Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dilema lunii NOIEMBRIE:fiecare zi câștigată înseamnă recolte pe plus

Publicat: 04 noiembrie 2017 - 13:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Noiembrie! Lună decisivă pentru recoltele anului viitor. Principalele activități de sezon sunt încheierea grabnică a semănatului grâului pe întreaga suprafață, în cazul fermierilor care nu au reușit să semene la vreme, și pregătirea terenului pentru culturile de primăvară. 

A continua sau nu semănatul grâului în prima parte a lui noiembrie? Iată o problemă specifică perioadei. Este de preferat a continua, chiar în condiții mai grele de semănat. Dar se impune a mări densitatea de semănat cu circa 50 b.g./mp și de a asigura buna încorporare a seminței, până la adâncimea permisă de condițiile de semănat și de particularitățile soiului (coleoptil lung sau scurt). Fiecare zi câștigată la semănat înseamnă o recoltă mai mare, obținută cu aceeași investiție.
Au fost fermieri care în anul trecut au semănat la sfârșitul lunii noiembrie, iar în acest an s-au lăudat cu recolte de peste 7 tone/ha, ceea ce este greu de crezut având în vedere biologia acestei plante. Este posibil să fi obținut recolte mulțumitoare sub aspect cantitativ, dar trebuie calculat și efortul financiar suplimentar. Și abia apoi să compare câștigul.
A nu semăna pentru a lăsa mai mult teren speciilor de primăvară nu-i o soluție, atunci când nu cunoaștem evoluția prețurilor și nici modificările climatice față de valorile normale. Deci valorificați fiecare ceas bun de lucru, pentru a semăna suprafețele destinate grâului.

 2semanat_b

O agricultură împărțită în două: doar profit sau și sustenabilitate?

Deși toată lumea pare preocupată de sporirea resurselor alimentare ale omenirii, în realitate în majoritatea țărilor puternice economic, prioritate are modernizarea continuă a armelor de distrugere a vieții pe această inestimabil de frumoasă planetă. Dacă privim doar ceea ce se întâmplă în binecuvântata noastră țară, așezată la mijlocul distanței între poli și Ecuator, cu forme de relief foarte diferite și străbătută de numeroase râuri, în care se poate produce hrană pentru o populație de cinci-șase ori mai numeroasă față de cea existentă, observăm că importul de produse alimentare și obținerea de profituri fabuloase este principala țintă a multor „oameni de afaceri”.

Agricultorii adevărați speră că în anii ce vor veni se vor găsi mai mulți bani pentru lucrări de irigații, regularizări de râuri, combaterea eroziunii solurilor, refacerea pădurilor jefuite, măsuri care vor conduce la obținerea unor recolte ce vor situa țara pe locul care i se cuvine.
Pentru noi, cei care ne străduim într-un fel sau altul să mărim potențialul productiv al plantelor, când în fiecare clipă factorii ce pun în mișcare acest mecanism se asociază altfel, este necesar să ne concentrăm, în condițiile modificărilor climatice brutale, să adaptăm și să reconsiderăm măsurile de ordin tehnic pe care le-am aplicat în anii anteriori. 

Dintre lucrările ce nu pot fi neglijate acum și nici amânate la culturile de toamnă amintim:
Eliminarea excesului de apă, provenit din precipitații, este obligatorie, prevenind asfixierea plantelor prin efectuarea de rigole de scurgere. În zonele depresionare, fără posibilități de drenare a apei, este necesară efectuarea de puțuri.
Atenție la atacul gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides), dăunător prezent frecvent în parcelele semănate cu grâu după grâu și dacă tratamentul la sămânță nu a fost eficient. Se impun tratamente cu substanțele admise. Acest dăunător poate ataca plantelor atât în toamnă, cât și în iernile calde sau în primăvară. În funcție de mersul vremii, poate să apară și atacul diferitelor rozătoare: șoareci de câmp (Microtus arvalis), hârciogi (Cricetus cricetus) sau popândăi (Citellus citellus).
Rapița este răsărită la nivelul întregii țări, plantele au 2-4 frunze, iar în unele zone chiar mai avansate, fiind necesare tratamentele cu regulatori de creștere. Poate apărea și atacul de viespea rapiței (Athalia colibri).

Pe larg despre recomandările tehnologice pentru luna noiembrie aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie). 

Un articol semnat de Ioan BORCEAN.

Vizualizat: 1291 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?