Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De două zile, la ALMOS s-a dat startul la recoltarea orzului!

Publicat: 21 iunie 2018 - 22:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu două zile, pe 20 iunie a.c., inginerul Alexu Molodoi, directorul tehnic al Grupului de firme ALMOS, din judeţul Neamţ, a declanşat campania agricolă pentru recoltarea orzului, după ce probele de lan executate de formaţia de cinci combine a confirmat fapul că sunt condiţii optime de lucru.

Este cel mai devreme start pe care l-am dat în cei 25 de ani de când lucrez în agricultură după absolvirea facultăţii. Recordul fusese pe 25 iunie, iar anul trecut, s-a intrat la orz pe 3 iulie. Avem 400 hectare cultivate, umiditatea boabelor este destul de bună, între 12 şi 14%, şi greutatea hectolitrică de 60-62 kg/hl. Producţia de 5.000 kg/ha este mulţumitoare pentru acest an, având în vedere că la noi precipitaţiile de săptămâna trecută, de altfel, destul de consistente (între 50 şi 80 l mp), ajută grâul - acolo unde plantele mai sunt verzi - şi culturile semănate în primăvară: porumb, floarea-soarelui, soia, sfecla de zahăr, cartof. Or, pentru rapiţă şi orz, ploaia a fost tardivă”, ne-a declarat Alexu Molodoi.
Cunoscutul specialist nemţean a susţinut că, secerişul va dura patru zile, întrucât cu cele cinci combine performante va realiza un ritm de lucru de circa 100 ha la zi. Deocamdată, producţia rezultată va fi transportată şi depozitată în bazele de recepţie proprii. Cel mai probabil în aceste zile se va perfecta un contract de vânzare cu un complex de creşterea porcinelor, aşa cum s-a procedat şi în anii anteriori.   

Săptămâna viitoare, va urma rapiţa
În judeţul Neamţ, începând cu săptămâna viitoare, se va coace „aurul galben” - rapiţa. La Grupul de firme ALMOS cultura ocupă o suprafaţă de 750 ha. Acum umiditatea este undeva la 18 la sută şi va continua să scadă în perioada următoare, de regulă, cam două procente la zi. Ca urmare, formaţiile de lucru sunt pregătite să intre la adunarea rapiţei, cât mai repede posibil şi fără pierderi. Din urma combinelor, în mirişte, plugurile trase de tractoare de mare putere vor realiza arătura de vară. Ceva mai târziu, se va trece cu utilajele la pregătirea patului germinativ pentru viitoara recoltă.  

Recoltarea grâului solicită forţe mecanice sporite
„Grâul beneficiază din plin de ultima ploaie căzută săptămâna trecută. Sunt convins că boabele vor avea greutatea hectolitrică bună. Eu am fertilizat cultura fazial, urmărind să realizez managementul optim al azotului. Mulţi cultivatori fac greşeala să-l dea tot în primăvară. Aplică 200 kg de uree la hectar şi apoi se întreabă de ce la analiză boabele de grâu nu au suficientă proteină sau gluten.
Pe toată suprafaţa de 850 hectare, am făcut o aplicare cu un îngrăşământ lichid de tip UAN (uree şi azotat de amoniu) produs de CICh Năvodari. Am cultivat mai multe soiuri din categoria Premium şi sunt sigur că vor avea indici de panificaţie superiori; proteina peste 13%, iar glutenul 28-30%, poate chiar mai mult. La această dată, frunza stindard este încă verde, bobul de grâu acumulează substanţe nutritive. Peste două săptămâni, combinele vor intra în lanurile aurii”, ne-a declarat Alexu Molodoi.  
Directorul tehnic al Grupului de firme ALMOS, doreşte să încheie recoltatul grâului cât mai repede, în cel mult o săptămână. De aceea se gândeşte să închirieze mai multe maşini de recoltat pentru a mări viteza de lucru şi a limita pierderile de recoltă. În acest anotimp, vremea este capricioasă, nu se ştie ce va fi; se pot isca din senin furtuni sau vor fi căderi de grindină.
Alexu Molodoi susţine că în judeţul Neamţ, şi nu numai, a văzut în lanurile de grâu arii întinse cu plante culcate la pământ din cauza ploilor şi a intensificărilor de vânt. Asta înseamnă că fermierii au aplicat o fertilizare excesivă cu azot şi nu au utilizat un regulator de creştere. Aşa că vor avea probleme la recoltare.

Anul sfeclei de zahăr!
„În aceste zile, dimineaţa şi seara, pe răcoare, administrez tratamentele fitosanitare la sfecla de zahăr, îndeosebi împotriva cercosporiozei, una dintre cele mai grave boli foliare. Folosesc un fungicid, dar mai aplic un îngrăşământ foliar şi un insecticid. Suprafaţa cultivată este de 840 hectare. Ar mai trebui să vină şi precipitaţiile în perioada următoare, cam 15-20 l/mp în două reprize şi, fără îndoială, profitul va fi garantat! Deocamdată, la felul cum se prezintă cultura, se poate spune că va fi un an al sfeclei de zahăr!” , ne-a declarat Alexu Molodoi.

Vizualizat: 939 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?