Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce este ALUNUL o CULTURĂ PROFITABILĂ?

Publicat: 14 iunie 2017 - 21:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SE DAU BANI EUROPENI! Alunul este cuprins în programele de dezvoltare a sectorului pomicol şi este eligibil pentru proiectele finanţate de fondurile structurale. 

Alunul poate fi cultivat chiar şi în zonele de deal, pe soluri mai sărace şi în pantă. Comparativ cu alte fructe, alunele au un grad redus de perisabilitate, putând fi păstrate şi depozitate timp îndelungat, în condiţii optime de umiditate şi temperatură.

Alunul intră pe rod din anul 4-5 de la plantare şi atinge potenţialul maxim la 8-10 ani. Durata medie de viaţă a unei plantaţii este de peste 50 de ani.

alun-horga_b

Ioan Horga este cultivator de pomi fructiferi din 1996, cu o plantaţie de 35 ha de piersic la Arăneag, judeţul Arad şi produce piersici pentru piaţa românească din anul 2000. Recent, a intrat în lumea cultivatorilor de alun. “E o cultură foarte profitabilă, în supermaket un kilogram de alune fără coajă ajunge până la 130 lei/kg. Puţine fructe ajung la acest preţ. La noi nu există informaţii pe piaţă, deşi în România avem condiţii foarte bune pentru cultura alunului”, ne-a delarat Ioan Horga.

Întreţinerea unei plantaţii de alun este relativ simplă iar producţia este de 1500-2500 kg/ha. În primii ani, dacă se instalează un sistem de irigaţii, producţia poate fi dublată. Soiurile comerciale de alun se pretează pentru recoltarea mecanică.
Suprafaţa cultivată optimă ar fi undeva la 50 ha, unde dotarea tehnică poate fi la un nivel corespunzător, dar şi o plantaţie de 1-2 ha pentru o familie care are şi altă ocupaţie poate aduce o producţie bună şi un profit de cca. 10 mii Euro/ha.

Ce ar trebui să ştie cei interesaţi să investească într-o plantaţie de alun, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 4507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?