Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Două decenii de procesare seminţe la Sineşti

Publicat: 03 iulie 2019 - 10:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bayer a botezat sugestiv evenimentul prin care compania a sărbătorit cei 20 de ani de procesare a seminţelor la Staţia Dekalb de la Sineşti - desfăşurat pe 21 mai anul curent -, „Viaţa unei seminţe: Istorie, Prezent şi Viitor”! Fermierii care produc sămânţa, autorităţile care o certifică şi presa care le laudă rezultatele au fost invitaţi de seamă la sărbătoarea deschisă de Pascal Cassecuelle, managerul general Bayer în România.

Depozitul principal de la Staţia de Producţie şi Procesare a Seminţelor din Sineşti s-a transformat într-o sală de evenimente cu ştaif. Pe lângă marcarea teritoriului cu paleţi noi din lemn de brad, în partea stângă se aflau veste reflectorizante, ochelari de protecţie şi căşti albe, atent aliniate într-o perfecţiune demnă de compania Bayer! Managerul general Pascal Cassecuelle a vorbit cu mândrie despre reputaţia câştigată de companie în cei aproape o sută de ani de când este activă în România, mai ales prin relaţia foarte bună cu clienţii săi. S-a evidenţiat faptul că bugetul necesar cercetării şi dezvoltării de noi produse alocat de Bayer este cu 50 la sută mai mare vizavi de principalul lor concurent. Totul, cu speranţa că se va reuşi scăderea emisiilor de carbon, pentru a stopa evoluţia negativă în cazul celor aproape un milion de specii pe cale de dispariţie din pricina activităţilor nu prea ortodoxe ale omului pe acest pământ. In plus, a subliniat liderul Bayer, planeta a invitat la ”masă” nu mai puţin de 80 milioane de pământeni în plus doar în anul trecut. Asta, în timp ce o Românie agricolă aproape dispare în fiecare an din cauza practicilor intensive, a eroziunii şi a altor factori climatici asociaţi încălzirii globale. Cât priveşte perspectiva 2050, planeta va avea la „cină” zece miliarde de pământeni. Iar 2050 este la doar 30 de recolte depărtare!
Cât priveşte transparenţa, Bayer este decisă să ofere oamenilor un acces la informare plenar şi plenipotenţiar (ca să folosim un limbaj din cincinalele socialiste!).

Pascal Cassecuelle_b
Wouter de Vos - Site Lead Sineşti - a făcut o trecere prin istoria de peste 20 de ani a procesării de seminţe de porumb în România şi a subliniat că 30 la sută din producţia de seminţe se livrează în România. Ceea ce este important!

Două decenii de procesare seminţe la SineştiClick pe poza pentru galerie!

Viaţa şi... perspectivele unei seminţe!
A urmat apoi un panel despre noua PAC, în care s-a discutat despre oportunităţile şi provocările din noul context european vizavi de Brexit! Aici, Alina Creţu, director executiv APPR, împreună cu Cristina Cionga (cea care a fost şi mediatorul evenimentului) au discutat pe larg despre cum s-a implicat APPR în definitivarea noii Politici Agricole Comune! Alina Creţu a prezentat situaţia de facto din producerea de seminţe, sector care se loveşte de lipsa unei legislaţii care să-i ajute pe fermierii români care produc material semincer, rugând autorităţile (care între timp se evaporaseră! - n.a.) să se aplece asupra propunerilor făcute de APPR şi depuse la MADR taman pe acest segment de activitate. Dar şi despre iniţiativa de a-l pune în discuţie pe Tanymecus, inamicul porumbului românesc, „voinicul cu fălci de fier”. Alina Creţu a prezentat şi modul în care fermierii din asociaţie sunt gata să susţină la Bruxelles necesitatea derogării permenante pentru România în folosirea neonicotinoidelor în lupta cu Răţişoara porumbului.
Ca un prolog la panelul de discuţii care a urmat în partea a doua a evenimentului, Mihaela Vasile, director pentru afaceri publice al Bayer România şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Utilizatorilor de Biotehnologii în România (AgroBiotechRom), a prezentat pe scurt perspectiva industriei de producere de seminţe cu tehnologii sigure pentru Europa.
Octavian Chihaia a prezentat avantajele agriculturii de precizie.

