Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Diminuați presiunea tehnologică!

Publicat: 20 octombrie 2016 - 20:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În viața fermierului și în activitatea de producție agricolă persistă aceleași probleme. Ele doar se prezintă uneori sub fețe diferite și așteaptă tăcute momentul în care se pot manifesta. Și din latentă, presiunea tehnologică devine evidentă și consistentă.

De pildă, buruienile sunt adversari permanenți, indiferent de zona agricolă. După mulți ani de tehnologie agricolă bine și responsabil aplicată, rezerva de sămânță de buruieni din sol este încă apreciabilă. De aceea, folosirea (responsabilă) a erbicidelor este încă una dintre verigile tehnologice larg răspândite și necesare.

41grClick pe poza pentru galerie!

Cum gestionați problema buruienilor din lucerniere?
Nu pot înțelege de ce în foarte multe cazuri cultura convențională de lucernă nu se erbicidează preemergent. Plăntuțele de lucernă răsar și, imediat după răsărire, au creștere lentă, dar sunt puternic concurate de buruieni (foto 1 și foto 2). După ce problemele sunt bine instalate, încep căutările: - „Cu ce pot erbicida lucerna?” Desigur că sunt și erbicide postemergente. Dar ele se pot aplica după o anumită fenofază a culturii de lucernă. Aplicate prea devreme, induc și ele stres (pe lângă competiția cu buruienile) și provoacă chiar pierderi de plante. În medalionul din foto 2 este un detaliu despre cum ar trebui să arate o lucernieră după răsărit (mostră din unele zone din aceeași parcelă).

Răspunsul soiului la norma de semănat
Am intrat deja în epoca optimă de semănat pentru grâul de toamnă. Și al treilea element de cost (primul constând în lucrările solului, al doilea fiind sămânța) este norma de semănat. În ciuda unor recomandări „din epoca de piatră a agriculturii” (de tipul „noi recomandăm 150 kg/ha”), norma de semănat are variabile care determină variații importante pentru același soi. Cele mai importante influențe sunt aduse de densitatea de semănat exprimată în boabe/mp și masa a 1.000 de boabe, urmate de facultatea germinativă.
Reamintim că norma de semănat (N) se calculează după formula:

N (kg/ka) = ((Densitatea x MMB) / (Germinația x Puritatea)) x 100

31gClick pe poza pentru galerie!

Dacă MMB, Germinația și Puritatea sunt elemente care definesc calitatea seminței ca material biologic, singurul element asupra căruia fermierul poate decide este densitatea de semănat. Dincolo de o serie de teorii și practici recomandate, vă prezentăm rezultatele din două dintre experiențele noastre.
În anul 2013, experiența s-a făcut în ferma Maxagro (foto 3) din localitatea Gătaia (jud. Timiș) pe două soiuri de grâu: Adelaide (timpuriu) și Mulan (semitardiv). Au fost folosite cinci densități (300, 400, 500, 600, 700 boabe germinabile) și trei trepte de fertilizare (120:60, 180:60 și 180:90) pentru fiecare soi. Data semănatului - 23 octombrie.
În anul 2014, experiența s-a făcut în ferma Stațiunii Didactice Timișoara (foto 3) pe soiul Altigo și șase densități de semănat (250, 350, 450, 550, 650, 750 b.g.). Data semănatului: 26 octombrie. În urma acestor experiențe (dar și a altora), putem afirma că densitatea la semănat suficientă pentru grâul de toamnă este de 400-500 boabe germinabile/mp, fiind unele diferențe între soiuri. În experiențele noastre, soiurile nu au răspuns la mărirea densității nici în cazul în care fertilizarea a fost mai consistentă. Atenție: în experiențele agricole, diferențe de 200-250 kg/ha la producții de 5-8 tone/ha nu au garanția repetabilității.
Precizăm că densitatea de 400-500 boabe germinabile/mp se referă la semănat în epoca optimă și la un teren bine lucrat. În practica agricolă survin situații în care această densitate trebuie bonificată. Cu toate acestea, dacă nevoia ar impune o densitate mai mare de 650 b.g./mp, trebuie bine cumpănit dacă se mai înființează cultura de grâu, pentru că aceasta ar presupune semănatul în condiții deosebit de nefavorabile. Din practică putem afirma că este mai profitabil să se facă încă o lucrare de pregătire a patului germinativ decât să se mărească norma de semănat.

21gClick pe poza pentru galerie!

11gClick pe poza pentru galerie!
Text și foto:
Octavian şi Mirela GULER

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Vizualizat: 663 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!