Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De ce e sorgul o cultură avantajoasă?

Publicat: 26 mai 2022 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Spre deosebire de porumb, hibrizii de sorg pentru boabe (Sorghum bicolor var. eusorghum) sunt mult mai rezistenți la secetă şi se impun cu recolte de 6-10 t/ha și chiar mai mari în zonele cu deficit de umiditate. 

ELEMENTE DE TEHNOLOGIE

 

Rotația - sorgul nu este pretențios la planta premergătoare și suportă monocultura. Creșterea lentă la începutul vegetației impune cultivarea după premergătoare care lasă terenul curat de buruieni. Rezultatele cele mai bune se obțin după cereale păioase, leguminoase pentru boabe, floarea soarelui, sfeclă pentru zahăr, porumb. Sorgul este o premergătoare slabă, are acțiune deprimantă pentru planta care urmează. După sorg se cultivă numai culturi de primăvară.

Fertilizarea. Pentru o recoltă de 10 tone S.U. extrage din sol: 90-110 kg N; 10-30 kg P2O5 și 140-185 kg K2O. Dozele recomandate sunt 70-150 kg/ha N și 60-100 kg/ha P2O5, iar pe nisipuri se adaugă 20-40 kg K2O și chiar gunoi de grajd.

Lucrările solului. Pentru obținerea unui pat germinativ bine mărunțit și curat de buruieni necesită lucrări atente pentru evitarea pericolului de pierdere a apei din sol.

Sămânța și semănatul. Se acceptă pentru semănat loturile de sămânță cu puritatea minimă de 97% și germinația minimă de 85%.

Perioada de semănat este când în sol se înregistrează o temperatură de 12-15oC dimineața la ora 8.00, la adâncimea de 10 cm.

Densitatea recomandată este de 200-300 mii boabe germinabile/ha, pentru a se obține 100-150 mii plante/ha.

Cantitatea de sămânță este de 10-15 kg/ha.

Distanța între rânduri: 50 cm.

Adâncimea de semănat: 3-5 cm.

Lucrările de îngrijire. Combaterea buruienilor se face pe cale chimică, cu erbicidele admise în România. În vegetație se combate păduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum), respectând insecticidele admise și protecția mediului.

Recoltarea. Se face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, cu combina pentru cereale.

 cultura sorgului 01_b

Sorgul zaharat (Sorghum bicolor var. saccharatum) este folosit pentru extragerea substanțelor dulci care se găsesc în sucul obținut prin zdrobirea tulpinilor, care conțin 8-20% zaharoză. Se seamănă în această perioadă ca și sorgul pentru boabe, după aceleași plante premergătoare și cu aceeași tehnologie de prelucrare a solului. Fertilizarea, în funcție de zona de favorabilitate se face cu: N 60-80, P2O5 60-80, K2O 60-80 până la N 100, P2O5 80, K2O 80. Mărirea dozei de azot la N 200 nu se justifică economic.

Spre deosebire de sorgul pentru boabe, sorgul zaharat se seamănă cu o densitate de 160-180 mii plante/ha. Distanța între rânduri, adâncimea de semănat cât și lucrările de îngrijire sunt la fel ca la sorgul pentru boabe.

Recoltarea se face înainte de maturitatea în lapte, când are cantitatea cea mai mare de glucide totale în tulpini, cu combine speciale sau manual. Producția de 30-60 tone/ha.

 

SORGUL PENTRU MĂTURI. DE CE SĂ ÎL CULTIVAŢI?


Sorgul pentru mături sau sorgul tehnic (Sorghum bicolor var. tehnicum) se utilizează pentru fabricarea măturilor, diferite împletituri, perii etc. Tehnologia este asemănătoare cu cea a sorgului, cu deosebirea că distanța între rânduri este de 70 cm iar densitatea de 40-60 mii plante/ha recoltabile, favorizând dezvoltarea plantelor și formarea de ramificații lungi. Producția este de 2-4 tone panicule/ha.

 cultura sorgului 04_b

În anii cu condiții climatice normale în aceste zone, la hibrizii actuali de porumb se realizează producții de 8-10 t/ha și chiar mai mari, producții care în anii secetoși scad dramatic, ajungând frecvent valoric sub nivelul cheltuielilor de producție.

ATENŢIE. Capacitatea de germinație în câmp a sorgului este mai redusă, poate scădea cu 30-50% față de germinația din laborator!

Sistemul ”cover crops” se referă la aplicarea unei tehnologii prin care solul să fie permanent înverzit, deci fără perioade de sol negru, neacoperit de vegetaţie. Ce avantaje au aşa-numitele îngrăşăminte verzi? 

Calendarul agricol de primăvară pentru luna mai cuprinde ca lucrări prioritare încheierea semănatului la fasole, soia și porumb boabe și semănatul culturilor termofile: sorg, orez, mei, arahide, fasoliță, precum și combaterea bolilor și dăunătorilor din culturile de câmp. Click AICI şi află detaliile lucrărilor de sezon!

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 1443 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?