Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce nu dă fertilizarea rezultatul aşteptat!

Publicat: 11 noiembrie 2021 - 12:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acum când semănatul culturilor de toamnă s-a încheiat în majoritatea zonelor, încă nu-i târziu pentru a mai răspunde problemelor legate de fertilizarea de bază cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu. Ce greşeli mai putem corecta?

Factorii de care depind efectele fertilizării de bază cu fosfor şi potasiu, în condiţiile agriculturii moderne, sunt numeroşi şi se pot grupa în:

• factori de natură climatică;

• factori de natură tehnologică.

 

5 posibile cauze ale eşecului


În condiţiile respectării cu corectitudine calcularea ştiinţifică a dozelor de îngrăşăminte, nu întotdeauna răspunsul culturilor prin recoltele obţinute este cel aşteptat, atât sub aspect cantitativ, cât şi calitativ, din cauze precum:

1. Necorectarea acidităţii solului, fapt care obligă fermierul la corectarea acesteia atunci când valoarea pH-ului este sub 5,5;

2. Lipsa apei din sol, ceea ce impune asigurarea acesteia până la necesar, evitându-se excesul;

3. Lucrările solului deficitare (efectuate în sistem clasic; lucrări reduse; no-tillage), în funcţie de starea ecologică a solului;

4. Asolamente incorecte (rotaţii medii, prezenţa în rotaţie a plantelor amelioratoare, monocultură limitată);

5. Aplicarea necorespunzătoare a îngrăşămintelor organice şi a celor verzi.

 fertlizare 2_b


Vezi AICI câteva reguli esenţiale la fertilizarea de bază cu fosfor şi potasiu!

 

Alte lucrări specifice lunii noiembrie


Aprecierea uniformităţii răsăririi la culturile de rapiţă şi cerealele însămânţate;

Determinarea densităţii plantelor,a gradului de înfrăţire şi a adâncimii la care s-a format nodul de înfrăţire ;

Verificarea atacului de şoareci de câmp, care pot produce mari pagube culturilor de rapiţă şi cereale răsărite. Combaterea acestora este posibilă numai folosind substanţe avizate;

Asigurarea pazei culturilor de atacul animalelor sălbatice (mistreţi, căprioare) şi cele domestice ( turme de oi şi vaci scăpate de sub controlul păstorilor)

Controlul atacului de dăunători şi boli;

Efectuarea rigolelor de evacuare a apelor de pe culturi în parcelele cu drenaj defectuos.

În situaţii speciale, unde nu s-a încheiat la timp semănatul grâului, în prima parte a acestei luni semănatul poate continua. Pentru a obţine densitatea dorită, se impune mărirea cantităţii de sămânţă cu 10-15%, în funcţie de data semănatului şi de gradul de pregătire a patului germinativ.

Din cauza slabei mobilităţi în sol a fosforului şi a potasiului, se recomandă aplicarea acestora în toamnă, prin împrăştiere, înainte de efectuarea lucrărilor de bază ale solului

 

ATENŢIE LA COSTURI!

Preţul exagerat de mare al îngrăşămintelor din această toamnă obligă fermierii ca stabilirea dozelor să se facă după o atentă analiză a tuturor factorilor specifici fiecărei parcele (cartarea agrochimică a solului, consumul specific la tona de produs, soiul cultivat, asolamentul aplicat condiţiile climatice, dozele aplicate anterior la planta premergătoare, ş.a.)

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 766 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?