Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din pasiune pentru iarbă

Publicat: 04 decembrie 2017 - 08:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În strategia BARENBRUG, „iarba” este cea mai importantă cultură, nu doar din punct de vedere agricol, ci şi economic şi ecologic. Compania olandeză Barenbrug este proprietara a peste 400 de soiuri şi varietăţi de iarbă, produce anual 75 mii tone de sămânţă şi are aproape şase sute de angajaţi, dintre care circa o sută în cercetare şi dezvoltare. Din totalul producţiei, 46% reprezintă seminţele pentru plante furajere, 40% sămânţa pentru gazon şi 14% altele, inclusiv legume.

Compania Barenbrug a fost fondată în anul 1904 şi este specializată în producţia, selecţia şi ameliorarea seminţelor de: plante furajere, iarbă pentru gazon şi legume. Cu o cifră de afaceri de 232 milioane de euro (în 2016) şi cu o reţea de 29 de subsidiare în 18 state de pe şase continente, Barenbrug este unul dintre liderii pieţei internaţionale a seminţelor de plante furajere şi de iarbă, dezvoltând relaţii pe termen lung cu clienţii şi multiplicatorii săi de seminţe, precum şi cu universităţi şi staţiuni de cercetare. Barenbrug are staţiuni şi puncte de cercetare şi de testare în Olanda, Irlanda de Nord, Franţa, Italia, Finlanda, Polonia, Republica Cehă, România, SUA, Argentina, Brazilia, Noua Zeelandă, Australia, China şi Africa de Sud.

Iarba_b
La invitaţia Holland Dairy House, am vizitat sediul central al companiei Barenbrug, unul dintre laboratoarele de cercetare şi depozitul de seminţe. Succesul companiei se bazează pe cinci valori fundamentale: internaţionalizare, inovaţie, calitate, parteneriat şi marketing.
În anul 2004, la celebrarea centenarului, Barenbrug a primit de la regina Beatrix a Olandei titlul „Royal”. Din 2004, compania şi-a completat numele, devenind ”The Royal Barenbrug Group”.

Iarba_b

Sortiment bogat de ierburi
Iarba, aşa cum generic denumim amestecul de plante pentru păşuni şi fâneţe, în special graminee şi leguminoase, nu este doar hrană pentru animale, ci e folosită şi în alte moduri: pentru sport şi recreere şi în grădinile şi spaţiile publice. De asemenea, aceste plante au şi funcţii ecologice importante: previne eroziunea solului, absoarbe apa, purifică aerul ş.a. Fiecare varietate de „iarbă” are proprietăţi speciale. Spre exemplu, familia Gramineae are aproximativ 8.000 de soiuri. Există varietăţi potrivite pentru cultivare în aproape orice condiţii de temperatură şi de precipitaţii. Unele ierburi rezistă chiar şi în timpul secetei extreme, deoarece au rădăcini foarte lungi care pot extrage apa din adâncime. Alte tipuri pot să înflorească în condiţii extreme de frig sau să reziste la ploile îndelungate.

Sacul galben cu seminţe Barenbrug
Un furaj de calitate permite o mai mare ingestă de substanţă uscată, creşterea cantităţii de energie şi de proteină asimilate şi implicit o producţie sporită de lapte. Vorbim şi de un volum sporit de masă verde, fân, semifân sau siloz.
În sacul galben cu seminţe Barenbrug se găsesc componente cu cel puţin 5% mai valoroase decât în „sămânţa” comună. Rezultă astfel o producţie mai mare cu 600-700 kg substanţă uscată/ha, adică energie şi proteină suplimentară pentru circa 1000 kg lapte/ha. Adică un câştig suplimentar de circa 350 euro/ha/an ca urmare a valorificării producţiei de lapte.
Valoarea nutritivă a silozului de graminee este dată de conţinutul mare de proteină brută - 170 g/kg/substanţă uscată, faţă de numai 70 g/kg/substanţă uscată în silozul de porumb.

 

BRANDUL CALITĂŢII - „PĂMÂNTUL VERDE”
Amestecurile de seminţe de iarbă Barenbrug care îndeplinesc cerinţe precum viabilitate economică, utilizare durabilă şi managementul culturii beneficiază de marca „Green Earth”. Această etichetă de calitate indică şi certifică faptul că aceaste amestecuri de plante, în comparaţie cu generaţiile precedente, au obţinut un scor mai mare pentru cel puţin una dintre următoarele caracteristici: necesar mai redus de apă, pesticide şi îngrăşăminte, precum şi de cosit. Amestecurile de seminţe care au primit această etichetă de calitate aduc beneficii imediate administratorilor de spaţii publice verzi: economie de apă pentru irigaţii şi cosit/întreţinere redusă la minim.
Spre deosebire de soiurile şi varietăţile de plante pentru furaj, unde Barenbrug a investit masiv în cercetare pentru producţia de biomasă, în cazul varităţilor pentru gazon şi spaţii verzi, compania a urmărit tocmai reducerea înălţimii de creştere şi o mai mică frecvenţă la cosire.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (editia 1-14 decembrie)

 

Vizualizat: 852 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?