Staţia de Producere şi Procesare Seminţe de la Sineşti - cea mai mare din Europa
Pascal Cassecuelle a fost o gazdă primitoare. Iar printre invitaţii care au onorat cu prezenţa evenimentul l-am remarcat şi pe Vasile Lungu, cel mai vestit fermier din estul ţării, cel care asigură peste zece la sută din seminţele procesate la Sineşti de Bayer! Ba mai mult, în 2014 procentul a fost de 18 la sută, ceea ce este realmente impresionant! Am purtat, de asemenea, o discuţie interesantă cu omul de afaceri Petre Grigore de la Simongrig - Galaţi.
Apoi am vizitat staţia, care se remarcă prin eficienţă, organizare, precum şi prin condiţiile de muncă deosebite şi atenţia dată protecţiei muncii. Am observat şi o zonă de relaxare care semăna frumos cu o terasă de cinci stele de prin buricul târgului. Semn că la Sineşti oamenii au condiţii ideale de muncă, spre binele afacerii. Iar saltul de la 350 ha la aproape 8.000 ha cultivate cu sămânţa obţinută în cei peste 20 de ani de producţie la Sineşti este impresionant. Din totalul seminţelor produse la staţia de la Sineşti, circa 30 la sută ajunge la fermierii din România, restul ia drumul exportului până în Ţara Soarelui Răsare.
Ar fi multe de spus despre evenimentul în sine, dar cel mai mult mi s-a întipărit în memorie modul total profesionist în care fiecare detaliu este tratat ca întreg absolut. Iar în laborator am putut zări persoane care sunt cu toţii oameni de ştiinţă! Ceea ce este bine şi pentru ţara noastră!

Botanoiu_b

„RĂZBOIUL ECONOMIC CONTINUĂ!”
După ce i-a urat pe cei care care îşi sărbătoreau onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR, a vorbit de faptul că Bayer este un pol al inovaţiei şi a mulţumit gazdelor pentru eforturile pe care le fac în acest sens. A continuat cu mulţumirile adresate şi presei, „care se dovedeşte inteligentă”! Dar cel mai mult m-a mirat că Daniel Botănoiu a mulţumit în clar liderului demisionar şi interimar al ProAgro, Emil Dumitru. Chiar de două ori, ceea ce mi s-a părut deja interesant!
Cât priveşte războiul pe resurse economice, reprezentantul MADR spunea că „trebuie să-i facem faţă tot mai mult!”. Apoi a vorbit de schimbările climatice, de dăunători mai vechi şi mai noi, de neonicotinoide şi de faptul că fără aceste substanţe România ar fi avut o problemă la producţia de porumb. Apoi a subliniat că participă pentru prima dată la un astfel de eveniment (recunosc că şi eu am fost pentru prima dată în staţia de la Sineşti) şi că MADR este alături de procesatorii de seminţe locali şi mai ales de cei care fac seminţe la „cea mai mare staţie Dekalb din Europa”.


EUROPA SE OPUNE NOII REVOLUŢII VERZI
Valeriu Tabără a incitat la o discuţie pe tema subsidiarităţii adevărului ştiinţific în relaţia cu politicul european. Preşedintele ASAS apără selecţia genomică şi rolul biotehnologiilor în dezvoltarea agriculturii. Chiar a spus despre hotărârea Curţii Europene de Justiţie pronunţată anul trecut pe 25 iunie că „atentează la libertatea de a gândi a omului”. Mai precis, „este pur şi simplu ca o hotărâre a Inchiziţiei!” Valeriu Tabără s-a lansat cu entuziasm în susţinerea biotehnologiilor, care, afirmă domnia sa, ar fi „o necesitate în contextul demografiei actuale şi a schimbărilor climatice drastice!” Preşedintele ASAS este unul dintre primii români care a vizitat laboratoarele Monsanto de peste Ocean şi susţine că asta i-a schimbat viaţa. Genetica moleculară prin intermediul căreia mutageneza poate crea milioane de combinaţii ale celor 64 de aminoacizi esenţiali este în vârful ştiinţei şi nu ar trebui blamată.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 184 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?