Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De DOUĂ DECENII, Costică MANTA REINVESTEŞTE profitul!

Publicat: 11 aprilie 2017 - 11:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu două decenii, Costică Manta, horticultor, şef de fermă în Insula Mare a Brăilei, şi cu Sică Davidescu, directorul cu mecanizarea, doi buni prieteni la acea vreme, adevăraţi fraţi de cruce, au hotărât să pună cruce incintei îndiguite şi să pornească într-o aventură pe cont propriu pe terasa Brăilei. 

„În septembrie – octombrie 1997, s-a ivit oportunitatea arendării a 200 hectare de teren, pe raza comunei Tichileşti, localitate de baştină a prietenului meu, la aproximativ 20 km de Brăila. Era o situaţie pe care nu trebuia s-o pierdem. Chit că nu aveam destui bani, din tot ce aveam nu am putut lua decât un „U”650 şi un disc, ambele utilaje la mâna a doua”, îşi aminteşte Costică Manta.

Au semănat grâu, iar în anul următor vreo 400 de tone le-a vândut unui parlamentar local cu afaceri în agricultură în speranţa că o să primească banii în mai puţin de o lună! Dar ce să vezi! Au trecut doi ani până să mai vadă banii în cont după grâu. A fost prima mare dezamăgire. O afacere care a început cu stângul! Îl întreb pe Costică Manta dacă a avut momente când a vrut să renunţe. Zăboveşte un pic înainte de a răspunde: „Probleme sunt multe, dar sunt făcute să trecem peste ele. Mi-aş fi dorit să fac loturi de hibridare, dar nu pot să asigur condiţiile de izolare. Eu am o tradiţie în producerea seminţelor. De renunţat nu s-a pus problema nici în gând. Sunt riscuri pe care ţi le asumi ca agronom, ca specialist care îşi iubeşte profesia, dar trebuie sa stăpâneşti bine tehnologia. În general, nu-mi asum riscul să pierd tot odată. «Nu pune toate ouăle în acelaşi coş», spune o veche zicală românească”.

ing-manta-constantin-tichil_bClick pe poza pentru galerie!

Costică Manta ştie ce-i lipseşte agriculturii noastre să fie performantă. „În primul râd, fărămiţarea mare a terenului. Apoi, faptul că nu se face o agricultură profesionistă, faptul că politicul se implică prea mult şi cu diletantism în treburile agricultorilor, şi altele care derivă din acestea. Se dovedeşte că sunt fermieri în agricultura României care pot să concureze oricând cu cei mai buni producători din lume, atunci când totul este făcut ca la carte, când inovaţia este o stare normală de lucruri”.

Fermierul brăilean lucrează teren în satul Albina, ce aparţine de Tichileşti. Este harnic ca o albină, nu-şi dezminte denumirea localităţii. „Secretul succesului nu este decât să munceşti cu dragoste şi pricepere. Asta înseamnă să-ţi placă ceea ce faci şi să fii mereu în pas cu tot ce este nou. Pentru că inovaţia este o permanentă provocare, un pas esenţial spre succes! Aşa că mizez, în continuare, pe dezvoltarea societăţii şi nu e deloc întâmplător că de 20 de ani, am reinvestit mereu ce am câştigat”, ne-a declarat Costică Manta.

Vizualizat: 2471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?