Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DE CE ALEG FERMIERII MAZĂREA drept CULTURĂ de PIONIERAT?

Publicat: 27 iulie 2017 - 09:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o discuţie purtată recent cu Traian Cişmaş, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Brăila, dar şi cu alţi cultivatori, am aflat că mazărea de toamnă este o cultură de pionierat pentru fermierii brăileni. Specia a intrat în atenţia agricultorilor din această parte de ţară de vreo trei ani încoace şi încă mai este studiată în câmpurile experimentale.

Desigur, cele mai încurajatoare rezultate sunt înregistrate la mazărea de primăvară, preferată de mulţi cultivatori tocmai pentru a îndeplini cerinţa de ecocondiţionalitate. Această leguminoasă se extinde în cultură în ritm accelerat, datorită măsurii de înverzire, care a crescut de la cinci, la şapte la sută în acest an. E o cultură bună în ideea în care se seamănă în mustul zăpezii şi, dacă are condiţii optime de umiditate, se poate obţine o producţie bună, chiar şi de peste patru tone/ha. Cu două tratamente fitosanitare şi la un preţ de valorificare la 1,2 lei/kg, mazărea devine extraordinar de rentabilă.

Saaten-Union recomanda - tehnologie de succes pentru cultura de mazăre_b

Ciprian Popa, fermier din zona comunei Cazasu, în apropiere de Brăila, a introdus în structura de producţie mazărea de toamnă. Genetica provine din Franţa. „Eu am început în urmă cu doi ani; mai întâi am făcut o testare pe o suprafaţă mică, de zece hectare, un sigur soi. Am pus mazărea mai mult de curiozitate, să văd dacă rezistă la îngheţul de peste iarnă. A trecut cu brio examenul frigului, dar rezultatele nu au fost deosebite, pentru că nu stăpâneam suficient de bine tehnologia de cultivare. Practic, am mers orbeşte. Între timp însă, m-am documentat, am luat legătura cu producătorul din Franţa şi acum am 35 ha de lot semincer. Urmăresc să extind în producţie această cultură care a început să mă atragă, să mă seducă”, ne-a declarat cultivatorul brăilean.

Detalii privind tehnologia de cultivare şi avantajele acestei culturi, în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 1694 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?