Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dublarea producţiilor - obiectiv pentru 2014

Publicat: 18 februarie 2014 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Compania Monsanto a început pregătirile celei de-a 102 campanii la porumb!

Click pe poza pentru galerie!

Dovadă sunt şi simpozioanele desfăşurate în a doua parte a lunii ianuarie, la Galaţi şi la Tecuci, cu fermierii, colaboratorii şi cu specialiştii din zonă.

Interesul cultivatorilor gălăţeni, vizavi de portofoliul Monsanto pentru anul 2014, a fost unul pe măsură, mai ales că materialul semincer marca Dekalb a oferit destule satisfacţii multor fermieri în anul recent încheiat. De aceea, sălile au fost arhipline, mai bine de 300 de participanţi au ţinut să fie prezenţi la cele două întâlniri pentru a afla noutăţile privind campania porumbului.

 

Hibrizi pentru toate condiţiile de cultură

„Angajamentul nostru este să continuăm ceea ce tot nişte fermieri au început acum mai bine de un secol, şi anume să le ascultăm nevoile şi părerile şi să punem la dispoziţia cultivatorilor din România hibrizii de porumb potriviţi pentru condiţiile de aici. De asemenea, ne vom strădui ca împreună să dăm o atenţie mai mare practicilor agronomice existente în vederea utilizării cât mai eficiente a resurselor naturale şi pentru a maximiza câştigurile în ferme.

Portofoliul de hibrizi de porumb de anul acesta acoperă toate nevoile şi condiţiile din România, începând de la fermele expuse factorilor de stres, cu tipuri de sol mai puţin fertile, ferme cu posibilităţi de investiţie mai mari sau cultivatori care, pur şi simplu, sunt la început de drum în agricultură”, a declarat Cosmin Chioreanu - director general Monsanto România.

 

Genetica Dekalb

Aşa cum s-a desprins şi din simpozion, în campania trecută, genetica Dekalb şi-a exprimat potenţialul productiv, chiar în condiţiile factorilor de stres termic şi hidric, răsplătind cultivatorii prin mărimea recoltelor obţinute.

Anul trecut, Monsanto a înfiinţat o serie de loturi şi platforme cu hibrizi Dekalb, cu scopul de a atinge potenţialul maxim de producţie. Rezultatele obţinute au fost de-a dreptul impresionante, în câmp s-au realizat în mod frecvent recolte medii de 13-14 tone/ha în diferite zone ale ţării.

De asemenea, în cadrul unor experienţe realizate la SCDA Secuieni - Neamţ, la unii hibrizi, producţiile obţinute au atins şi chiar au depăşit 20 de tone la hectar, pe loturile agrotehnice în care s-a testat reacţia hibrizilor la diferite desimi şi epoci de semănat. În condiţii de câmp, la neirigat, cele mai bune rezultate s-au obţinut în judeţul Neamţ, la exploataţia agricolă din Girov-Văleni, condusă de un reputat specialist, Vasile Pop-Silaghi. Aici, recordul a fost asigurat de hibridul DKC 5276 - „Premianul clasei!”, un hibrid semi-tardiv HD Tested, care a înregistrat 19.129 kg la hectar.

Un succes aproape asemănător a fost realizat şi într-o fermă din judeţul Tulcea.

 

DKC 5276 - „Premianul clasei!”

Fermierii gălăţeni au avut în cultură DKC 5276, DKC 5007 şi DKC 4717 (Max Tech). În exploataţia tânărului fermier Ştefan Druică, acelaşi hibrid (DKC 5276) a confirmat aşteptările prin producţia de peste 16 tone/hectar. De asemenea, şi pe terenurile lui Ghiţă Dediu, genetica Dekalb a răsplătit strădaniile producătorului printr-o recoltă medie de peste 13 tone/ha.

De aceea, obiectivulul propus de Monsanto pentru acest an este dublarea producţiilor. Or, hibrizii de porumb Dekalb reprezintă soluţia reuşitei.

