Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum recunoaştem o PAJIŞTE DEGRADATĂ?

Publicat: 18 noiembrie 2017 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pajiștea este un sistem multifuncțional cu utilități diferite: producția de furaj, biodiversitate vegetală și animală, stoparea eroziunii solului, înmagazinarea apei, menținerea calității apei freatice, asigură calitatea peisajului, stochează carbonul, aprovizionează solul cu azot fixat pe cale biologică etc. 

Orice influență negativă, de natură biologică sau tehnologică, asupra pajiștilor aduce modificări importante, cantitative sau calitative, ale caracterului multifuncțional al acestui ecosistem. În final, apare fenomenul de degradare a pajiștilor.

Aprecierea se face prin evaluarea următoarelor elemente principale din covorul vegetal: structura și calitatea florei, proporția de "goluri" din vegetație, prezența speciilor de plante indicatoare.

Simptome ale unei pajiști ”bolnave”

• O floră dezechilibrată are o compoziție dezechilibrată, dominată de specii cu valoare furajeră scăzută, unele cu grad foarte redus de consumabilitate sau toxice pentru animale. Covorul vegetal degradat este primul indicator aparent al deteriorării unei pajiști. În general, într-o pajiște permanentă valoroasă, în mod ideal, ar trebui să existe următoarea structură floristică: minim 70-75% specii de graminee (cu valoare furajeră foarte bună); 10-20% leguminoase; maxim 15-20% alte specii indezirabile (bogate, însă, în elemente nutritive).
Calitatea florei se apreciază prin diagnoza covorului vegetal, numit diagnostic prenial, evidențiat de aplicarea, pe teren, a unor metode specifice de investigare a florei unei pajiști:
- metode de inventariere a compoziției botanice (metoda Braun - Blanquet, metoda De Vries etc.) pentru aprecierea unor indici specifici de diversitate (abundență, frecvență, dominanță);
- determinarea unor indici de calitate a vegetației pajiștilor (indicele agronomic - I.A. sau indicele alimentar sau indicele de calitate furajeră; valoarea pastorală a pajiștii - V.P.).
• "Golurile" din pajiști. Apariția în pajiști de suprafețe de teren, de mărime variabilă, lipsite de vegetația caracteristică este alt simptom al degradării florei. Aceste "goluri" apar destul de des în pajiștile permanente din cauza influenței unor factori locali staționali (calitatea solului, determinată de limitele extreme de pH, de excesul de umiditate etc.) și al unor factori de exploatare (sistem de fertilizare, metode de utilizare). De regulă, după o perioadă, aceste "goluri" sunt colonizate cu o serie de specii nevaloroase pentru hrana animalelor, dar rezistente la noile condiții ecologice și vor amplifica stadiul de degradare floristică a pajiștii.
În condițiile în care "golurile" cuprind o suprafață însumată mai mare de 10% din suprafața totală a pajiștii se impune intervenția cu lucrări speciale de refacere a vegetației și de schimbare a modului de exploatare.
• Speciile indicatoare. În structura floristică a pajiștilor se întâlnesc numeroase plante, din diverse familii botanice, a căror prezență se datorează unor particularități specifice tipurilor de sol, cât și a modului de exploatare a pajiștilor. Aceste specii, numite specii indicatoare, în funcție de particularitățile ecofiziologice, evidențiază mai mult sau mai puțin situația condițiilor naturale staționale și nivelul de degradare a pajiștii.

pajiste.2jpg_b

Pe larg despre semnele degradării pajiștilor citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de NICOLAE DRAGOMIR

Vizualizat: 1026 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?