BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Doi „viermi” fac prăpăd în lanul de prăşitoare

Publicat: 30 aprilie 2021 - 08:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Atenţie! Pe lângă răţişoară, au apărut încă doi dăunători agresivi ai culturilor de prăşitoare aflate la început de drum. Cauze? Lipsa tratamentului seminţelor la floarea-soarelui şi monocultura la porumb. 

Vremea din ultima perioadă creează două provocări majore la înfiinţarea culturilor de prăşitoare:

  1. Ploile căzute în martie au fost un motiv de bucurie pentru fermieri, dar în acelaşi timp şi un motiv de îngrijorare. Pe de o parte, din cauza umidităţii ridicate din sol, fermierii nu pot să intre cu utilajele agricole şi să efectueze lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea semănatului culturilor prăşitoare, pe de altă parte, dacă va mai ploua, este posibil să se întârzie semănatul florii soarelui şi al porumbului.
  2. Umiditatea ridicată a solului, însoţită de temperaturi mai scăzute, pot să reprezinte condiţii foarte bune pentru nişte specii de insecte de care fermierii au cam uitat, şi anume viermii sârmă (denumirea populară a larvelor gândacului pocnitor).

porumb atacat de viermii sarma_b

Unde apar viermii sârmă?


La noi în ţară se întâlnesc peste tot, dar cu preponderenţă în zonele cu soluri mai umede, grele şi cu pH acid (podzoluri, lăcovişti, luncile râurilor, etc). În aceste zone, în cazul atacurilor puternice, culturile de porumb sau floarea soarelui, aflate la început de drum, pot să fie compromise în totalitate. În ultimii ani însă, viermii sârmă şi-au făcut simţită prezenţa şi în zone considerate mai puţin favorabile, cum ar fi sud-estul ţării. Absenţa tratamentului seminţelor la floarea soarelui cu substanţe active sistemice, precum şi porumbul cultivat în monocultură au avut drept rezultat înmulţirea acestui dăunător şi în zonele respective.

vierme sarma 2_b

AFLĂ de AICI cum dăunează culturilor de floare şi porumb?

ATENŢIE! După ATACUL de buha semănăturilor plantele dispar în 2-3 zile!

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Vizualizat: 1207 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?