Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Decizii cruciale pentru recolta anului viitor

Publicat: 29 septembrie 2020 - 11:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cât semăn, ce semăn şi mai ales când? Sunt întrebări pe care fermierii şi le pun în această perioadă în speranţa că vor lua cele mai bune decizii pentru producţiile viitoare.

Dacă în privinţa datei de semănat, lucrurile par destul de clare, în sensul că nimeni nu-şi doreşte să pună sămânţa în brazdă în afara perioadei optime, dar ţinând totuşi cont de condiţiile meteo, celelalte opţiuni rămân la dispoziţia agronomului sau a administratorului de fermă.

 

Fără abateri de la planul de rotaţie a culturilor

 

Cosmin Micu, un tânăr fermier din judeţul Arad, a decis să crească în mod substanţial suprafaţa cu grâu faţă de sezonul precedent, pentru a nu ieşi din planul de rotaţie a culturilor. De fapt, spune el, în toamna aceasta şi-a propus să înfiinţeze 600 hectare cu grâu, ceea ce reprezintă practic revenirea la normalitate, după ce anul trecut a semănat doar 356 hectare, din simplul motiv că nu s-a potrivit cu rotaţia.

 

Agrotehnică anti-şoareci

 

În schimb, la rapiţă, a trebuit să renunţe la vreo 30 ha, din aceleaşi considerente. „Sunt la zi cu lucrările pentru campania de toamnă. Rapiţa e semănată pe circa 180 ha. Restul aştept să văd ce se întâmplă cu ploile. Am pregătit deja solul pentru grâu şi orz. Am făcut o dezmiriştire, după care am intrat cu un cultivator Karat, pentru o prelucrare mai în profunzime, până la 20 cm, pentru a afâna solul şi a face un amestec mai bun al resturilor vegetale, iar în felul ăsta să scap şi de şoareci. Să nu ajung să cheltui ulterior pentru combaterea rozătoarelor din câmp”, ne-a declarat fermierul din Mănăştur.

jurnal de ferma Cosmin_Micu-01_b


Aşteaptă un preţ mai bun la grâu

 

La grâu cultivă atât soiuri româneşti, cât şi străine. Dintre cele autohtone, preferă Glosa şi Pitar, care vor ocupa cam jumătate din suprafaţă. În schimb, la rapiţă mizează, în proporţie de 90 la sută, pe genetica firmei Bayer. „La mine în fermă toată rapiţa este cu tehnologia Clearfield. Am ales această variantă pentru a avea un control mai bun al buruienilor”, îşi argumentează acesta alegerea.
Nu a vândut nici un bob de grâu din ultima recoltă. Preferă să-l mai ţină pe stoc până când preţurile vor fi ceva mai bune.

 

jurnal de ferma Cosmin-Micu_b

Din câte ştiu, acum (4 septembrie a.c.) traderii oferă 0,80 lei/kg. Sper ca în decembrie să crească preţul. Am vândut doar orzul şi rapiţa. Pe tona de rapiţă am primit între 350 şi 360 de euro, iar orzul l-am dat cu 0,62 lei kilogramul
COSMIN MICU
Tânăr fermier din judeţul Arad

Producţii rezonabile

 

Chiar dacă seceta şi-a făcut simţită prezenţa şi în Câmpia de Vest, pentru Cosmin Micu anul agricol care stă să se încheie a fost unul rezonabil. „Am ieşit destul de bine, nu mă pot plânge. Dacă mă gândesc la ce s-a întâmplat în sudul ţării, mă declar mulţumit. Dar dacă mă raportez la un an agricol normal aici în vest, atunci producţiile au fost ceva mai mici”, constată el. Culturile însămânţate în primăvară arată însă foarte bine. La floarea-soarelui estimează o producţie de aproape 4 tone la hectar, în medie, iar la porumb speră să recolteze în jur de 10 tone. Anul acesta a şi irigat câteva parcele.

