Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dumitru ENE este FERICIT că poate IRIGA ZI şi NOAPTE SEMĂNĂTURILE!

Publicat: 25 august 2017 - 13:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

IRIGAŢIILE ASIGURĂ PRODUCŢIA! „Doar cine nu vrea să muncească, se poate plânge că anul agricol este prost şi asta nu e în regulă!” Gălăţeanul Dumitru Ene este unul dintre fermierii gălăţeni care vor să se întrebuinţeze cu seriozitate şi angajare în acest sezon de producţie agricolă. 

El a fost extrem de fericit atunci când Ministerul Agriculturii, prin intermediul ANIF a asigurat gratuit umplerea cu apă a reţelei magistrale de aducţiune pentru udarea culturilor pe Terasa Covurluiului.

dumitru-ene_b_b

Am dat şi trei ape plantelor de cultură!
„Am încheiat contract cu Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Câmpia Covurlui pentru o suprafaţă de 300 ha. La momentul ăsta am depăşit-o pentru că am udat de câte două şi, chiar, trei ori la unele culturi. Irig cu şapte instalaţii acţionate de motopompe, am dat apă zi şi noapte în perioadele de vârf, atunci când nevoia de apă a plantelor de cultură a fost maximă”, ne-a declarat pentru revista-ferma.ro, Dumitru Ene.

Producătorul agricol gălăţean a apreciat pozitiv eforturile guvernanţilor pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii în asigurarea apei. “Cu ajutorul Ministerului Agriculturii am reuşit să punem în funcţiune sistemul de irigaţii şi să irigăm o parte din terenul agricol din Slobozia Conachi. Nu a fost uşor, ne-am străduit... am cheltuit şi am reuşit! Va fi un lucru pozitiv dacă vom avea şi la anul apă gratuită la canal”, a opinat Dumitru Ene.
Dorinţa de neclintit a fermierului de a iriga cu orice preţ, chiar şi singur culturile, o demonstrează prin declaraţia făcută publicaţiei noastre în urmă cu ceva vreme.

„Voi iriga singur!”
În urmă cu doi ani, seceta cumplită din judeţul Galaţi au făcut ca fermierii din FOUAI Câmpia Covurlui să se gândească serios la pornirea sistemului de irigaţii. Astfel, s-a pus în funcţiune una din marile staţii de pompare şi s-a umplut reţeaua magistrală de aducţiune. Atunci, au irigat doar câţiva fermieri, pe suprafeţe mici şi cu costuri enorme! Unul dintre ei s-a numărat şi Dumitru Ene, din Slobozia Conachi, care la un moment dat a rămas singurul producător agricol care uda culturile.

sistem-irigatii_b

„Nu am avut capacitate suficientă de tragerea apei din canal, va trebui să mai cumpăr echipamente de irigare. În momentul în care ajung să pot iriga 30-35 ha pe zi, să asigur apa pentru 5-600 de hectare, o să solicit ANIF Galaţi pornirea staţiei mari - SRP1 Vânători - să ridice apa pe terasă la 100 m, să umplem canalul magistral şi să ajungă apa la noi, la Slobozia Conachi. Dacă va fi funcţional canalul şi plin cu apă, se vor mai reduce din pierderile de pe reţeaua de aducţiune. După calculele mele, este rentabil. Dacă anul viitor, fermierii nu vor dori să cheltuiască cu udarea culturilor, eu voi iriga singur!”, ne declarase la acea vreme fermierul.

irigatii-galati-covurlui_b

Semănăturile primesc din plin binecuvântarea apei
Producătorul agricol gălăţean, care exploatează o suprafaţă de teren arabil de peste 1.7000 de hectare în comuna Slobozia Conache, udă lanurile de porumb, soia şi floarea-soarelui, dar aprovizionează cu apă şi patul germinativ format pentru viitoarea cultură de rapiţă pe aproape 80 de hectare.

Vizualizat: 4346 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?