Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DE CE ALEG FERMIERII MAZĂREA drept CULTURĂ de PIONIERAT?

Publicat: 27 iulie 2017 - 09:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o discuţie purtată recent cu Traian Cişmaş, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Brăila, dar şi cu alţi cultivatori, am aflat că mazărea de toamnă este o cultură de pionierat pentru fermierii brăileni. Specia a intrat în atenţia agricultorilor din această parte de ţară de vreo trei ani încoace şi încă mai este studiată în câmpurile experimentale.

Desigur, cele mai încurajatoare rezultate sunt înregistrate la mazărea de primăvară, preferată de mulţi cultivatori tocmai pentru a îndeplini cerinţa de ecocondiţionalitate. Această leguminoasă se extinde în cultură în ritm accelerat, datorită măsurii de înverzire, care a crescut de la cinci, la şapte la sută în acest an. E o cultură bună în ideea în care se seamănă în mustul zăpezii şi, dacă are condiţii optime de umiditate, se poate obţine o producţie bună, chiar şi de peste patru tone/ha. Cu două tratamente fitosanitare şi la un preţ de valorificare la 1,2 lei/kg, mazărea devine extraordinar de rentabilă.

Saaten-Union recomanda - tehnologie de succes pentru cultura de mazăre_b

Ciprian Popa, fermier din zona comunei Cazasu, în apropiere de Brăila, a introdus în structura de producţie mazărea de toamnă. Genetica provine din Franţa. „Eu am început în urmă cu doi ani; mai întâi am făcut o testare pe o suprafaţă mică, de zece hectare, un sigur soi. Am pus mazărea mai mult de curiozitate, să văd dacă rezistă la îngheţul de peste iarnă. A trecut cu brio examenul frigului, dar rezultatele nu au fost deosebite, pentru că nu stăpâneam suficient de bine tehnologia de cultivare. Practic, am mers orbeşte. Între timp însă, m-am documentat, am luat legătura cu producătorul din Franţa şi acum am 35 ha de lot semincer. Urmăresc să extind în producţie această cultură care a început să mă atragă, să mă seducă”, ne-a declarat cultivatorul brăilean.

Detalii privind tehnologia de cultivare şi avantajele acestei culturi, în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 1674 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?