Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DK EXCEPTION – hibridul de rapiţă de excepţie!

Publicat: 27 iunie 2017 - 11:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Zilele trecute, în Centrul de Testare DEKALB amenajat în ferma Alvalex, din comuna teleormăneană Călineşti, cei aproximativ 70 de fermieri din judeţ, dar şi din Argeş şi Giurgiu, au putut constata pe viu comportamentul hibridului de rapiţă DK EXCEPTION în patru scheme de fertilizare.

Cu acest prijej, reprezentanţii DEKALB au trecut în revistă portofoliul comercial oferit de compania Monsanto (cuprinzând 10 hibrizi de rapiţă), împreună cu cele mai noi şi performante soluţii şi practici agricole.
Noutatea sezonului este de departe DK IMARET CL, singurul produs care are toleranţă la lupoaie (Orobanche cumana), dar şi a celor mai noi şi moderne soluţii şi practici agricole.

camp-rapita-dekalb_b

DK EXCEPTION sau “producţie mare cu aceeaşi mâncare”!
Hibridul de rapiţă DK EXCEPTION din oferta DEKALB a demonstrat eficienţă sporită în valorificarea azotului, fiind “starul” evenimentului de câmp, din ferma lui Alexandru Haită. Specialiştii DEKALB au prezentat în faţa invitaţilor caracteristicile genetice ale produsului, subliniind că DK EXCEPTION este un hibrid semitimpuriu de ultimă generaţie, cu performanţe de producţie de excepţie, ce valorifică foarte bine îngrăşămintele cu azot, atingând producţii record. Produsul răspunde excelent tuturor condiţiilor de cultură, motiv pentru care stabilitatea este punctul său forte.

Elemente tehnologice
În lotul demonstrativ, cultura anterioară a fost porumbul. Terenul a fost scarificat, imediat după recoltare, nivelat, prin două treceri cu utilajele, şi fertilizat cu îngrăşăminte de tip starter, înainte de însămânţare. Sămânţa hibridă DK EXCEPTION a fost semănată la o adâncime de 3 cm cu o normă care să ofere densitatea de 450.000 plante/ha. După ce hibridul de rapiţă a trecut cu bine peste capriciile iernii şi ale primăverii, i-au fost aplicate două fertilizări, în februarie şi martie, după care a urmat experimentul cu administrarea a trei doze variabile de azot (N).
Astfel:
• Varianta fermierului (200 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv, 66 kg N);
• Varianta “-50 N” (50 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv, 16 kg N);
• Varianta “+50 N” (350 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv, 116 kg N);
• Varianta DEKALB (rată variabilă de azot în baza hărţii NDVI).
La prima vedere aproape că nu se constată nici o diferenţă în comportamentul hibridului DK EXCEPTION în cele 4 scheme de nutriţie cu azot, dar la o analiză mai atentă se poate, totuşi, observa talia uşor mai înaltă şi ramificarea un pic mai bogată, acolo unde doza de azot a fost mai mare.

Producţii de aproape 6.000 kg/ha
Însă, fermierii vor putea vedea adevărata demonstraţie de forţă în valorificarea eficientă a azotului peste aproximativ o lună, în producţiile pe care le va da DK EXCEPTION.
Cele mai mari recolte obţinute cu sămânţa hibridă DK EXCEPTION în reţeaua de testare DEKALB şi în unele locaţii comerciale s-au înregistrat în vestul ţării, în judeţul Timiş (Mănăştur) 5.900 kg/ha STAS şi Arad (Fântânele) 5.230 kg/ha. Producţii medii de peste 4,5 tone/ha s-au realizat şi în ferme din Prundu (Giurgiu) şi Şandra (Timiş).

Avantaje şi recomandări
DK EXCEPTION este productiv, are toleranţă bună la scuturare şi la cădere, dispune de o dublă protecţie împotriva Phoma Sp., demonstrând, în acelaşi timp, stabilitate în orice condiţii de cultură.
Avantaje:
• Profitul este asigurat de producţiile mari, constante, şi toleranţa la scuturare;
• Securitatea şi stabilitatea sunt constante şi în condiţii variabile;
• Este foarte productiv; rezultatele obţinute în ultimii ani, la nivel european, au demonstrat diferenţa netă faţă de hibrizi competitori;
• Flexibil din punct de vedere al ferestrei de semănat, datorită ritmului rapid de creştere şi dezvoltare în toamnă.

participanti-rapita-dekalb_b

Recomandări
DK EXCEPTION are o productivitate ridicată, chiar şi în situaţiile în care cantitatea de azot este limitată (fertilizare reglementată prin legi/ condiţii climatice).
Pe fondul acestei caracteristici, nu se recomandă reducerea dozei de azot/ha.
Norma de semănat: trebuie reglată astfel încât, în primăvară, densităţile să nu depăşească 35-45 pl/mp, ţinându-se cont de indicii de calitate ai seminţei şi de condiţiile pedoclimatice. Se poate aplica o creştere uşoară a normei de semănat, cu maxim 10%, atunci când însămânţatul se întârzie foarte mult.
La intrarea în iarnă: este bine să se păstreze cultura, dacă sunt minimum 30 pl/mp.
La desprimăvărare: se recomandă păstrarea culturii, dacă sunt minimum 20-25pl/mp, repartizate uniform, deoarece producţiile rezultate pot acoperi cheltuielile de producţie şi asigură profit.
Sursa şi foto: Echipa DEKALB

Vizualizat: 3659 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?