Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dezvoltare prin inovație!

Publicat: 06 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rapool și BASF creează o nouă provocare a productivității, pentru un transfer superior de cunoștințe în agricultura din România.

Click pe poza pentru galerie!

În ziua de azi, cultura de rapiță de toamnă este una dintre cele mai profitabile culturi în fermele inovatoare din România. De asemenea, fermierii au recunoscut în ultimii ani că rapița are multe avantaje majore pentru speciile de plante care urmează în cultură, în special pentru grâul de toamnă.

Astăzi, putem privi înapoi la o poveste unică, de când am introdus hibrizii robuști de rapiță în România, și putem observa un nivel mai mare de productivitate și mai multă flexibilitate în ceea ce privește noii hibrizi. Dar, din păcate, trebuie să recunoaștem că media producției la rapiță s-a menținut, în ultimii ani, la un nivel de circa 2,5-2,8 tone/ha. Previziunea europeană curentă din Buletinul MARS (vezi harta) indică 2,7 tone/ha pentru România, deci mai puțin decât media europeană, care se situează la 3 tone/ha. De ce acest randament, în ciuda apariției noilor hibrizi?

 

O nouă abordare a întâlnirilor în câmp

Amelioratorii de rapiță și companiile agrochimice organizează în fiecare an un număr mare de evenimente „Field-day” în România. Aceste întâlniri în câmp reprezintă un mijloc important pentru a evidenția dezvoltarea ce are loc în ameliorare, respectiv în domeniul protecției plantelor, și pentru a desfășura un transfer eficient de cunoștințe din industrie direct către fermier.

BASF, Lebosol și Rapool și-au schimbat strategia pentru evenimentele în câmp încă de anul trecut. Am creat o nouă platformă pentru rapiță, unde am expus hibrizii noi și, în același timp, soluții inovatoare pentru protecția plantelor. Scopul nostru principal a fost de a deveni mult mai eficienți și de a oferi clienților noștri informații complete pentru tehnologia rapiței, într-un singur eveniment. Interesul a fost uimitor la evenimentul nostru organizat la Prunaru, în județul Teleorman, în vara acestui an, ceea ce ne oferă un răspuns clar, și anume acela că am luat o decizie corectă.

Întrebarea noastră principală referitoare la sezonul ce avea să urmeze a fost: Cum am putea să ne implicăm mai mult în a sprijini fermierii în obținerea unor producții ridicate la rapiță? Acest gând ne-a ținut mult timp ocupați, iar astăzi putem spune că într-adevăr am făcut un pas corect înainte! Noi, BASF și Rapool, am dezvoltat o nouă abordare pentru întâlnirile noastre în câmp. 

 

Provocarea productivității, în platforma rapiței de la JD Agro Cocora

Anul acesta am înființat, în ferma JD Agro Cocora, platforma noastră pentru cea mai bună tehnologie la rapiță din România. Ce înseamnă asta? Am selectat nouă fermieri (specialiști în rapiță) din diferite regiuni ale României și i-am invitat să ia parte la noua noastră provocare a productivității. Aceștia dețin împreună o suprafață arabilă totală de 45.000 de hectare și prezintă un nivel ridicat de cunoștințe despre cultura de rapiță.

Elementele de bază ale acestei competiții de "producție" pot fi descrise prin următoarele puncte:

• nouă fermieri participă în cadrul platformei noastre, cu propria lor tehnologie la rapiță;

• Fiecare fermier este responsabil pentru propria parcelă (36 m lățime, 450 m lungime);

• Specialiștii JD Agro Cocora ne pun la dispoziție terenul și utilajele agricole și sunt responsabili pentru efectuarea lucrărilor în câmp;

• Fermierii pot alege un hibrid Rapool și produsele necesare de protecție a plantelor de la BASF;

• Vom avea, pe parcursul acestei competiții, mai multe întâlniri în câmp;

• Fermierii își vor prezenta propria parcelă/tehnologie, vom organiza această prezentare pe principiul unui dialog din care să avem ceva de învățat;

• Parcelele vor fi recoltate separat - 12 m în centrul parcelei;

• Fermierul care obține cea mai mare producție cu investiția optimă în tehnologie va fi noul nostru campion la rapiță.

 

Câteva detalii tehnice ale competiției pentru desemnarea campionului rapiței 

Parametrii luați în considerare în alegerea tehnologiei de către fermieri sunt:

• Hibridul;

• Numărul de plante pe metru pătrat;

• Adâncimea de semănat;

• Distanța între rânduri;

• Schema de fertilizare;

• Produsele de protecția plantelor și momentul aplicării lor.

Semănatul pentru acest proiect a început pe 20 august a.c., după prima ploaie din zona respectivă. Patru din nouă fermieri au decis să folosească noul nostru hibrid Clearfield - Phoenix CL, doi fermieri au ales hibridul Shrek și trei dintre aceștia au cultivat Dalton, Sherpa și Wembley. Ne așteptăm la o toamnă dură, din cauza condițiilor de secetă din perioada semănatului, dar, în final, mizăm pe o cultură care va crește puternic înainte de iernare și, posibil, cu mari diferențe în dezvoltarea hibrizilor.

 

 

Ing. Mihaela RADU

Product Manager Rapool Romania

 

 

TABEL: REPARTIZAREA TEHNOLOGIILOR ÎN PLATFORMA RAPOOL - BASF

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 729 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!