Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dobrogea are NEVOIE URGENTĂ de IRIGAŢII!

Publicat: 20 iunie 2017 - 15:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CUM NE ADAPTĂM LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE? La sfârşitul lunii trecute, pe parcursul a două zile, Asociaţia Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa, a cărei conducere a fost preluată recent de Gheorghe Albu, a organizat conferinţa cu tema: „Schimbările climatice - o nouă provocare a spaţiului agricol dobrogean”. (…)

Programul a cuprins vizitarea a două platforme tehnologice cu cele mai importante culturi de orz, de grâu de porumb, soia şi floarea-soarelui, amenajate pe terenurile cultivate de SC Sport Agra SRL în comuna Amzacea şi la Viişoara, comuna Cobadin, la sediul Grupului de firme Argonaut, administrat de Gheorghe Albu.

dobrogea-culturi1_b

În Amzacea, una dintre cele mai aride zone dobrogene, participanţii la eveniment au putut vedea câmpurile comparative cu culturi de cereale păioase de toamnă şi prăşitoare de primăvară. „Am căutat în toţi cei 17 ani de când am venit aici să testăm soiuri precoce de grâu cu talie joasă, de 75-80 cm. De ce? Pentru că avem fenomene meteo extreme. În anii 2010 şi 2013, s-au înregistrat cumulat 22 mm precipitaţii în luna iulie, urmate de fenomene naturale extreme: vânturi, furtună care au culcat la sol mai toate cerealele. La noi se instalează arşiţa din 5-10 iunie, tocmai când are loc umplerea boabelor. Avem aici soiuri de grâu pe care le recoltăm pe 20-21 iunie, cu producţii în dinamică 8-9,3 tone/ha. Noi, agricultorii, nu avem, şanse să rezistăm pe piaţă dacă nu facem minim 6 tone de grâu la ha, pentru că preţurile se duc mereu în jos”, a susţinut gazda, fermierul Dumitru Manole. (…)

dobrogea-even-05_b

Câmpurile comparative se află într-o solă în suprafaţă de 80 hectare. Au fost prezentate soiuri noi de orz şi grâu cu o înspicare mai rapidă şi care depăşesc perioada de arşiţă cumplită de 41 de grade Celsius.
Şi pentru culturile de primăvară, testele au arătat că semănatul mai timpuriu are destule avantaje, mai cu seamă în privinţa depăşirii perioadei critice din mijlocul verii. (…)

Problemele cu care se confruntă fermierii dobrogeni au fost tratate la nivel academic în timpul întâlnirii desfăşurată pe 27 mai în sala de conferinţe al Hotelului Europa din Eforie Nord. În timpul evenimentului s-a subliniat faptul că lipsa unui sistem viabil de irigaţii, a perdelelor forestiere şi defrişarea unor suprafeţe extinse, folosirea unor îngrăşăminte chimice necorespunzătoare sau incendierea miriştilor au condus la deşertificarea Dobrogei.

Pe larg despre efectele deşertificării şi măsurile tehnologice ce se impun, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1096 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?