentru o suprafaţă de 300 ha. La momentul ăsta am depăşit-o pentru că am udat de câte două şi, chiar, trei ori la unele culturi. Irig cu şapte instalaţii acţionate de motopompe, am dat apă zi şi noapte în perioadele de vârf, atunci când nevoia de apă a plantelor de cultură a fost maximă”, ne-a declarat pentru revista-ferma.ro, Dumitru Ene.

Producătorul agricol gălăţean a apreciat pozitiv eforturile guvernanţilor pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii în asigurarea apei. “Cu ajutorul Ministerului Agriculturii am reuşit să punem în funcţiune sistemul de irigaţii şi să irigăm o parte din terenul agricol din Slobozia Conachi. Nu a fost uşor, ne-am străduit... am cheltuit şi am reuşit! Va fi un lucru pozitiv dacă vom avea şi la anul apă gratuită la canal”, a opinat Dumitru Ene.
Dorinţa de neclintit a fermierului de a iriga cu orice preţ, chiar şi singur culturile, o demonstrează prin declaraţia făcută publicaţiei noastre în urmă cu ceva vreme.

„Voi iriga singur!”
În urmă cu doi ani, seceta cumplită din judeţul Galaţi au făcut ca fermierii din FOUAI Câmpia Covurlui să se gândească serios la pornirea sistemului de irigaţii. Astfel, s-a pus în funcţiune una din marile staţii de pompare şi s-a umplut reţeaua magistrală de aducţiune. Atunci, au irigat doar câţiva fermieri, pe suprafeţe mici şi cu costuri enorme! Unul dintre ei s-a numărat şi Dumitru Ene, din Slobozia Conachi, care la un moment dat a rămas singurul producător agricol care uda culturile.

sistem-irigatii_b

„Nu am avut capacitate suficientă de tragerea apei din canal, va trebui să mai cumpăr echipamente de irigare. În momentul în care ajung să pot iriga 30-35 ha pe zi, să asigur apa pentru 5-600 de hectare, o să solicit ANIF Galaţi pornirea staţiei mari - SRP1 Vânători - să ridice apa pe terasă la 100 m, să umplem canalul magistral şi să ajungă apa la noi, la Slobozia Conachi. Dacă va fi funcţional canalul şi plin cu apă, se vor mai reduce din pierderile de pe reţeaua de aducţiune. După calculele mele, este rentabil. Dacă anul viitor, fermierii nu vor dori să cheltuiască cu udarea culturilor, eu voi iriga singur!”, ne declarase la acea vreme fermierul.

irigatii-galati-covurlui_b

Semănăturile primesc din plin binecuvântarea apei
Producătorul agricol gălăţean, care exploatează o suprafaţă de teren arabil de peste 1.7000 de hectare în comuna Slobozia Conache, udă lanurile de porumb, soia şi floarea-soarelui, dar aprovizionează cu apă şi patul germinativ format pentru viitoarea cultură de rapiţă pe aproape 80 de hectare.

Vizualizat: 4228 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?