Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dincolo de catedră începe AGRICULTURA!

Publicat: 29 noiembrie 2018 - 22:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Au trecut mai bine de 20 de ani de când, aflată fiind la începuturile mele jurnalistice, realizam o emisiune de educaţie şi şcoală la o televiziune locală din Timişoara: „Dincolo de catedră”.

Atunci am făcut cunoştinţă, printre altele, şi cu Liceul Agricol „Iulian Drăcea” şi ţin minte că am fost de-a dreptul impresionată de faptul că elevii cultivau legume în solariile şcolii, că mergeau la practică în ferma Staţiunii didactice a Universităţii Agronomice din Timişoara, aflată peste drum... Astăzi, Liceul Agricol din Timişoara este o clădire abandonată. Aşa cum, din păcate, au ajuns multe alte instituţii de învăţământ preuniversitar agricol. „Iulian Drăcea” a fost comasat cu Liceul Silvic şi ambele se chinuie să supravieţuiască, iar altele au fost pur şi simplu desfiinţate. Nu se fac clasele, din lipsă de elevi - acesta pare să fie cel mai invocat motiv.

Paradoxul este că, în tot acest timp, forţa de muncă specializată în agricultură e din ce în ce mai absentă în România. Fermierii vor tineri specialişti. Firmele din domeniu, la fel. Şi atunci, unde e problema? Din vară, de când am lansat, împreună cu colegul meu Leonard Stafie proiectul „SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL”, am descoperit mult mai multe probleme decât ştiam deja că au liceele agricole, atâtea câte au mai rămas (mult prea puţine!). De pildă, mentalitatea părinţilor... pentru mulţi meseria de agricultor e cel puţin perimată, dacă nu degradantă. Sau ce rost are să urmeze copilul o şcoală de tractorişti. La ce-i trebuie liceu agricol ca să mânuiască uneltele din dotarea gospodăriei?!

Iniţial, proiectul nostru consta într-o donaţie de cărţi şi abonamente. Acum a devenit mult mai mult. Vom merge în fiecare liceu tehnologic pentru a-l promova şi vom încerca, împreună cu dascălii, foşti absolvenţi şi actuali fermieri, cu autorităţile locale şi naţionale să găsim soluţii uşor de implementat pentru susţinerea învăţământului preuniversitar agricol. Nu e mult, nu e puţin, dar este modul nostru de a ne alătura celor care mai vor să salveze ceva! Chiar nu putem asista impasibili la declinul a ceea ce ţara noastră a avut odată. Cum spunea colegul meu, Leonard Stafie„La un moment dat, prin anii ’90, existau în jur de 250 de licee agricole, iar acum avem doar vreo 40. Din păcate, au dispărut câteva licee cu tradiţie, care aveau peste o sută de ani de activitate”.

Vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru şi să susţineţi învăţământul preuniversitar agricol. Intraţi pe www.revista-ferma.ro şi www.fundatiaferma.ro şi aflaţi de acolo toate detaliile.

Până la agricultură e nevoie de CATEDRĂ!

cover-licee-agricole_b


Vizualizat: 988 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?