Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dan Herţeg: La porumb nu ştiu dacă obţinem 3-4 sute de kilograme la hectar!

Publicat: 08 octombrie 2022 - 22:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cunoscutul fermier, Dan Herţeg afirmă răspicat că acesta a fost, de departe, cel mai slab an de când s-a apucat el de agricultură, în 2004. Seceta a fost cea care a dat complet peste cap planurile sale.

Norocul său este că vine după un an foarte bun, în care profiturile obţinute i-au permis să facă anumite economii şi să susţină cu succes activitatea unui sezon dificil, pe care ar vrea să-l facă uitat cât mai repede.

 

Dezastru anunţat la porumb


Cum era de aşteptat, cel mai prost au performat culturile de primăvară. La porumb, aşteptările sunt la cote minime. „Nu ştiu dacă obţinem 3-4 sute de kilograme la hectar. Am mai avut un an foarte slab la porumb, în 2012, când am recoltat o medie de 703 kg pe 700 de hectare. Dar aşa dezastru ca anul acesta nu am mai întâlnit”, a remarcat arădeanul.

În ceea ce priveşte floarea soarelui, situaţia este ceva mai bună, dar nu grozavă. În aceeaşi parcelă a recoltat 1.200 kg/ha şi 2.300 kg/ha. Diferenţa a fost dată probabil de o ploaie mai zdravănă în plus.

La grâu a încheiat cu o producţie medie de 5 tone la hectar, în timp ce la rapiţă a recoltat 2.600 kg, „ca la începuturi, când semănam cuSUP-ul şi cu tractorul Universal. Numai că acum avem utilaje de 800.000 de euro cu care intrăm la semănat”, constată fermierul din Semlac.

 

Planuri pentru noul sezon


Referitor la sezonul agricol 2022-2023, Dan Herţeg a terminat de semănat rapiţa chiar pe 1 septembrie, o suprafaţă de 1.082 de hectare. S-a lucrat la foc continuu, în două schimburi, pentru a înfiinţa cultura în trei zile şi trei nopţi.

Pentru grâu a alocat o mie de hectare. Urma să intre la semănat în data de 10 octombrie. Înainte de asta mai dorea să facă şi câteva achiziţii de utilaje. A venit la Agromalim, unde ne-am şi întâlnit de altfel, cu gândul de a cumpăra un scarificator, dar cu anumite caracteristici, pentru a putea fi ataşat tractorului pe şenile cu care prelucrează terenul de obicei.

 

HERŢEG A STOCAT TOATĂ PRODUCŢIA DE GRÂU


Deşi nu este deloc convins că a făcut o alegere înţeleaptă, Herţeg a decis să depoziteze întreaga cantitatea de grâu recoltată anul acesta, în speranţa că va obţine un preţ mai bun. „Cred că am făcut o greşeală. Chiar dacă cereale sunt puţine pe pieţele internaţionale, în România toată lumea încearcă să stocheze. Dar vedem că au crescut costurile cu depozitarea. S-a scumpit energia. Şi preţurile nu vor compensa aceste creşteri”, consideră arădeanul.

 Dan_Herteg nou_b

În ianuarie s-au înregistrat 7 litri de precipitaţii în zona noastră, în februarie numai 4 litri iar în martie nu a plouat deloc. În aprilie au venit 60 de litri, în mai 17 litri şi în iunie 12 litri. Vă daţi seama cu ce deficit de apă ne-am confruntat!

DAN HERŢEG

Administrator Soc. Agro-Raluca Semlac

 

 

un articol de

LIVIU GORDEA

 

 

Vizualizat: 2611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?