Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce SE COLOREAZĂ PORUMBUL în ROŞU? Când şi cât AFECTEAZĂ PRODUCŢIA?

Publicat: 12 aprilie 2017 - 15:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ar trebui fermierii să se îngrijoreze de acest fenomen al colorării frunzelor de porumb în fazele de dezvoltare timpurii, cu pigmentul antocianic răspunzător de emiterea radiaţiei roşiatice, sau nu? 

Depinde de cauzele care provoacă fenomenul. Nu este deloc neobişnuit ca imediat după răsărirea micilor plantule de porumb, sub influenţa diferitilor factori (meteorologici, antropici, chimici, etc), acestea să capete acea tentă roşiatică pe frunze, mai ales în faza de 2-4 frunze (faza de sevraj a porumbului). Şi, ca prin minune, în faza de 6 frunze, această coloratie să dispară exact că în reprezentaţiile lui David Coperfield.
“Cercetările efectuate de echipa Pioneer arată că nu există nici o infliuenţă asupra productivităţii hibridului, corelată cu înrosirea frunzelor. Hibrizii care genetic deţin acest fenomen, rămân la fel de productivi, fie că frunzele se colorează în roşu sau nu”, susţine Mihai Valentin, Product Manager Pioneer România.

Care sunt cauzele care pot provoca înroşirea frunzelor de porumb?
Porumbul violaceu nu este o “ invenţie“ modernă. Această coloratie roşiatică a frunzelor de porumb a fost observată din cele mai vechi timpuri şi se manifestă “cu succes” pe forme de porumb sălbatic ce cresc în zonele montane răcoroase din Peru şi Mexic.
Specialistul Pioneer admite că această coloraţie violacee este dată de o serie de gene, mai exact 8 la număr, răspunzătoare de exprimarea fenotipică a pigmentului antocianic. Există numeroase plante care deţin acelaşi număr de gene. De exemplu, arţarul roşu are frunze cu tentă roşiatică în primăvară, cum de altfel există arţari cu frunze total verzi. Să nu uităm de banală varză roşie, care culmea face fotosinteză şi da randamente foarte bune chiar dacă e “roşie”. (…)
Marea majoritate a hibrizilor de porumb deţin 5 din cele 8 gene responsabile pentru coloratia violet. Celelalte 3 gene se regăsesc doar la o parte din hibrizi, care sunt şi uşor mai sensibili la temperaturi scăzute. Atunci când aceşti hibrizi sunt expuşi la temperaturi scăzute., genele declanşează secretarea de pigment antocianic în micile plantule. Acelaşi fenomen se poate observa şi atunci când noaptea temperatura aerului coboară sub 10° C, iar ziua temperaturile depăşesc 15° C, atunci când avem amplitudini mari de temperatura între zi şi noapte.

porumb-risu_bClick pe poza pentru galerie!

“Această coloratie se manifestă doar în fenofaza de până în 6 frunze ale porumbului, când acesta trece prin acea “ perioada de sevraj”, când plantă se hrăneşte preponderant prin sistemul radicular embrionar şi investeşte masiv în dezvoltarea rădăcinilor coronare (principalul sistem radicular al plantei mature), în defavoarea dezvoltării aeriene. În primăverile cu temperaturi scăzute, cu umiditate în sol, acoperite de resturi vegetale, cu siguranţă hibrizii ce deţin toate cele 8 gene răspunzătoare de secretarea pigmentului antocianic, se vor manifestă fenotipic, prin apariţia coloratiei violacee pe frunze.
Pigmentatia violacee poate apărea şi la plantele mature (peste 6 frunze) dar în aceste cazuri, această este determinată de alţi factori (vătămări mecanice sau chimice, atac de insecte) şi alt soi de gene sunt răspunzătoare”, explică Mihai Valentin.

Cercetările Pioneer arată că, atât hibrizii ce dezvoltă coloraţia violacee, cât şi cei care rămân verzi, atunci când au fost expuşi la frig, au avut acelaşi conţinut în clorofilă, fără nici o diferenţa. În portofoliul Pioneer se găsesc o serie de hibrizi consacraţi, extrem de productivi şi care au caractere agronomice deosebite, dar care deţin cele 8 gene, manifestând în condiţii de stres termic coloratia violacee. Aduc aminte aici de P9241, poate cel mai stabil şi bine adaptat hibrid la condiţiile din România, care deţine caractere agronomice aproape de perfecţiune (tulpină puternică, înrădăcinare profundă, toleranţă excepţională la seceta şi arşiţa, toleranţă deosebită la Fuzarium şi Gibberela) şi P9911, etalon de randamente record în grupa FAO 400, care prezintă acest caracter de coloratie violacee.

Alte cauze ce pot provoca acest fenomen - Carenţă în fosfor (P)
După cum bine ştiţi, carenţă în P se poate manifestă prin această coloratie violacee a frunzelor. Bineînţeles, în aceste cazuri, o analiză agrochimică a solului va furniza informaţii asupra conţinutului de P disponibil, (din soluţia solului)- mare atenţie, cea mai mare parte a P din sol este sub formă “blocată”, inaccesibil plantelor) dacă analizele vor arăta că nivelul de aprovizionare este suficient, fertilizarea suplimentară cu fosfor nu va schimba culoarea violet a plantelor în verde.

Cum putem să ne dăm seama dacă este vorba de coloraţie determinată genetic sau este deficient de fosfor?
Dacă coloratia violacee este uniform răspândită pe întreaga solă, cauza este cel mai probabil determinată genetic.
Dacă coloratia apare în vetre, localizată pe zone, indică de obicei o carenţă în P
Carenţa în P este de asemenea cauza probabilă şi dacă această coloratie persistă peste stadiul de 6 frunze
Solurile reci, cu textura grea, se încălzesc mai greu, plantele suferă, metabolismul fiind încetinit- reprezintă o altă cauza a apariţiei coloratiei violacee.
Sistemul de lucrări- pe solurile lucrate în min. till, acoperite de resturi vegetale, zonele compactate pot provoca reacţia de coloraţie violacee.
Utilizarea necorespuzatoare a pesticidelor sau a fertilizanţilor (în special cei cu azot pot distruge mezocotilul plantulei) vor induce în anumite cazuri secretarea de pigment antocianic.
Apariţia coloratiei violacee nu va influenţa productivitatea hibridului, în schimb condiţiile de mediu, tehnologia aplicată, greşelile tehnologice o vor face.
În momentul de faţă, Pioneer are în România cea mai performanţă gama de hibrizi deosebit de bine adaptaţi condiţiilor climatice specifice teritoriului României, cu o plasticitate ecologică deosebită.
Garanţia succesului fermierului constă în productivitatea şi stabilitatea produselor Pioneer. Toate aceste caracteristci sunt înglobate sub o singură umbrela, un brand deja consacrat în România- Optimum® AQUAmax® .

Vizualizat: 6823 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?