Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEZASTRU la CADASTRU! Mai puţin de jumătate din terenurile agricole sunt cadastrate

Publicat: 04 octombrie 2019 - 08:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„La începutul lunii septembrie 2019, din cele 9,54 milioane de hectare de teren agricol care fac obiectul subvenţiilor APIA, conform datelor Ministerului Agriculturii, era contractată sau înregistrată suprafaţa de peste 8,24 milioane de hectare, reprezentând peste 87% din aceste terenuri. Din această suprafaţă, peste 4,21 milioane de hectare reprezintă proprietăţi înregistrate, în timp ce pentru alte aproximativ 4,11 milioane de hectare lucrările sunt în derulare”, a declarat Radu Codruţ Ştefănescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), citat de Agerpres.

În 2015, când a început Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015 - 2023 (PNCCF), statul român, prin ANCPI, şi-a asumat obiectivul de a finaliza cadastrarea tuturor proprietăţilor din România până în 2023, gratuit pentru cetăţeni, prioritară fiind înregistrarea terenurilor agricole până la finalul anului 2020.
Bugetul total al PNCCF, aprobat prin HG 294/2015, cu modificările ulterioare, este de circa 5,459 miliarde lei (aproximativ 1,2 miliarde euro), din care 4,051 miliarde lei (aproximativ 900 milioane euro) din veniturile ANCPI, iar 1,44 miliarde lei (aproximativ 312 milioane euro) din fonduri externe nerambursabile.

Ce întârzie cadastrarea terenurilor agricole
Şeful ANCPI consideră că „timpul rămas pentru finalizarea lucrărilor de cadastru general este suficient” şi afirmă că nu are cunoştinţă despre existenţa vreunei norme, nici în legislaţia românească, nici în cea europeană, care să prevadă sancţiuni din partea Comisiei Europene în cazul unei întârzieri în cadastrarea terenurilor agricole.
Acesta recunoaşte însă că sunt câteva chestiuni care întârzie cadastrarea acestor terenuri: lipsa de implicare a primăriilor, lipsa evidenţelor terenurilor agricole şi a personalului de specialitate din multe primării, aplicarea defectuoasă a legii fondului funciar, dar şi dezinteresul companiilor de a participa de licitaţiile pentru efectuarea lucrărilor de cadastrare. Potrivit şefului ANCPI, „toate aceste probleme se regăsesc, în totalitate sau parţial, în majoritatea judeţelor”.

Totuşi, ritmul de lucru a crescut. În 2018, au fost eliberate, gratuit pentru cetăţeni, 507.902 cărţi funciare. În 2019, numai până la începutul lunii septembrie erau deja înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, prin PNCCF, 590.000 de proprietăţi şi sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 2.298 de UAT-uri.

Vizualizat: 275 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?