 

Obiectiv: să aducă apa în lanul cu porumb

 

Şi-a propus ca în următorii ani să irige întreaga suprafaţă cultivată cu porumb. Asta înseamnă măcar 200 de hectare. Spune că a avut totuşi noroc cu ploile din mai şi iunie care au mai acoperit deficitul de umiditate din sol.
Deşi criza pandemiei nu putea trece neobservată, tânărul arădean şi-a văzut de treabă, inclusiv pe partea de investiţii, declarându-se încântat de cea mai nouă achiziţie, o combină Claas Lexion 8700.

 

Arnaud Perrein are 3.000 de hectare irigate

 

Aşa cum era de aşteptat, în Bărăgan, situaţia a fost cu adevărat dramatică anul acesta. Suprafeţe întinse au fost calamitate din cauza secetei şi până să primească despăgubirile promise de ministrul Oros, foarte mulţi fermieri se văd într-o situaţie disperată. Mai sunt şi unii, precum Arnaud Perrein, fostul preşedinte al APPR, actual vice, care a scăpat de presiunea lipsei de precipitaţii datorită investiţiilor pe care le-a făcut în sistemele de irigaţii. Din cele 4.000 de hectare pe care le lucrează, circa 1.800 de hectare sunt irigate folosind un sistem cu pivoţi, iar 1.200 de hectare cu ajutorul tamburilor.

 

jurnal de ferma Arnaud_Perrein_b

Încă nu ştim exact ce suprafeţe vom însămânţa în toamna asta. Cert este că rapiţa o vom înfiinţa acolo unde putem iriga. În jur de 300 ha. Dacă vom avea parte de ceva precipitaţii, mai punem încă 300 ha, pentru un total de 600. Dar dacă nu plouă, vom completa această diferenţă cu grâu şi orz
ARNAUD PERREIN
Fermier şi vicepreşedinte APPR 

 

Numai genetică testată

 

„În principiu vom semăna 950 de hectare cu grâu şi 150 cu orz”, mi-a explicat francezul cu inimă de român, aşa cum îl ştie toată lumea. Încă nu s-a decis asupra soiurilor şi hibrizilor pe care îi va cultiva în sezonul viitor, pentru că aşteaptă rezultatele testării APPR. „Foarte mult timp am folosit doar genetică românească la grâu, dar din păcate am ajuns acum la 100% soiuri de import”, mi-a mărturisit Arnaud Perrein.

 

Cheltuieli mai mari cu tamburii

 

Grâul este în continuare cultura dominantă în fermă. Chiar dacă producţiile nu sunt nici pe departe la nivelul aşteptărilor sale. Cel mai prost a ieşit pe suprafeţele cu grâu şi orz acolo unde cultura premergătoare a fost floarea-soarelui. La neirigat a obţinut şi 300 de kile la hectar, „o adevărată catastrofă”, după cum s-a exprimat acesta. Cu zonele irigate a reuşit să se încheie totuşi la o medie de 3 tone. În schimb la orz a ajuns la 4,5 tone la hectar, iar la rapiţă a recoltat o medie de 2,1 tone. A avut parcele şi cu 6 tone, dar şi cu 300 kg. „Trebuie însă precizat faptul că acolo unde am irigat cu tamburi costurile au fost foarte mari. Sunt parcele unde am cheltuit mai mult decât am recoltat”, afirmă Arnaud Perrein.

jurnal de ferma 4_b 

 

13-14 tone de porumb/hectar

 

Din fericire pentru fermier, culturile însămânţate în primăvară arată foarte bine. La porumb se aşteaptă să recolteze între 13 şi 14 tone la hectar, iar la soia măcar 4 tone, dacă nu 5! În ceea ce priveşte floarea-soarelui, estimările sale vorbesc de o producţie medie de 3 tone la hectar pe suprafeţele irigate, respectiv sub 1.500 kg acolo unde nu a existat posibilitatea de a uda plantele. Pe viitor, acesta şi-a propus să realizeze o rotaţie mai echilibrată a culturilor, dar şi să extindă suprafaţa irigată până la 85% în următorii doi ani.

 


un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 2089 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?