BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dracula face solul numa’ bun de semănat

Publicat: 05 februarie 2019 - 08:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un alt cultivator produs de firma Maschio, utilizat cu succes atât în agricultura mondială, cât şi în România, este modelul DRACULA. Puterea şi productivitatea sunt însuşirile principale ale celui mai performant cultivator pentru prelucrarea solului din această gamă şi dintre ofertele societăţii Maschio.

Cultivatorul Dracula a fost conceput astfel încât să îmbine într-un singur utilaj avantaje precum: eficienţa, viteza şi calitatea lucrării. Datorită unei combinaţii de succes de discuri şi ancore, cultivatorul rezolvă într-o singură trecere gestionarea resturilor vegetale, aerarea solului, precum şi nivelarea şi pregătirea patului germinativ.

Cultivatorul combinat DraculaClick pe poza pentru galerie!

Trei secţii de lucru cu reglare independentă
Dracula este un cultivator combinat realizat din trei secţiuni de lucru, care au rolul de a îngropa resturile vegetale, de a decompacta straturile din adâncime şi de a recompacta solul. Posibilitatea de a regla fiecare secţiune în mod independent îi permite cultivatorului să se adapteze necesităţilor fiecărui tip de sol printr-o flexibilitate de utilizare a unghiului la maxim 360o.
Combinatorul se realizează în variantele cu cadru pliabil: modelul 430 (puterea necesară la tractor de 280-400 CP, lăţimea de lucru de 4,3 m, lăţimea de transport de 3 m, adâncimea de lucru - maxim 30 cm, 9 organe active (ancore), 18 discuri cu diametrul de 610 mm, 3 prize hidraulice la tractor) şi modelul 630 (350-600 CP, 6,3 m lăţime de lucru, 3 m lăţime de transport, maxim 30 cm adâncime, 13 ancore, 26 discuri cu diametrul de 610 mm, 3 prize hidraulice la tractor).

Soluţia perfectă pentru orice situaţie din teren
Cultivatorul Dracula poate fi utilizat indiferent de anotimp:
- iarna şi primăvara, când terenul este umed, pentru îngroparea resturilor vegetale şi pentru pregătirea terenului în vederea însămânţărilor de primăvară. Adâncimea de lucru poate fi, în această perioadă, până la maxim 30 cm;
- vara, când terenul este uscat şi bogat în resturi vegetale, se foloseşte pentru pregătirea terenului nedesţelenit pentru cultura a doua. Gestionarea secţiunilor se face independent pentru o prelucrare superficială de 15-20 cm;
- toamna, când terenul este dur şi bogat în resturi vegetale. Cultivatorul Dracula poate interveni direct pe terenul nelucrat, chiar şi dacă abundă în resturi vegetale. Grapa cu discuri din partea din faţă, cu gardă mare la sol, permite un flux maxim de resturi vegetale şi de sol.
Diversele secţiuni de lucru sunt unite între ele printr-un cadru central, solid şi puternic, numit “Heavy Duty”. Acesta a fost testat în condiţiile cele mai grele de lucru, poate fi cuplat la tractoare cu puteri de până la 600 CP şi este în măsură să funcţioneze la viteze de lucru de circa 8-10 km/h). Cele două rânduri de discuri frontale au rolul de a tăia resturile vegetale, de a distruge rădăcinile şi de a amesteca substanţa organică cu solul pentru o descompunere mai rapidă. Discurile cu diametrul de 610 mm permit o adâncime de lucru de până la 15 cm.
Aşa cum spuneam, diversele secţiuni de lucru ale cultivatorului Dracula au fost proiectate pentru a putea fi reglate în mod independent, permiţând operatorului să găsească mereu setarea cea mai corectă. Prin intermediul celor 4 perechi de distribuitoare cu efect dublu pot fi gestionate din cabina tractorului: acţiunea grapei cu discuri, adâncimea organelor active (ancorelor), înălţimea discurilor nivelatoare şi presiunea tăvălugului compactor. Unghiul de tăiere “agresiv” şi discurile cu diametru mare sunt ideale pentru îngroparea resturilor vegetale de suprafaţă. Ancorele sunt distribuite pe 3 rânduri, pentru a permite un flux de sol mai bun şi pentru a evita înfundarea. Forma ancorei a fost modelată pentru a permite o mai bună pătrundere în sol şi pentru a atinge o adâncime de lucru de până la 30 cm. Secţiunea din spate are misiunea de a nivela şi de a reconsolida terenul. Aceasta este realizată dintr-un rând de discuri cu diametrul de 510 mm, amortizate cu sistemul “Silent Block”. Ea are rolul de a închide brazdele lăsate de ancore, în timp ce tăvălugul (cu diametrul de 600 mm) reconsolidează solul pentru o însămânţare ulterioară.

