Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre IARBA ZEILOR

Publicat: 14 noiembrie 2019 - 14:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Care fermă de câmp nu are în cultură porumb? Porumbul (Zea mays, adică iarba zeilor) este sursă de hrană, este materie primă pentru o industrie specifică, este baza unor afaceri fabuloase. Şi ca în orice afacere, „Cine nu deschide ochii, deschide punga!”

 

Orice fermier visează la producţii cât mai mari. Pentru a întreţine această dorinţă, se organizează tot felul de loturi demonstrative, platforme tehnice etc. Mânaţi de dorinţa producţiilor cât mai mari, participarea este numeroasă. Numai că adesea ochii văd ceea ce doreşte inima. Şi, uneori, privesc spre ceea ce li se arată, nu spre ceea ce le este de folos să vadă.

Foto 1 - Comparaţie între pornirea în vegetaţieClick pe poza pentru galerie!

Deci, unde este rădăcina producţiilor mari?
În pământ, ar putea fi primul răspuns. Adevărat, dar incomplet. Pentru că rădăcina producţiilor mari este în primul rând în genetică şi după aceea în sol. De aceea vom aborda (superficial, din păcate) câteva aspecte spre care ar fi bine să privească ochii şi să judece mintea, nu inima. Fotografiile sunt din câmpuri de experienţe, nu din loturi demonstrative.

  1. • Majoritatea hibrizilor au un start bun în vegetaţie. Însă sunt şi hibrizi care pornesc ceva mai lent (foto 1, comparativ pe aceeaşi maturitate). Este bine de observat şi de reţinut. Însă acum acest aspect nu înseamnă mare lucru, pentru că până la recoltare mai este cale lungă şi multe se mai pot întâmpla. Ca şi caz particular, hibridul cu start mai slab din fotografie recuperează foarte bine şi, frecvent, până pe la 10 frunze, chiar îi depăşeşte vizibil pe ceilalţi hibrizi. De altfel, are caracteristic o talie mai înaltă.
  2. • Nici o parcelă nu are solul absolut uniform. Neuniformităţile de sol (chiar dacă nu de la suprafaţa solului) influenţează parcursul vegetativ îndeosebi în perioadele de stres hidric.

Foto 2 ÅŸi 3 - AcelaÅŸi hibrid în repetiÅ£ii diferite ale câmpului de experienţă_bÎn foto 2 şi foto 3 este acelaşi hibrid de porumb, în acelaşi câmp de experienţă, semănat în aceeaşi zi şi în aceeaşi tehnologie.

Într-un lot demonstrativ, acest aspect se observă mai greu, nefiind repetiţii pentru comparare. Însă se poate observa uniformitatea stării de vegetaţie dacă se intră printre rânduri 20-30 de metri. Şi se poate înţelege mai bine ceea ce se vede. 

 

Foto 4 - Simptome tardive de carenţă de nutriÅ£ie_b3. • Sunt hibrizi la care, în anii favorabili, pe foliajul superior apar simptome de carenţe de nutriţie (foto 4). Aceasta ar putea însemna că au un consum specific ceva mai mare din elementul respectiv şi, posibil, o nevoie de fertilizare diferită. Observaţi aceste detalii şi dacă optaţi pentru hibridul respectiv, adaptaţi fertilizarea sau amplasaţi în parcele cu risc mai redus. 

Foto 5 - Hibrid sensibil la căderea ÅŸi frângerea tulpinilor_b4. Toleranţa la căderea şi frângerea tulpinilor este o caracteristică de hibrid (foto 5 şi foto 6) şi se transmite înlănţuit cu unele caractere dorite (oferta la pachet din articolul anterior). De aceea este destul de dificil în ameliorare să iei numai ceea ce este bun. Dacă nu ar fi dificil, ar face-o toată lumea!

Foto 7 - Al doilea ÅŸtiulete pe plantă_bAl doilea ştiulete

5. • Majoritatea plantelor diferenţiază al doilea ştiulete, însă puţine plante ajung să şi formeze ştiulete productiv. Cauzele sunt multiple (foto 7). În acest an, cu atac important de Ostrinia, primele cinci plante verificate toate aveau atac de Ostrinia la inserţia celui de-al doilea ştiulete. „Iată, mi-am zis, un moment foarte bun de reclamă la insecticide!” Însă căutând mai departe la al doilea ştiulete nelegat, am găsit inserţie sănătoasă, insecţie putrezită, inserţie sănătoasă cu ştiulete putrezit. Distribuţia cauzelor în lan a fost aleatorie şi nu putem spune că predomina semnificativ una sau alta dintre cauze.

Foto 8 - Åžtiulete neÅŸiÅŸtăvit ÅŸi grade de ÅŸiÅŸtăvire_b6. • Şiştăvirea ştiuleţilor este un aspect frecvent întâlnit şi are o importantă caracteristică de hibrid. În foto 8 redăm un ştiulete neşiştăvit, comparativ cu modalităţi şi intensităţi diferite de şiştăvire. Caracterul se poate observa uşor prin îndepărtarea pănuşilor de pe câţiva ştiuleţi.

7. • Toleranţa la Fusarium pe ştiulete are amprenta hibridului, însă nu se observă din capătul lanului sau din depărtare. În câmpul de experienţă, frecvenţa atacului a fost între 5 şi 65%, iar intensitatea atacului a fost între 1 şi 10%. Merită observarea atentă?

Foto 9 ÅŸi 10 - Aspectul vizual a doi hibrizi de porumb cu aceeaÅŸi maturitate_b

În foto 9 şi 10 observăm o comparaţie între aspectul vizual asupra celor doi hibrizi de porumb din aceeaşi grupă de maturitate.
Toate aceste observaţii trebuiesc puse cap la cap şi sunt de folos numai dacă sunt analizate cu atenţie pentru a evita situaţii nedorite şi pentru a avea producţii mari.
Vă dorim vreme şi vremuri bune.

Text şi foto:
Octavian şi Mirela GULER

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 6029 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?