Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dănuţ Ştefănoiu: Grâul se dă cu cca. 205 euro/tonă la port, plus transport

Publicat: 19 iulie 2021 - 23:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut, fraţii Ştefănoiu şi-au făcut norocul cu mâna lor, salvând producţia de grâu de sămânţă cu ajutorul unui sistem de irigaţii ingenios construit chiar de ei. Ce schimbări au adoptat în 2021? 

Cum şi-au planificat campania de recoltare ne-a spus fratele cel mare Dănuţ Ştefănoiu.

 

De la un an la altul cu... economii

 

În primul rând, a ţinut să reia firul reportajului de anul trecut şi a precizat că salvarea grâului de sămânţă a fost poate cel mai bun lucru care li s-a întâmplat anul trecut. Pentru că preţurile au explodat, iar ei nu aveau de ce să îşi facă griji. Aveau ce pune sub brazdă în toamnă.
„Producţia de grâu de sămânţă salvată de la secetă cu ajutorul irigaţiilor ne-a ajutat să realizăm economii importante. Spun asta pentru că, sămânţa fiind puţină din cauza condiţiilor meteo din 2020, a avut un preţ destul de mare. Noi însă nu a trebuit să cumpărăm decât celelalte inputuri necesare înfiinţării noii culturi”, mi-a spus vădit mândru Dănuţ Ştefănoiu, tânărul de 24 de ani.

 

Despăgubirile, o bucurie pe jumătate

 

Bucuria ar fi fost şi mai mare dacă şi cei responsabili s-ar fi ţinut de cuvânt şi ar fi plătit despăgubirile promise în totalitate. Altfel, doar o parte din costuri au putut fi amortizate cu banii primiţi de la stat. „Plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă a venit la timp, ne-a ajutat să demarăm campania de însămânţări şi să înfiinţăm noile culturi. Sigur că am fost bucuroşi că am primit parţial banii din despăgubiri, respectiv pentru culturile de toamnă, dar în acelaşi timp dezamăgiţi că nu am primit şi pentru culturile de primăvară, întrucât acestea au fost calamitate în proporţie de 100%. Promisiunile au fost respectate doar pe jumătate”, a subliniat tânărul fermier.

d. stefanoiu 2_b


Anul fără rapiţă

 

În ferma familiei Ştefănoiu din Satu Nou, judeţul Tulcea, 2021 este anul fără rapiţă. „Din cauza secetei din toamnă, din acest an agricol am exclus din planul de culturi rapiţa. Deşi ar fi putut aduce bani frumoşi în fermă, în lipsa precipitaţiilor nu am putut înfiinţa cultura”, spune Dănuţ.
În schimb, potrivit acestuia, cu toate că şi pentru celelalte culturi de toamnă startul în vegetaţie a fost unul greoi, precipitaţiile căzute pe parcurs le-au ajutat să recupereze şi să ajungă la un stadiu de vegetaţie aferent unui ciclu normal. Nici problemele de anul trecut cu dăunătorii nu le-au mai dat aşa mari bătăi de cap. „Iar culturile de primăvară au debutat foarte bine, ele au primit precipitaţii de când a fost pusă sămânţa în pământ până în prezent. Deja avem 300 de litri de precipitaţii căzuţi din octombrie până în prezent şi încă se mai anunţă ploi”, a completat tânărul agronom.

5.500 kg de grâu/ha

 

Când am stat de vorbă, făceau ultimele reglaje înainte de debutul celei mai “fierbinţi” perioade dintr-un an agricol. Primul seceriş şi sosirea primilor bani în fermă sunt adesea cele mai aşteptate momente de fiecare agricultor. Şi în ferma Ştefănoiu speranţele sunt mari. “Preconizăm ca la grâu să începem recoltarea la sfârşitul lunii iunie. Datorită precipitaţiilor şi temperaturilor mai scăzute, primăvara aceasta a fost puţin mai lungă decât în anii trecuţi, lucru care a prelungit şi perioada de vegetaţie cu câteva zile la grâu. Lucrul acesta ne bucură pentru că în acest fel planta a acumulat cât mai mult în bob şi nu s-a uscat forţat. Preconizez o producţie medie de 5.500 kg/ha. Vreo 200 de tone vom stoca, iar restul producţiei o vom vinde la recoltare, direct din câmp. Sămânţa o vom păstra pentru noi”, mi-a mărturisit Dănuţ.

d stefanoiu 1_b

Mă îngrijorează preţul grâului pentru că inputurile, utilajele şi tot ceea ce este necesar pentru înfiinţarea unei noi culturi s-au scumpit. Anul trecut, deşi a fost secetă şi preţurile au fost cum au fost, motorina era cu 1,20 lei mai ieftină. Complexul DAP 18-46-0 astă toamnă era 1,70 lei/kg, iar acum se apropie de 3 lei cu tot cu transport. Azotatul de amoniu era 1 leu/kg astă toamnă, iar în ianuarie era deja 1.400-1.600 lei/tonă.
DĂNUŢ ŞTEFĂNOIU
Tânăr fermier din Tulcea


Grâul are preţ bun, dar şi inputurile-s scumpe

 

La un pas de intrarea combinelor în lanuri se discuta despre recolte, preţuri, stocare... S-au făcut estimări, prognoze şi chiar s-au semnat contracte. Despre preţuri însă se vorbeşte mai puţin, mai reţinut. Pentru că şi pe piaţa agricolă se simte o anumită „inflaţie”. “La această dată (15 iunie a.c. - n.r.) preţul vehiculat la grâu este 205 euro/tonă la port, plus transport. Deşi pare a fi un preţ bun, pe mine mă îngrijorează”, mi-a spus tânărul agronom.


Obiectivul numărul 1: achitarea restanţelor

 

Ce vor face cu banii din vânzarea recoltei? Probabil ceea ce fac majoritatea fermierilor afectaţi de seceta cruntă din anul trecut. “Primul obiectiv este achitarea restanţelor. Apoi urmărim achiziţia de teren în continuare şi aplicarea pentru un proiect de dezvoltare pe măsura 4.1, pentru modernizarea parcului de maşini şi utilaje agricole. Dorim să mai achiziţionăm tractoare şi agregate. Nici acum nu stăm rău, dar să zicem că lucrăm cu utilaje de acum 20 de ani şi vrem să ajungem la utilaje care sunt de actualitate, mai ales că se pune accent pe agricultura de precizie. Dacă vrem să fim conform noilor politici agricole, trebuie să avem şi utilajele necesare. Nu mai putem face agricultură convenţională şi de aceea vrem să facem şi noi acest salt”, a conchis inginerul agronom.

Click AICI şi citeşte povestea fermei Ştefănoiu şi cum au reuşit să-şi salveze grâul de sămânţă în 2020!

Vizualizat: 4185 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?