Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DĂUNĂTORI de toamnă târzie

Publicat: 07 noiembrie 2017 - 12:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă luna septembrie a debutat cu ploi (în primele zile), a urmat o perioadă secetoasă şi călduroasă, mai ales în zonele de sud-est, acolo unde nu a plouat timp de o lună sau chiar mai mult.

Temperaturile ridicate din luna septembrie au intensificat atacul larvelor viespii rapiţei (Athalia rosae). După această perioadă secetoasă, vremea a „virat” spre cealaltă extremă. În mai puţin de două zile, în multe regiuni din sud-est, a plouat mai mult decât în două luni la un loc, iar temperatura a fost mai degrabă una de noiembrie! Acest lucru înseamnă posibile întârzieri în campania de semănat a cerealelor de toamnă. De asemenea, acolo unde nu s-a finalizat recoltarea porumbului, se va întârzia această lucrare, cu posibile consecinţe negative asupra producţiei şi cu cheltuieli mai mari la uscarea recoltei. În situaţia în care ştiuleţii de porumb au fost atacaţi de larvele omizii fructificaţiilor (Helicoverpa armigera), precipitaţiile abundente înainte de recoltat duc la apariţia fuzariozei, cu consecinţe nedorite asupra calităţii recoltei (creşterea conţinutului în micotoxine, imposibilitatea valorificării producţiei etc).

Umiditatea ridicată a solului şi temperaturile mai scăzute înseamnă condiţii favorabile pentru atacul larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Am detailat subiectul în numerele trecute ale revistei. Acolo unde grâul va fi cultivat după grâu, este recomandat a se efectua tratamentul seminţelor cu un insecticid sau insectofungicid, pentru a proteja tinerele plăntuţe de atac.

gandacul ghebos_bLarvă de gândac ghebos, la SCDA Brăila

Viermii sârmă pun în pericol grâul de toamnă

Pe lângă gândacul ghebos, mai sunt şi alţi dăunători care pot pune probleme culturii grâului în primele faze de vegetaţie. Este vorba de viermii sârmă (Agriotes spp.). Larvele gândacului pocnitor se găsesc în toate zonele de cultură, dar cu preponderenţă acolo unde avem soluri mai umede şi mai grele (podzoluri, lăcovişti, luncile râurilor, lunca Dunării etc). Dăunătorul este foarte sensibil la căldură şi la uscăciune (condiţiile din luna septembrie au fost nefavorabile). În schimb, temperaturile mai scăzute şi umiditatea ridicată a solului (ca în luna octombrie) reprezintă condiţii ideale pentru manifestarea atacului. Cel mai periculos şi păgubitor este atacul din primele faze de vegetaţie. Larvele fie atacă boabele în curs de germinare, rozând embrionul, fie rod în zona coletului plantele după ce au răsărit. Atacul în sine este „invizibil”, ceea ce vedem noi în câmp este efectul lui. Cultura afectată poate prezenta goluri mari, în cazul în care atacul s-a produs la sămânţă. Dacă a survenit mai târziu, plantele au frunzele îngălbenite, apoi se usucă începând de la vârf. Plantele care supravieţuiesc au vegetaţia întârziată, cu producţii mai mici. Atacul larvelor viermilor sârmă este periculos mai ales la culturile de porumb sau de floarea-soarelui, în primăverile reci şi umede. Dar în unele situaţii, acest dăunător este la fel de periculos şi în toamnele mai reci şi umede, la culturile de cereale, mai ales cele semănate în monocultură.

 vierme de sarma_bViermi sârmă (Agriotes spp.) la SCDA Albota

Mai multe detalii despre dăunători aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de EMIL GEORGESCU
                                   INCDA FunduleaVizualizat: 1386 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?