 

DKC 4025 - un nou hibrid lansat

Aşadar, şi în acest an, oferta Monsanto pentru cultivatorii de porumb este generoasă. În categoria HD Tested (Heat and Drought), genetica Dekalb garantează toleranţă la condiţiile de secetă şi de arşiţă, fiind practic o poliţă de asigurare faţă de factorii de risc în agricultură.

Între noutăţi, consemnăm hibridul timpuriu DKC 4025 din grupa FAO 320, al cărui moto este „O tulpină de neclintit!”. Produsul e recomandat a se cultiva la desimi de 60.000-65.000 de plante la hectar pe terenuri neirigate şi la 65.000 - 70.000 plante/ha în condiţii de irigare.

Caracteristicile generale sunt: toleranţă mare la stresul termo-hidric, tulpină rezistentă la frângere şi la cădere, productivitate sporită, sistem radicular puternic dezvoltat, vigoare bună la răsărire, precum şi înflorire timpurie. Deşi este hibrid timpuriu, reprezintă o soluţie ideală pentru recoltarea tardivă, datorită rădăcinii şi a tulpinii puternice. DKC 4025 se adaugă colecţiei de încă şase hibrizi existenţi: DKC 3811, DKC 4014, DKC 4590, DKC 4608, DKC 5276 şi DKC 5222 în această categorie.

 

Quinta royală Max Tech

Monsanto şi-a propus să identifice hibrizi cu potenţial de producţie superior, ce răspund foarte bine la condiţiile de cultură intensivă care se regăsesc sub conceptul „Max Tech”. În clubul select al hibrizilor Max Tech, cu potenţial de producţie de 20 t/ha, se află quinta royală a companiei: DKC 4490, DKC 4717, DKC 4795, DKC 5190 şi DKC 5007.

 

INFO
HIBRIZI DEKALB

În topul preferinţelor

De asemenea, în grupa Dekalb Clasic, reprezentată de un modul de opt hibrizi, se detaşează două noi creaţii din aceeaşi grupă (tardivă): DKC 5632 - FAO 510 şi DKC 6031- FAO 600. „Ca noutăţi sunt DKC 6031 - FAO 600, un hibrid tardiv, cel mai potrivit pentru siloz, dar şi pentru boabe, precum şi DKC 5632, ce se pretează pentru cultivarea în toate condiţiile de cultură şi de tehnologie, atingând cu uşurinţă peste 12 t/ha. Cel mai cultivat hibrid semitimpuriu din ţară şi cel mai iubit de agricultori este DKC 4490, „Boabe de aur!”.

Fermierii care au condiţii de cultură intensivă, care dispun de apă şi care respectă elementele de tehnologie se orientează către DKC 4795 şi DKC 5007, produşi ce răspund bine la densităţi mari, oferă o supraproducţie şi toţi pierd apa din bob. În topul preferinţelor se află şi „clasicul” DKC 3623, un extra-timpuriu, FAO 260, caracterizat printr-o viteză mare de pierdere a apei, potrivit pentru fermierii care ţintesc producţii mari şi sigure în condiţii timpurii de cultură”, a susţinut Alin Nemţişor, reprezentantul de vânzări pentru judeţul Galaţi, gazda celor două simpozioane.


„Boabe de aur”

„Noi am recomandat fermierilor gălăţeni prezenţi la întâlnirile noastre şi DKC 4608 („Boabe de aur!”), un hibrid semi-timpuriu care a demonstrat anul trecut un excelent potenţial de producţie, fiind şi tolerant la boli. Ştiuletele are boabe de calitate superioară, profund poziţionate în rahis, cu o uşoară tentă de semi-sticlozitate, iar planta are un aparat foliar bine dezvoltat, cu o arhitectură modernă”, ne-a declarat Alin Nemţişor, reprezentantul de vânzări pentru judeţul Galaţi, gazda celor două simpozioane.

Vizualizat: 1133 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?