Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dăunătorii din depozit - măsuri preventive şi curative de combatere

Publicat: 09 august 2012 - 15:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea cerealelor de toamnă e aproape pe sfârşite. Ploile din luna mai au salvat cât de cât producţiile în majoritatea zonelor agricole din ţară. Cu toate acestea, cerealele de toamnă nu au scăpat definitiv de pericole. Este foarte important cum şi în ce condiţii va fi depozitată recolta

Click pe poza pentru galerie!

În depozite avem o serie de dăunători care pot deprecia calitativ recolta sau în unele cazuri să o compromită în totalitate. Cei mai frecvenţi dăunători de depozit sunt reprezentaţi de insecte, majoritatea speciilor făcând parte din grupul coleopterelor, şi anume: gărgăriţa grâului (Sitophilus granarius), gărgăriţa orezului (Sitophilus oryzae), gândacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gândacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), gărgăriţa cu cioc lat (Caulophilus latinasus) etc.

Dintre lepidoptere, cele mai cunoscute sunt: molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia grâului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella). Pe lângă insecte, în spaţiile de depozitare putem avea probleme cu rozătoarele, cele mai reprezentative specii fiind: şobolanul cenuşiu (Rattus norvegicus), şobolanul negru (Rattus rattus) şi şoarecele de casă (Mus musculus).

 

Să prevenim instalarea dăunătorilor

Pentru împiedicarea atacului acestor dăunători, trebuie luate o serie de măsuri preventive şi curative. Dintre măsurile preventive amintim: verificarea şi repararea elementelor de rezistenţă a depozitelor, astuparea crăpăturilor, fisurilor şi a galeriilor de rozătoare din podea şi pereţi, etanşarea uşilor şi ferestrelor.

Toate aceste măsuri se realizează cu scopul de a împiedica dăunătorii să pătrundă în depozit.
Foarte importantă este operaţiunea de curăţire a spaţiilor de depozitare, atât în interior cât şi în exterior, urmată de folosirea unor insecto-acaricide cu spectru larg, aplicate prin gazare, stropire sau aerosoli.

Tratamentele se aplică la 10 zile de la curăţirea depozitului, la o temperatură mai mare de 15 °C, începând de sus şi terminând cu pardoselile. După efecturea tratamentelor, depozitul se închide etanş câteva ore. Câteva dintre produsele folosite la tratarea spaţiilor goale, înainte de depozitarea recoltei, sunt: Actellic 50 EC, (50-100 ml/100 mp) sau K-Obiol EC 25 (50 ml/100 mp). După dezinsecţie, pereţii se văruiesc şi, eventual, se vopsesc.

 

În timpul depozitării...

Trebuie efectuate controale periodice la produsele depozitate, pentru a putea depista atacul de insecte sau de rozătoare din faza incipientă. În caz contrar, pierderile cresc, şi ar fi păcat pentru munca depusă pe parcursul unui an întreg.

Cele mai bune rezultate se obţin prin gazare. În trecut, se foloseau pe scară largă bromura de metil şi fosfura de aluminiu. Cum bromura de metil a fost interzisă, în prezent se folosesc produse pe bază de fosfură de aluminiu, cum este Agroxin (3-5 tablete/tona produs).

Fosfura de aluminiu se prezintă sub formă de tablete, care sub influenţa umidităţii din atmosferă sau din masa de cereale degajă hidrogen fosforat. Pentru depozitele sau magaziile în care produsele sunt depozitate în vrac, rezultate bune se pot obţine prin aplicarea stratificată a insecticidelor în masa produsului.

Câteva dintre produsele folosite în combaterea dăunătorilor de depozit sunt: Actellic 50 EC (10 ml p.c. diluat în 1 l apă/tona de cereale), K-Obiol EC 25 (1000 ml diluat în 99 l apă/100 tone cereale) , Reldan 22 EC (22 ml p.c. diluat în 0,75-1 l apă/tona de cereale).

Pentru combaterea rozătoarelor se pot folosi momeli: Protect B Pellets (50 g momeli/locaţie pentru şobolanul cenuşiu sau 20 g momeli/locaţie pentru şoarecele de casă), Racumin Paste (100-120 g momeli/locaţie pentru şobolanul comun sau 20-30 g momeli/locaţie pentru şoarecele de casă) etc.

Emil GEORGESCU
INCDA Fundulea

Vizualizat: 5172 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Bun articol
|
03. 30, 2015. Monday 16:10
Bun articol dar daca vreti o firma care sa va scape de ori ce tip de daunatori va recomand cu incredere firma: http://medinethc.ro/
1.
Spatii depozitare
|
11. 13, 2012. Tuesday 12:54
ValAd ofera servicii de calitate exceptionala pentru spatiile de inchiriat:hale industriale, spatii de productie, spatii de depozitare, de birouri si showroom- urilor disponibile spre inchiriere. http://www.valad.ro
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?