Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEZASTRU la CADASTRU! Mai puţin de jumătate din terenurile agricole sunt cadastrate

Publicat: 04 octombrie 2019 - 08:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„La începutul lunii septembrie 2019, din cele 9,54 milioane de hectare de teren agricol care fac obiectul subvenţiilor APIA, conform datelor Ministerului Agriculturii, era contractată sau înregistrată suprafaţa de peste 8,24 milioane de hectare, reprezentând peste 87% din aceste terenuri. Din această suprafaţă, peste 4,21 milioane de hectare reprezintă proprietăţi înregistrate, în timp ce pentru alte aproximativ 4,11 milioane de hectare lucrările sunt în derulare”, a declarat Radu Codruţ Ştefănescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), citat de Agerpres.

În 2015, când a început Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015 - 2023 (PNCCF), statul român, prin ANCPI, şi-a asumat obiectivul de a finaliza cadastrarea tuturor proprietăţilor din România până în 2023, gratuit pentru cetăţeni, prioritară fiind înregistrarea terenurilor agricole până la finalul anului 2020.
Bugetul total al PNCCF, aprobat prin HG 294/2015, cu modificările ulterioare, este de circa 5,459 miliarde lei (aproximativ 1,2 miliarde euro), din care 4,051 miliarde lei (aproximativ 900 milioane euro) din veniturile ANCPI, iar 1,44 miliarde lei (aproximativ 312 milioane euro) din fonduri externe nerambursabile.

Ce întârzie cadastrarea terenurilor agricole
Şeful ANCPI consideră că „timpul rămas pentru finalizarea lucrărilor de cadastru general este suficient” şi afirmă că nu are cunoştinţă despre existenţa vreunei norme, nici în legislaţia românească, nici în cea europeană, care să prevadă sancţiuni din partea Comisiei Europene în cazul unei întârzieri în cadastrarea terenurilor agricole.
Acesta recunoaşte însă că sunt câteva chestiuni care întârzie cadastrarea acestor terenuri: lipsa de implicare a primăriilor, lipsa evidenţelor terenurilor agricole şi a personalului de specialitate din multe primării, aplicarea defectuoasă a legii fondului funciar, dar şi dezinteresul companiilor de a participa de licitaţiile pentru efectuarea lucrărilor de cadastrare. Potrivit şefului ANCPI, „toate aceste probleme se regăsesc, în totalitate sau parţial, în majoritatea judeţelor”.

Totuşi, ritmul de lucru a crescut. În 2018, au fost eliberate, gratuit pentru cetăţeni, 507.902 cărţi funciare. În 2019, numai până la începutul lunii septembrie erau deja înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, prin PNCCF, 590.000 de proprietăţi şi sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 2.298 de UAT-uri.

Vizualizat: 1110 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?