Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce Poliriz S la soia?

Publicat: 30 octombrie 2017 - 13:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• minifabrica de azot obţinut pe cale biologică

De câţiva ani, în toate platformele Donau Soja din România, Republica Moldova şi Bulgaria am întâlnit loturi de soia cu sămânţa tratată cu Poliriz S pentru bacterizarea rădăcinilor. Asta pentru ca planta să dezvolte vestitele nodozităţi cu rol în fixarea azotului atmosferic în sol.

Dan Jozsef_b

Am tot pomenit de acest produs românesc, care a dat rezultate vizibile atât în loturile demo, cât şi în culturile din ferme. În ultima vreme, şi datorită sprijinului cuplat aferent acestei culturi care poate fi folosită şi în programul de înverzire, soia convenţională a reînceput să fie o alegere pentru fermierii români. De aceea mi-am spus că fermierii merită să afle detalii despre acest produs necesar dezvoltării unei culturii eficiente de soia. Mai multe informaţii puteţi obţine atât de la Dan Jozsef, cât şi de la Naturevo, care comercializează îl deja. De aceea l-am luat la întrebări pe cel care a dezvoltat Poliriz S, Dan Jozsef, administrator al SC Transapicola SRL.

Ferma: Ce este Poliriz S şi cum poate ajuta cultura de soia?
Dan Jozsef: Soia provine din zona Pacificului, unde în sol se găseşte în mod natural simbiontul specific Bradyrhizobium japonicum. De la început, în afara arealului natural s-a simţit lipsa simbiontului şi, în anii ‘30 ai secolului trecut, în România, soia a fost lansată în cultură cu preparatul bacterian necesar.
În reţeaua de cercetare agricolă au fost serioase preocupări, au fost izolate şi identificate tulpini, s-a determinat intensitatea simbiozei. Când noi am abordat subiectul, ne-a rămas problema realizării unui suport care să protejeze viabilitatea microorganismelor din momentul bacterizării seminţei şi până la introducerea sa în sol.
Bacteriile sunt sensibile la razele ultraviolete, deci tratamentul seminţelor se realizează obligatoriu la umbră. {i obligatoriu în ziua în care sămânţa va fi pusă sub brazdă! Suportul realizat de noi satisface aceste deziderate. Produsul comercial Poliriz S conţine cultura mixtă a mai multor tulpini de Bradyrhizobium japonicum. Poliris S foloseşte un suport de turbă fin măcinată şi sterilizată prin iradiere. Am obţinut acordul de folosire în agricultura ecologică.
Simbioza este un fenomen biologic apărut cu circa 200 milioane de ani în urmă, fenomen în care anumite tulpini bacteriene sunt atrase cu stimuli biochimici specifici spre rădăcina plantelor din grupa leguminoaselor. Li se creează cale de acces, apar nodozităţile specifice, în care bacteriile se înmulţesc şi, în condiţii speciale, reduc azotul atmosferic anorganic în azot organic. Azot organic care poate fi folosit de plante. Nodulii astfel apăruţi sunt veritabile minifabrici de îngrăşământ chimic, cu totul gratis şi fără nici o urmă de poluare. Din azotul anorganic total trasformat pe cale biologică, jumătate rezultă din simbioză!
Mare atenţie! Dacă la realizarea culturii se folosesc cantităţi mari de îngrăşăminte minerale, planta va folosi azotul oferit şi simbioza va pierde din eficienţă.
Pe glob sunt cunoscute 10.000 de specii de plante şi 80.000 specii bacteriene dispuse la simbioză. Într-o evaluare făcută în ţară la noi, contribuţia valorică a simbiozei era pe locul doi, după grâu. Deci nu se poate supraestima importanţa ei.
Revenind la soia, diferitele soiuri au capacitate diferită de simbioză, capacitate care variază de la 111% la 148%. Eliminarea minus variantelor, încă din faza de selecţie şi ameliorare, este un subiect încă neacceptat şi nerealizat, dar inevitabil în viitor.

Ferma: Cum se poate procura Poliriz şi ce recomandări faceţi pentru utilizatori?
Dan Jozsef: Din cele prezentate anterior reiese importanţa bacterizării. Metodele biologice, în general, şi bacterizarea, în speţă, sunt procese ieftine. Procese în care un leu investit se reîntoarce înzecit. Dar pretinde, cum este şi firesc, atenţie şi grijă. Rizosfera este domeniul în care intervenţia motivată poate aduce rezultate spectaculoase în asigurarea sănătăţii plantelor, a reducerii cheltuielilor şi, evident, a rezultatelor economice pozitive.
Avem elementele necesare şi căutăm posibilităţi de colaborare cu cercetarea. Aici va trebui să facem o investiţie. Deşi toate produsele noastre sunt biologice, codul CAEN după care suntem evaluaţi ne încadrează la pesticide!

 

Dan Jozsef (primul din stânga, la microfon): „Donau Soja, fapt lăudabil, a adus participanţii şi partenerii la un loc. Cultivatorul vede pe viu oferta. Din discuţiile purtate, constat că se pot asambla tehnologii mai complexe şi mai eficiente. Sperăm că inoculantul Poliriz S să ajungă la cultivator împreună cu sămânţa”.

 

 Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-31 septembrie 2017)

 

Vizualizat: 1133 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?