Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre cerinţele în energie la rumegătoare

Publicat: 06 ianuarie 2009 - 17:22
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Cerinţele în energie, respectiv conţinutul energetic al furajelor destinate unui rumegător, se exprimă în diferite sisteme, de la un stat la altul. România, fiind o ţară de confluenţe, specialiştii şi nu numai trebuie să fie în cunoştinţă de cauză pentru a înţelege şi a se exprima în aceste sisteme. La noi în ţară s-a încercat impunerea sistemului UNL-UNC, fiind chiar oficializat, dar fără a fi utilizat de toată lumea.
(Articol aparut în Revista Ferma nr. 11/2008)

Click pe poza pentru galerie!

Sistemul UNL-UNC
În acest sistem, UNL reprezintă „unitatea nutritivă lapte”, care are ca etalon echivalentul energetic al unui kg ovăz de referinţă (cu anumite valori de compoziţie chimică) în producţia de lapte, care este de 1457 kcal. Deci 1 UNL = 1457 kcal ENL (energie netă lapte) care se utilizează la următoarele categorii: vaci de lapte, la tauri de reproducţie, viţei şi tineret taurin femel de reproducţie, oi adulte şi tineret ovin femel.
UNC, reprezintă „unitatea nutritivă carne”, care are ca etalon echivalentul energetic al unui kg ovăz de referinţă, în producţia de carne, care este de 1481 kcal. Deci 1 UNC = 1481 kcal ENC (energie netă carne). Această unitate se foloseşte pentru normarea cerinţelor energetice la tineretul taurin, ovin şi caprin supus îngrăşării.
În tabelele de valoare nutritivă ale nutreţurilor sunt incluse coloane cu conţinutul energetic al acestora, exprimat în UNL şi UNC. De exemplu, 1 kg SU (substanţă uscată) grăunţe de porumb este cotat cu 1,43 UNL, respectiv cu 1,52 UNC, iar 1 kg SU fân de lucernă la început de înflorire, de calitate bună, are un aport de 0,76 UNL, respectiv 0,68 UNC.

Exemplificare pe categorii de rumegătoare
Conform sistemului prezentat, cerinţele energetice ale unei vaci cu greutatea corporală de 550 kg şi o producţie zilnică de 25 l lapte cu 4% grăsime sunt de 18,14 UNL.
La o capră adultă cu greutatea de 50 kg, norma pentru întreţinere plus gestaţie în primele trei luni este de 0,99 UNL.
La tineretul taurin la îngrăşat, la o greutate de 350 kg şi un spor mediu zilnic de 1000 g, cerinţele energetice sunt de 6,95 UNC/zi, iar ale unui berbecuţ de 30 kg care înregistrează un spor mediu zilnic de 250 g sunt de 1,42 UNC/zi.

Unităţile nutritive ale sistemului francez
Fără a discuta acum unele avantaje ale sistemului este de precizat că specificul românesc al acestuia îi limitează aria de comunicare cu cei interesaţi din străinătate.
După cum se va constata, unităţile noastre nutritive au fost formulate după sistemul francez, cu ajutorul modelelor matematice de simulare a metabolismului energetic la vacile de lapte. În Franţa, Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) a elaborat sistemul UFL (unitatea furajeră lapte) - UFV (unitatea furajeră carne), care s-a extins în mai multe ţări (ex. în Italia şi chiar în ţară noastră).
UFL corespunde valorii energetice nete pentru lactaţie a unui kg orz de referinţă, care este de: 1 UFL â 1730 kcal ENL.
UFV, corespunde valorii energetice nete a unui kg orz de referinţă pentru întreţinerea funcţiilor vitale şi producţie a unui rumegător supus îngrăşării, la nivelul de producţie de 1,5 (adică, necesarul pentru sporul în greutate reprezintă 50% din necesarul pentru întreţinere), respectiv 1 UFV = 1855 kcal ENV (energie netă întreţinere carne).
Bineînţeles că în tabele conţinutul energetic al furajelor se exprimă în UFL şi UFV. De exemplu, în acest sistem, 1 Kg SU porumb boabe este cotat cu 1,27 UFL şi 1,29 UFV, iar 1 kg SU fân de lucernă cu 0,63 UFL şi 0,53 UFV.

Vizualizat: 1439 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
florin ??
|
01. 20, 2009. Tuesday 21:18
aceste cerinte sunt valabile si daca avem 3 mulsori?
1.
florin ??
|
01. 20, 2009. Tuesday 21:16
acestecerinte sunt valabile si daca avem 3 mulsoei?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?