Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Depozitarea porumbului în... lan?!

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Umblă vorba prin “târg“ că sunt zone în ţară în care piaţa porumbului este oarecum blocată, cumpărătorii având depozitele pline şi nemaiputând, temporar, cumpăra porumb. În această situaţie unii fermierii ar intenţiona să aleagă varianta de a păstra porumbul în câmp, pe plantă. E bine? Nu! Cât de rău e?

Pericolul acestei alternative este acela că în situaţii prea frecvente, îndeosebi pentru ferme mai mici, a devenit prima opţiune şi nu o variantă la disperare (adică în lipsa oricărei alteia). Cândva existau normative cu scăzămintele la depozitare a produselor agricole. Adică prin depozitarea produselor agricole se accepta că există pierderi cantitative. Aceste pierderi, în situaţii reglementate de depozitare, erau cuantificate şi nu era voie să fie depăşite. Altfel vinovaţii plăteau. (Cum au fost manipulate reglementările este o altă poveste).
Să vedem acum ce riscuri de pierdere presupune păstrarea porumbului în câmp, pe plantă, cu scopul de a ajuta pe cei interesaţi de această opţiune să ia decizia corectă.

Pierderi la porumb cauzate de vânt puternic_b

Iată câteva surse de pagubă:
• Animalele sălbatice - pierderile sunt mai mari în parcelele apropiate de zone împădurite.
• Turmele de oi. Şi în cazul porumbului se „întâmplă” ca oile să fie „scăpate” în lan. Şi în acest caz, dar şi în cazul animalelor sălbatice, pierderea cea mai mare nu este dată de consumul animalelor, cât de călcarea plantelor, iar plantele căzute nu vor putea fi recoltate.
• Biologia hibridului cultivat. Hibrizii cu peduncul scurt au frecvent poziţie erectă pe plantă chiar la supramaturare. Aceasta va permite ca apa să se acumuleze în pănuşi, la baza ştiuletelui. Riscul este mai mic la hibrizii cu peduncul lung, la care ştiuletele va avea o poziţie aplecată.
• Vremea. Acest factor acţionează în mod complex, de exemplu:
- o vreme de iarnă călduţă şi umedă va permite evoluţia bolilor deja prezente în lan, în special a fusariozelor. Prezente pe ştiulete, fusariozele depreciază recolta. Prezente pe plantă, vor slăbi tulpina şi vor favoriza căderea plantelor.
- vânturile puternice de iarnă, în zonele predispuse. La supramaturare, punctul de inserţie al ştiuletelui pe plantă slăbeşte, aceştia putând fi rupţi de pe plantă de vânt. Paguba este în corelaţie directă cu viteza vântului şi cu specificul hibridului. Un caz este ilustrat în foto 1 în care vijelia din 17 septembrie 2017 a rupt ştiuleţii de pe plante. Şi acestea nu erau nici pe departe supramaturate. În cazul cunoscut de noi, producţia evaluată a fost de 7.000-8.000 kg/ha iar producţia recoltată a fost de 2.800-3.000 kg/ha.
5. Furturile. Fără comentarii!
6. Pierderi tehnologice indirecte. Aici intră consecinţele tehnologice, între care:
- consumul specific de motorină;
- calitatea pregătirii terenului pentru cultura următoare;
- pierderi de producţie la cultura următoare;
- riscul de degradare a solului.
La acestea se mai adaugă faptul că nu există nici o garanţie că preţul va fi mai bun. Şi azi cine plăteşte? Numai fermierul!
Condiţii ideale în care porumbul poate fi lăsat în câmp pe plantă cu riscuri minime ar fi: lipsa dăunătorilor (cu două şi patru picioare!); hibridul potrivit; vreme de iarnă rece şi uscată. În aceste situaţii mai rămân pierderile tehnologice indirecte.

Temperatura şi umiditatea produselor depozitate
Pentru cei ce aleg să păstreze porumbul în boabe, în depozite sau magazii fără instalaţii de aerisire, amintim câteva condiţii de depozitare de care să ţină seama:
- sub 15% umiditate - grosimea stratului este atât cât rezistă pereţii magaziei;
- 15-16% umidiate - strat gros de 1,5 metri;
- 16-17% umiditate - strat gros de 1 metru.
Mai amintim faptul că la produsele agricole depozitate umiditatea nu rămâne constantă. Ea se schimbă în corelaţie cu umiditatea aerului. În tabel sunt date câteva valori ale umidităţii aerului şi a masei de boabe pentru temperatura de 20oC. Aşa că, după câteva zile cu ceaţă sau cu ploaie, să nu vă alarmaţi dacă porumbul care a avut 15% umiditate a ajuns la 18%, dacă boabele sunt reci. Dacă sunt calde, este o altă poveste: vânturaţi imediat. De aceea, urmărirea temperaturii produselor depozitate este foarte importantă, iar evoluţia temperaturii trebuie notată. Pentru păstrarea în ştiuleţi, în pătule, este bine ca lăţimea pătulului să nu fie mai mare de 2 metri.
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Text şi foto:
Octavian şi Mirela GULER
Tel. 0744 327217


Uscarea porumbului pe autostradă_b
SOLUŢII INGENIOASE PENTRU ADĂPOSTIREA SIGURĂ A RECOLTEI

Uscarea porumbului pe autostradă_b
Credem că păstrarea în spaţii amenajate a produselor agricole este mai sigură. Chiar dacă poate fi vorba de amenajări temporare. Şi există în piaţă soluţii şi pentru acest fel de amenajări. Dacă nu par accesibile din diverse motive, imaginaţia poate fi de mare folos. Condiţia este ca recolta să fie ferită de apă şi de dăunători. Un metru cub de porumb are cca. 700 kg. Deci, la nivelul din acest an, recolta de pe 10 ha poate fi depozitată în 100 metri cubi. Adică două adăposturi de 25 m lungime, 2 m lăţime şi 2 m înălţime.
Până aici, cam asta ar fi partea fermei. Dar atunci când există corelaţie între vorbe şi fapte, când chiar există interes naţional, când se conştientizează că agricultura ţării nu este doar o afacere privată, ci asigură independenţa alimentară, primordială şi esenţială, a naţiunii, atunci se găsesc soluţii. Un exemplu de interes naţional dovedit este în foto 2 şi foto 3. Din China.


UMIDITATEA AERULUI ŞI A MASEI DE BOABE PENTRU TEMPERATURA DE 20oC

 tabgreselin217_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 2354 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?