Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Devansarea epocii de semănat schimbă tehnologia rapiței

Publicat: 29 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu foarte puțin timp în urmă, referitor la epoca de semănat a rapiței de toamnă, lucrurile erau foarte clare: 25 august - 15 septembrie în zonele sudice și 20 august - 10 septembrie în zonele mai reci ale țării. Pentru că toamnele din ultimii ani au devenit din ce în ce mai capricioase, fermierii au devansat foarte mult data semănatului, s-a ajuns în situația în care însămânțatul să înceapă, în special în zonele sudice care sunt mai afectate de secetă, cu una și chiar două săptămâni mai de vreme.

Click pe poza pentru galerie!

Tehnologiile de cultivare a plantelor agricole au devenit din ce în ce mai specializate, fermierii români din ce în ce mai profesionalizați, ba chiar și dotarea tehnică a cunoscut o înnoire demnă de luat în seamă. Doar climatul continuă să se manifeste cu totul altfel decât ar dori cei care lucrează în agricultură. În oarecare măsură, prin practici agricole conservative, adică prin personalizarea tehnologiilor de cultivare în funcție de evoluția climatica, fermierii români reusec să se adapteze schimbărilor climatice.

 

Atenționări la semănatul timpuriu al rapiței de toamnă 

Devansarea epocii de semănat, ca o soluție de adaptare la condițiile climatice, înseamnă pentru cultura de rapiță o răsărire foarte timpurie și o dezvoltare foarte puternică în toamnă, iar, ținând cont de faptul că toamnele au devenit foarte lungi și rapița vegetează uneori până spre sărbătorile de iarnă, risc crescut de apariție a tijei florale înainte de intrarea în repausul hibernal.

• Atenție la ritmul de dezvoltare al hibrizilor! În primul rând se impune o documentare cât mai bună asupra hibrizilor care urmează a fi semănați, asupra comportamentului lor și în special asupra ritmului de dezvoltare în toamnă. Semănatul trebuie eșalonat în așa fel încât hibrizii cu ritm mai lent de dezvoltare să fie semănați primii, iar cei cu ritm mai rapid de dezvoltare să fie semănați în urgența a doua. Departamentul tehnic al KWS Semințe ține cont de această necesitate și oferă, cu totală deschidere, detalii privind ritmul de dezvoltare în toamnă a hibrizilor noștri (atât în materialele de popularizare, cât și la întâlnirile directe cu fermierii).

• Fertilizare controlată! În al doilea rând, se impun rețete de fertilizare adecvate, care să permită o înrădăcinare cât mai puternică și o dezvoltare aeriană ponderată, cu doze de fosfor și potasiu suficiente, dar cu aport de azot care să nu conducă la creșteri luxuriante, creșteri care pot agrava riscul de îngheț în iarna. Azotul aplicat în toamnă, în cazul semănatului timpuriu, ar trebui să nu depășească doza necesară mineralizării resturilor vegetale de la cultura premergătoare. Aplicarea suplimentară de azot ar trebui făcută doar în cazul semănatului întârziat.

• Când aplicăm regulatorii de creștere! În al treilea rând, trebuie să aplicați regulatori de creștere care, pe lângă efectul fungicid, stopează creșterea vegetativă excesivă, reduc internodiile plantelor și permit o dezvoltare mult mai bună a sistemului radicular. S-a dovedit că dezvoltarea sistemului radicular în toamnă este unul din cei mai importanți factori de succes ai unei culturi de rapiță. Aplicarea regulatorilor trebuie făcută atunci când plantele sunt în faza de 4-6 frunze, nu așa cum era uzanța de până acum, la 6-8 frunze. Aplicarea în faza optimă asigură plantei suficient timp să își încetinească ritmul de dezvoltare aeriană și să își dezvolte sistemul radicular. În situații extreme, o a doua aplicare a regulatorilor poate fi hotărâtoare în evitarea apariției tijei florale și deci a pierderilor cauzate de îngheț în perioada de iarnă. Aplicarea timpurie a fungicidelor regulatoare de creștere are și un efect mult mai bun în prevenirea atacului de Phoma lingam.

• Nu în ultimul rând, densitatea de semănat trebuie redusă pentru a evita alungirea tulpinilor din cauza concurenței pentru spațiu și lumină. De asemenea, desimile mai mici de semănat conduc la înrădăcinări mai bune și vor permite plantelor să dezvolte mai multe ramificații, în primăvară. Există și avantajul că în cazul semănatului timpuriu șansa de răsărire integrală, într-o singură tranșă, este mult mai mare, asigurând densități și mai ales repartiții în spațiu mult mai omogene.

Tinând cont de aceste realități, materialul genetic pe care KWS Semințe îl oferă fermirilor este perfect adaptat, iar specialiștii noștri sunt oricând disponibili pentru a oferi soluții tehnice în demersul de a personaliza oferta către clienți.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!