Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

DE SEZON. Recoltarea florii soarelui fără pierderi!

Publicat: 06 septembrie 2022 - 10:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu în toate fermele a început din plin recoltarea florii soarelui pentru că plantele nu au ajuns la maturitate. Lucrarea este întârziată pe terenurile irigate sau pe cele cu aport ridicat de precipitaţii.

Inginerul Florin Migdan, fermier şi director tehnic Rod Bun, subliniază importanţa reducerii pe cât posibil a pierderilor la strângerea recoltei din câmp care pot fi şi de câteva sute de kilograme la hectar! 200 de seminţe pierdute pe metru pătrat sunt echivalente cu 200 kilograme pagubă la hectar!

 

SAMULASTRA GREU DE CONTROLAT

 

recoltare floare florin_b

“Nu trebuie uitat că recolta pierdută în câmp prin scuturarea seminţelor se transformă în samulastră de floarea soarelui, foarte greu de combătut, mai ales dacă apare în mai multe etape în culturile de toamnă ce urmează a fi semănate. De asemenea, la însămânţarea porumbului în primăvară, samulastra răsare înaintea culturii, putând chiar să o compromită, dacă nu se intervene la timp cu erbicide specifice în preemergenţă sau postemergenţa timpurie”, atrage atenţia Florin Migdan, într-o postare pe o reţea de socializare.

 

ATENŢIE LA FUNCŢIONAREA COMBINEI!

 

“Scopul este de a obţine un calatidiu complet treierat, dintr-o singură bucată, în urma combinei.  Deşi reglajele optime specifice pentru floarea-soarelui vor fi diferite în funcţie de tipul de combine de recoltare, ghidul general este de a utiliza combina la o viteză rezonabilă de avans, de a utiliza o viteză lentă a cilindrilor, de a avea contrabătătoarele bine deschise, de a folosi o viteză scăzută a aerului şi de a recolta atunci când umiditatea seminţelor are o valoare scăzută în intervalul 13-19%”, precizează Florin Migdan.

Atunci când umiditatea seminţelor este scăzută - susţine specialistul - trebuie utilizate viteze mai mici de 6 km/ora pentru a reduce pierderile la scuturare, în timp ce vitezele mai mari de 7 km/ora pot fi premise la un conţinut de umiditate mai mare.

În cazul în care cultura este uscată, contrabătătorul trebuie să fie larg deschis. Dacă rămân seminţe în calatidiu după treierat, atunci se impune micşorarea jocului contrabătătorului combinei.

De asemenea, viteza aerului ventilatorului trebuie să fie scăzută, deoarece seminţele de floarea-soarelui, fiind uşoare, pot fi suflate peste sită.

 recoltarea florii 01_b

ATENŢIE MECANIZATORI!

4 Recomandări la o recoltare fără pierderi a seminţelor

1. Folosiţi un heder de floarea-soarelui;

2. Menţineţi hederul ridicat pentru a reduce cantitatea de tulpini care trece prin combină;

3. Efectuaţi câte o reglare pe rând;

4. Verificaţi pierderile după fiecare modificare;

5. Suflaţi frecvent praful pentru a reduce pericolele de incendiu.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 578 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?