Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEKALB Smart Center

Publicat: 21 august 2017 - 10:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La finalul lunii iulie a.c., la Tomnatic, în judeţul Timiş, Monsanto România a prezentat loturile demonstrative cu hibrizii de porumb din noua genetică, cu experienţe privind diferite densităţi de semănat, recomandări tehnologice în funcţie de structura solului, tratamente biologice la sămânţă, soluţii pentru agricultura de precizie şi sisteme de irigaţii.

DEKALB Smart Center de la Tomnatic se întinde pe 56 de hectare, cuprinzând şi Platforma de Densitate Variabilă la Semănat, unde fermierii din vestul ţării au avut posibilitatea să observe comportamentul hibrizilor Dekalb la diferite densităţi în funcţie de tipul de sol, atât în sistem irigat prin picurare, cât şi neirigat.

DEKALB Smart CenterClick pe poza pentru galerie!
În deschiderea manifestării, Daniel Stanciu, Director de Marketing Monsanto România, Bulgaria şi Republica Moldova, a prezentat acest nou concept de evenimente tehnice: „Am reuşit împreună cu colaboratorii noştri să avem aceste platforme tehnice prin care încercăm să vă oferim cele mai bune soluţii pentru fermele dvs., cele mai eficiente, profitabile şi adaptabile nevoilor dvs.; împreună cu partenerii noştri vă oferim cele mai bune sfaturi. Există 35 de astfel de platforme tehnice la nivel european, un nou concept Dekalb. Şapte în regiunea noastră şi trei în România (sud, est şi vest). Încercăm să dezvoltăm şi să oferim cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte poziţionarea hibrizilor, informaţii referitoare la densitatea corectă în funcţie de mediul de cultură, consultanţă pentru identificarea condiţiilor mediului de cultură şi a hibridului Dekalb care se pretează pentru fiecare fermă în parte. Încercăm să eficientizăm profitul”.
În aceste centre de cercetare şi platforme Dekalb, departamentul tehnic Monsanto testează soluţiile companiei. Monsanto are asemenea centre de testare - Dekalb Smart Center - în 12 state din Europa, platforme care au în total 840 de hectare. În câmpul de la Tomatic sunt testaţi anul acesta 86 de hibrizi comerciali de porumb şi încă 86 de hibrizi precomerciali.

Soluţii Dekalb adaptate fiecărui mediu de cultură
Prezentarea portofoliului de hibrizi de porumb şi a conceptului Dekalb a fost făcută de către Dorin Jurca, director regional vest Monsanto, şi de Istvan Meszaros, reprezentat vânzări Monsanto. „La alegerea unui hibrid de porumb se pune mereu întrebarea: care este cel mai bun? Noi nu avem acel hibrid care să răspundă tuturor condiţiilor. Noi avem hibrizi de porumb buni pentru fiecare mediu de cultură. Mediul de cultură este o interacţiune dintre mai mulţi factori: condiţiile pedologice din ferme (tipul şi structura solului), factorii de mediu (precipitaţii, temperatură etc), tehnologia care se aplică în fiecare fermă (pregătirea terenului, tratamente fitosanitare etc) şi tehnica existentă în fiecare fermă. Toţi aceşti factori concură la mediul de producţie, care poate fi împărţit în trei categorii: redus, mijlociu şi înalt. Noi nu avem hibridul perfect, avem hibrizi care corespund tuturor condiţiilor şi nevoilor fermierilor”, a ţinut să precizeze Istvan Meszaros.
Rata variabilă la semănat presupune aplicarea unei densităţi diferite în funcţie de condiţiile concrete ale fiecărei sole: textura solului, pH-ul şi conţinutul de humus. În paralel cu o densitate diferită la semănat, este posibilă şi aplicarea diferenţiată a îngrăşămintelor, independent de cantitatea de sămânţă aplicată. Rata variabilă la semănat se realizează după cartarea agrochimică, în funcţie de „calitatea solului”. Practic, un sol bun „suportă” o densitate mai ridicată, un număr mai mare de plante pe unitatea de suprafaţă şi care necesită apoi şi o cantitate mai mare de fertilizanţi. Iar pe un sol mai sărac, densitatea trebuie să fie mai mică.
Reprezentanţii companiei Mewi, Florin Văluşescu - director de vânzări, şi Deian Iorgovan - reprezentant service Horsch, au explicat conceptul de rată variabilă de semănat şi modul în care aceasta se realizează cu semănătoarea Horsch Maestro.

 

PARTENERII DEKALB SMART CENTER
La DEKALB Smart Center, parteneri ai Monsanto au fost companiile Netafim, Timac Agro, Mewi şi Horsch.
Compania Netafim a prezentat soluţiile de irigare şi principalele avantaje ale acestor sisteme. Netafim este specializată în realizarea sistemelor de irigaţii şi de fertilizare pentru culturi în câmp deschis, firma având în România proiecte pe suprafeţe de la zece şi până la 150-200 ha.
De asemenea, la eveniment a fost prezentă şi Alina Creţu, directorul executiv al APPR, care a prezentat proiectele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 14 (197) din 15-31 august 2017

Vizualizat: 746 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?