Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dekalb Smart Center la Iaşi

Publicat: 03 noiembrie 2017 - 12:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o zi ploioasă de toamnă, pe frumoasele plaiuri moldoveneşti, mai exact la Vlădeni, în judeţul Iaşi, în incinta fermei societăţii Panifcom SRL, Monsanto România a organizat un eveniment de prezentare a noului concept Dekalb Smart Center, prin care fermierii au de fapt acces la adevărate platforme tehnologice, nu văd doar simple loturi demonstrative. În plus, primesc informaţii şi află soluţii noi pentru creşterea profitabilităţii fermelor lor.

Evenimentul de la Vlădeni a fost primul de acest gen din regiunea Moldovei. La această acţiune au participat peste 150 de invitaţi, fermieri, presă de specialitate şi reprezentanţi ai companiilor de inputuri. Echipa Monsanto a prezentat, în ziua de 22 septembrie 2017, loturi demonstrative cu cei mai noi şi performanţi hibrizi de porumb din noua genetică Dekalb.

Prezentare a noului concept Dekalb Smart Center_b
Cartografierea solului, tipuri de sol, agricultură de precizie, diferite densităţi de semănat, soluţii tehnice recomandate în funcţie de hibrid sau de cultură, în sistem irigat sau neirigat, toate acestea le-au putut vedea fermierii în loturile demonstrative de porumb. Plantaţiile au fost înfiinţate pe o suprafaţă de 37 ha şi au beneficiat de soluţii tehnice diferite în funcţie de sol, de sisteme de irigare prin picurare, iar hibrizii DEKALB au fost testaţi la densităţi diferite, cu variante cuprinse între 50.000 şi 125.000 de plante/ha. Printre hibrizii prezentaţi s-au numărat noile produse ale cercetării Monsanto, şi anume: DKC 4670, DKC 3415, DKC 3969, DKC 4351, DKC 4541.

Semănat de precizie la densităţi variabile
Departamentul Tehnic al Monsanto România a stat la dispoziţia fermierilor oferind informaţii utile cu privire la avantajele noilor hibrizi Dekalb şi ale semănatului de precizie la diferite viteze de deplasare a maşinii de semănat, respectând „Rata Variabilă la Semănat” şi densitatea recomandată de specialiştii DEKALB, pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.
Fermierii din zona Moldovei au avut ocazia să discute, să vadă şi să afle noi soluţii tehnice de cultivare, să îşi împărtăşească impresii şi cunoştinţe din experienţa proprie.
Reprezentaţii DEKALB le-au împărtăşit celor prezenţi succesul obţinut la “Ziua Porumbului” 2017, eveniment desfăşurat la Orezu, în ferma lui Nicolae Sitaru, unde hibrizii DEKALB au obţinut producţii de peste 15 t/ha. Tot în cadrul evenimentului, au fost prezentate şi produsele Roundup şi Seminis.
În organizarea evenimentului, Monsanto i-a avut ca parteneri pe Netafim, Vital Fields, Agrar Tech şi, nu în ultimul rând, ferma Panifcom Iaşi.


FERTIRIGARE DIFERENŢIATĂ, DIRECT LA RĂDĂCINĂ
Noutatea platformei tehnice de la Vlădeni a constat în faptul că solul a fost cartografiat, iar datele au fost digitizate şi introduse în computerul tractorului. În momentul semănatului, densitatea culturii s-a realizat automat, în funcţie de fertilitatea solului. ”Avantajul Platformei de aici este faptul că pe suprafaţa de 37 hectare sunt trei tipuri de sol cu grad de fertilitate diferită, ceea ce a putut pune în valoare semănatul diferenţiat ca densitate în funcţie de sol.
Un alt avantaj îl prezintă sistemul de irigare prin picurare. Acesta este amplasat la 35 cm adâncime şi irigă planta direct la rădăcină. Datorită faptului că acest sistem de irigare a fost conceput în module de şapte hectare, se poate realiza o fertilizare diferenţiată în funcţie de necesarul de nutrienţi din sol. Aşadar, administrarea fertilizanţilor se realizează odată cu irigarea administrând direct la rădăcină, evitând pierderile inerente pentru administrarea clasică la nivelul solului. În fapt, testând în mod real diverşii hibrizi de porumb, în condiţii reale, pe diferite tipuri de sol, cu densităţi variabile ne ajută să alegem hibridul optim pentru a fi cultivat în arealul nostru de cultură”, ne-a declarat Liviu Bălănici, reprezentantul SC Panifcom SRL, partenerul Monsanto România.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (201) (15-31 octombrie 2017)

Vizualizat: 1034 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?