Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Donau Soja a revenit la Secuieni

Publicat: 08 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a doua ediție a întâlnirii profesionale în fața loturilor cu soia organizate în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, județul Neamț, a avut loc luna trecută. “Ziua câmpului” pentru prezentarea platformei Donau Soja a avut ca scop evidențierea potențialului culturii de soia în condiții nefavorabile de mediu. 

Click pe poza pentru galerie!

La manifestare au participat fermieri, cercetători științifici, profesori universitari și reprezentanți ai unor companii, precum Adama Agricultural Solutions, BASF Crop Protection, Euralis Semințe, Saaten Union și Timac Agro. 

 

2016 - „Anul Internațional al Leguminoaselor”

Evenimentul a marcat „Anul Internațional al Leguminoaselor”, lansat de FAO sub sloganul „Semințe nutritive pentru un viitor durabil”. ”Având în vedere faptul că soia a fost o parte esențială a dietei umane de secole, însă valoarea nutritivă a acesteia nu este în general recunoscută și este frecvent subapreciată, manifestarea de la SCDA Secuieni a fost organizată și cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale consumului de soia, dar și pentru stimularea producției și comercializarea acesteia”, sublinia Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni.

Platforma demonstrativă Donau Soja a fost înființată în câmpul experimental al Laboratorului de Testare Ecologică și a cuprins loturi specifice indicatorilor ale căror influențe au fost urmărite, respectiv epoca de semănat, desimea de semănat, distanța între rânduri, combaterea buruienilor, fertilizarea etc.

 

Influența factorilor tehnologici asupra productivității soiei

Vizitând platforma, au fost observate diferențele dintre loturile semănate cu soiurile Onix și Eugen în perioada optimă (27 aprilie) și cele semănate în epocă târzie (9 mai). De asemenea, s-a evaluat și influența spațiului de nutriție asupra soiei, prin experimentarea a cinci distanțe între rânduri la semănat (12,5 cm, 25 cm, 37,5 cm, 50 cm și 70 cm) și a unui număr de șase desimi de semănat (30, 40, 50, 60, 70 și 80 boabe germinabile/mp). În total, au fost analizate în câmp 40 de soiuri de soia, creații românești și străine, din grupe de maturitate de la extratimpurii la tardive, aparținând SCDA Turda, INCDA Fundulea, Stațiunea Pavlikeni (Bulgaria), Institutul Osijek (Croația), Euralis Semințe, Zia (Cehia), Probstdorfer (Austria), Saaten Union și ITC. Această varietate bogată de soiuri de soia conține genotipuri care, semănate cu o desime de 450.000 - 500.000 boabe/ha, realizează producții foarte ridicate (4.700 kg/ha - 5.200 kg/ha) și au un excelent conținut de proteine, de peste 43%, dar și un conținut de ulei de 21% - 23 %. 

Lotul de prezentare a eficacității unor erbicide în cultura soiei a conținut patru variante de erbicidare, fiecare dintre ele incluzând atât erbicidare în preemergență, cât și în postemergență. Pentru a evidenția mai bine eficacitatea acestor produse, prima variantă a fost neerbicidată. A doua variantă, care a aparținut firmei BASF, a cuprins în schema de tratament produsele din clasa erbicidelor preemergente cu o eficacitate foarte bună împotriva principalelor buruieni, respectiv Frontier® Forte 1,4 l/ha și postemergente Pulsar® 40 1 l/ha și Stratos® Ultra 2 l/ha & Dash 2 l/ha. În alte două variante, care au aparținut firmei Adama, s-au experimentat în preemergență erbicidele Surdone 0,5 l/ha și Pendigan 4 l/ha, produse care și-au demonstrat eficiența în cultura de soia. În postemergență, s-au aplicat graminicidele Agil 100 EC - 1 l/ha (varianta a treia) și Leopard 5 EC - 0,7 l/ha (varianta a patra). Culturile s-au prezentat excelent ca urmare a aplicării acestor tratamente, iar fermierii s-au arătat foarte interesați de performanțele respectivelor tehnologii.

Lotul cu fertilizare la soia a aparținut firmei Timac Agro și a conținut o variantă cu fertilizarea aplicată de SCDA Secuieni (60 kg s.a./ha azot și 30 kg s.a./ha fosfor și potasiu) și alte două cu biostimulatorii cu aplicare foliară/radiculară Fertileader Gold (3 l/ha), care are un efect antistres, stimulează fotosinteza și favorizează sinteza zaharurilor, limitează întreruperile de creștere și ale alimentației hidrice, îmbunătățește fructificarea și maturarea, și Fertiactyl Starter (4 l/ha), are efect antistres, determină creșterea susținută radiculară, are potențial de producție optimizat, rol de ameliorare a fertilității solului prin stimularea vieții microbiene și de optimizare a efectului îngrășămintelor. 

 

Cel puțin două avantaje majore

Cât privește importanța culturii de soia pentru Europa și implicit pentru România și avantajul plăților cuplate, sunt de reținut cel puțin două idei esențiale. Prima este aceea că soia reprezintă o plantă care asigură proteina necesară atât în alimentația umană, cât și în furajarea animalelor, la un nivel calitativ și cantitativ superior și în același timp economic. Cea de-a doua idee importantă se referă la faptul că plățile cuplate pentru soia au prezentat avantaje deosebite, respectiv creșterea suprafețelor cultivate cu soia și au stimulat apariția unei infrastructuri. “Dacă apare o infrastructură, atunci vor apărea și producători și procesatori, ca să poată exporta proteine pe piețe din afară”, a punctat Dragoș Dima, director al Asociației Donau Soja pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.

Donau Soja este un program de marcă și de calitate pentru semințele de soia, dar și pentru produsele fabricate direct din acestea. România este una dintre țările vizate de acest proiect ambițios la nivel mondial, având un potențial mare de creștere și de cultivare a soiei nemodificate genetic. 

 

Petronela COTEA MIHAI

redactor Radio România Iași

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 727 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!