Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce se înroşeşte rapiţa?

Publicat: 03 iulie 2018 - 20:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De emoţie sau de timiditate, ar putea răspunde întrebării din titlu o fire poetică sau cineva pus pe glume. Culoarea normală a frunzelor plantelor este verde, cu diferite nuanţe. Orice abatere de la verde indică, în lipsa patogenilor, o stare anormală a plantei, cauzată de diverşi factori...

Cele mai frecvente cauze ale înroşirii plantelor sunt dereglările de nutriţie sau ale fiziologiei plantei. Acestea din urmă au, adesea, cauze încă neidentificate sau necorelate cu o anumită stare. Unele dintre aceste cauze pot fi şi de natură nutriţională.

Rapiţă în parcele vecine şi stări diferite în funcţie de data de semănatClick pe poza pentru galerie!

Carenţa de nutriţie
Simptomele carenţei de nutriţie apărute pe frunze înseamnă că un macro sau microelement nu există sau nu se află în cantitatea temporar necesară în frunză. Carenţele de nutriţie pot să apară şi în prezenţa fertilizării.
La rapiţă, înroşirea accentuată a frunzelor este asociată în cele mai multe situaţii cu lipsa de fosfor. Pe fondul intensificării deficitului de fosfor se pot instala şi alte carenţe, însă acestea sunt frecvent mascate şi mai greu de identificat prin examinare vizuală.
Cauzele ce duc la apariţia simptomelor de carenţă de fosfor sunt multiple. Exemplificăm câteva dintre ele, neluând în calcul lipsa fertilizării.
Una dintre cauze, ilustrată în foto 1, ar fi vârsta plantelor. Cu cât plantele au o vârstă mai mare, cu atât creşte nevoia lor de fosfor. Imaginile sunt din două parcele alipite, cu acelaşi subtip de sol şi în aceeaşi tehnologie generală de prelucrare a solului şi de fertilizare. Singura diferenţă marcantă este data de semănat. Semănatul la 05 octombrie a fost întârziat de pagubele vijeliei din septembrie 2017. Semănătura din 29 august a fost protejată de distrugere de vecinătatea localităţii, iar cea din 11 septembrie încă nu a fost răsărită.

Prelucrarea necorespunzătoare a solului
• Subtipul de sol, îndeosebi prin capacitatea acestuia de a se drena natural pe profil, ar putea fi o altă cauză. În foto 2 se vede foarte clar că la o diferenţă de semănat de aproape o lună, chiar şi partea cu vegetaţie foarte bogată are o culoare verde intens, înroşirile lipsind aproape în totalitate.
Importanţa subtipului de sol este ilustrată şi în foto 3. Situaţia din stânga este aceeaşi cu foto 1 stânga. Situaţia din dreapta este aceeaşi cu foto 2 dreapta. Cele două parcele sunt la o distanţă considerabilă între ele, circa 5 km în linie dreaptă. Între cele două situaţii din foto 3 observăm un medalion cu solurile din cele două parcele (aşa cum arătau adunate pe cizme).
• Drenajul terenului. O altă cauză ar fi lucrările aplicate solului, respectiv asigurarea unui drenaj pentru eliminarea excesului de apă (foto 4, 5 şi 6). În foto 4 parcelele sunt vecine, amplasate perpendicular una pe cealaltă, şi sunt deţinute de două ferme diferite. Solul are drenaj natural pe profil, însă în situaţia din stânga a fost lucrat superficial (deci o situaţie potenţial favorabilă nu a fost valorificată), iar în situaţia din dreapta a fost mobilizat la circa 25 cm. Perioada de semănat este comparabilă.

În foto 5 şi foto 6 sunt două comparaţii pe un sol cu un slab drenaj natural pe profil. Ambele situaţii se găsesc de-a lungul aceluiaşi drum de câmp. În foto 5 ambele secvente aparţin aceleiaşi ferme, lucrările solului au fost superficiale (grapa cu discuri) şi semănatul executat devreme.
În foto 6, de-a lungul aceluiaşi drum, în stânga este ferma din foto 5 iar în dreapta este o altă fermă. Ferma din dreapta a lucrat cu scarificatorul, iar semănatul a fost făcut la 21 septembrie (un pic cam târziu, dar la o fermă nu se pot face toate la momentul ideal). Efectul celor două situaţii combinate este vizibil.
• Se poate să nu pomenim nimic de grâu? Şi aici, modul în care se aplică tehnologia are consecinţe. Chiar dacă la un moment dat nu se poate altfel din motive foarte diverse, pur şi simplu plantele vor răspunde (foto 7) la ceea ce am făcut şi nu întotdeauna pe placul nostru.
Pe terenurile în pantă, modul ideal de lucru este de-a lungul curbelor de nivel. Însă acest sistem are unele neajunsuri legate în special de productivitatea de lucru. De aceea, frecvent lucrările se execută în lungul liniei de pantă, favorizând eroziunea şi levigarea. Consecinţele sunt ilustrate în foto 8: la baza pantei (zona de depunere) grâul este mult mai frumos decât la mijlocul pantei (în acest caz şi cu o înclinare mai accentuată) şi decât în partea de sus.


Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


DESPRE PLANTE, PRIETENII NOŞTRI
• În caz de febră nu uitaţi de muşeţel, cel sub formă de ulei, nu doar de ceai;
• un antibacterian şi antiviral folositor este uleiul de cimbru, dar atenţie la doză (2-3 picături);
• cu efect regenerant şi tonic, eficient în infecţii respiratorii şi tuse, este uleiul de busuioc;
• pentru uşurarea respiraţiei, efect revigorant şi liniştitor, puteţi apela la uleiul de mentă şi de eucalipt. Pentru orice tratament respectaţi doza recomandată!


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 136 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?