Prelucrare uniformă pe toată lăţimea de lucru
Datorită discurilor sale, cu diametrul de 610 mm, montate pe arcuri în formă de „C”, Dracula are o capacitate de tăiere şi de îngropare surprinzătoare, în măsură să pătrundă chiar şi în solurile cele mai dure şi să gestioneze mari cantităţi de resturi vegetale. Profilul discului, foarte puternic, amplifică puterea de tăiere a resturilor vegetale, menţinând mereu o incisivitate ridicată pe teren. Pentru a garanta o autonomie mare de lucru, cele două rânduri de discuri sunt dotate cu butuci speciali de mare performanţă „Cultihub”. Rulmentul dublu cu bile, în baie de ulei, este protejat în mod eficient printr-un sistem de garnituri de apă, noroi şi praf. Lubrifierea în baie de ulei asigură o durată de viaţă lungă şi nu necesită ungere periodică. Pentru a garanta versatilitate maximă la utilizarea grapei cu discuri, Maschio a realizat un suport arc special în formă de „C”, care garantează flexibilitate sporită (deplasare de 200 mm) şi o lungă durată de funcţionare. Forma simplă şi suprafaţa perfect netedă previn eventualele înfundări cu pământ şi resturi vegetale. Suprapunerea perfectă a discurilor cu diametrul mare şi a ancorelor garantează o prelucrare uniformă pe toată lăţimea de lucru. Pentru a atinge eficienţa maximă la lucru, discurile şi ancorele sunt dispuse echidistant, asigurând astfel o uniformitate a prelucrării de neegalat.


TRANSPORT ŞI OPERARE ÎN SIGURANŢĂ, FĂRĂ OBSTACOLE
Combinatorul DRACULA este dotat cu un sistem de siguranţă cu arc dublu pe fiecare ancoră, care îi permite acestuia să depăşească bulgării de pământ, pietrele, rădăcinile, într-un cuvânt, toate obstacolele. Fiecare ancoră se ridică independent în cazul unor presiuni mai mari de 700 kg. Structura cu arc dublu anulează vibraţiile şi asigură o compresie liniară, în măsură să limiteze ruperea şi să aducă ancora la o corectă adâncime de lucru până la depăşirea obstacolului.
DRACULA se caracterizează printr-o siguranţă ridicată atât în câmp, cât şi în transport. Pentru a circula pe drum, acesta poate fi omologat cu ax de frânare atât hidraulic, cât şi pneumatic. La maşina decuplată, o frână de staţionare blochează imediat roţile. Pentru transportul pe stradă, cadrul pliabil realizat din două module permite închiderea acestuia la 3 m, atât pentru versiunea de 4,3 m, cât şi pentru modelul de 6,3 m. Roţile cu secţiune mare situate la mijlocul maşinii limitează sarcina la braţul de tracţiune şi reduc tasarea în câmp.

 

TĂVĂLUG “RING PACKER” PENTRU RECONSOLIDAREA SOLULUI
Pentru o netezire şi o nivelare cât mai bune, combinatorul dispune în spate de un tăvălug de tip “Ring Packer”, care oferă cel mai bun rezultat în orice condiţii. Tăvălugul cu inele şi cu diametrul de 600 mm este specific pentru o bună reconsolidare a solului. Utilizarea acestuia în combinaţie cu cultivatorul DRACULA face ca amprenta verticală a tăvălugului să permită afânarea solului la suprafaţă, lăsând mai mulţi bulgări în straturile de dedesubt, pentru o mai bună dezvoltare a rădăcinilor plantelor. Patul germinativ creat prezintă alternativ fâşii lucrate şi fâşii neprelucrate, pentru o polivalenţă mai mare pe terenurile umede. Pentru a garanta mereu cea mai bună reglare a secţiunii din spate, este important ca fermierul (operatorul) să regleze atât adâncimea tăvălugului din spate, cât şi să acţioneze asupra înălţimii discurilor de nivelare. Astfel se poate atinge adâncimea de lucru corectă şi în acelaşi timp să se niveleze solul, închizând brazdele create de către ancore.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Vizualizat: 124 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?