Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Daea NU RENUNŢĂ la CĂLĂTORIILE… AGRICOLE! De la piaţă, la recoltat şi apoi la… stână!

Publicat: 24 iulie 2017 - 14:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Petre Daea s-a urcat şi în acest week-end în maşină şi a luat ţara la pas grăbit. Dacă vineri dimineaţa era într-o piaţă din Cluj, acolo unde a găsit foarte multe produse româneşti (sau autohtone, sic!), prânzul l-a prins la Cojocna, în stâna crescătorului de oi Florin Lucaciu. Aici a găsit piramide de lână lăsate practic pradă descompunerii milenare, iar 850 de oi erau încă netunse deşi căldura excesivă este un factor de stres pentru toate speciile.

daea-la-piata-1_b

Citez din ce a spus Petre Daea despre situaţia găsită prin mai toate fermele de ovine din ţărişoara asta „Tone de lână aruncate. Oameni care plâng când aud şi văd că-i bagă cineva în seamă. Dar şi aşteptarea lor are o limită. Regret că nu am putut face mai repede ceva pentru ei, deşi mi-am dorit.”. Iar atunci când se află printre fermierii care depind direct de politicile săvârşite pe la minister şi în parlament, Petre Daea îşi realimentează rezervorul pentru adevăratele bătălii care se dau pe aceste redute.

daea-pe-combina 02_b

Respiră din fugă aerul mirosind a fân proaspăt balotat, apoi coboară spre câmpurile rămase, e adevărat că mult prea reduse ca suprafaţă, ale cercetării-dezvoltării româneşti. Mai precis în ferma Bolduţ, din comuna Ceanu Mare. O fermă apaţinând SCDA Turda. Acolo unde se recolta grâul de sămânţă din soiul Andrada. Ministrul Agriculturii a remarcat faptul că cele 360 ha ale fermei erau delimitate de perdele de protecţie „este un exemplu de fermă mixtă pentru zonele de deal”.

daea-si-munti-de-lana_b

Nu o să vă mai port prin toate cele vizitate în pas de campanie de Petre Daea, dar nu pot să nu pomenesc că duminică a urcat şi la o stână modernă din regiunea Ibăneşti, o stână aflată la 1.200 m altitudine. Aici a ajuns chiar la mulsul oilor. Muls realizat de 6 ciobani. Şi aici au discutat de lână şi de recomadarea de a nu se mai arunca pentru că vor avea posibilitatea de a obţine, pe programul de minimis lansat de MADR, 1 leu/kg începând cu anul viitor.

daea-ala-stana-01_b

Despre Telemeaua de Ibăneşti a cam auzit toată lumea. Faptul că este singurul şi unicul produs românesc cu Demumire de Oricine Protejată la nivel european. Aici ministrul agriculturii a pomenit cu bucurie de faptul că fraţii Tudoran asigură preluarea a 56.000 l/zi de lapte din această zonă, în principal de la fermierii cu 1 – 5 capete de vaci (peste 85% din cantitate). Este ceva demn de notat. Cum de remarcat este şi efortul oficialului de la MADR, care practic nu mai are viaţă personală. Viaţa lui este agricultura. Şi la propriu, şi la figurat!

la-mulsul-oilor_b

Cât despre corul bocitoarelor din tragedia oaia de România ce aş putea scrie la final de articol?! Că ar face mai bine să cânte ceva mai puţin trist. Un cântecel pe care să se urce la munte cu lejeritate sau o melodie vivantă care să facă loc şi unei hore. A unirii interesului şi nu a dezbinării continue. Să lase puţin în urmă iadul din care se tot înalţă doar nemulţumiuri şi vaiete de durere. Asta la nici un pas de fericire!
Acolo unde oaia noastră ar trebui să adune nu să dezbine, o altfel de Mioriţa se va rescrie. Cu certitudine! Nu cu majuscule roşii, precum ţipetele de pe Facebock. Însă cu un pic de jale, că altfel nu s-ar mai doini!

sef-stana-ibanesti_b

Dar, din ce am tot văzut cu ochii mei, mugurii oieritului modern s-au ivit! Iar creşterea lor este în sfârşit bine văzută chiar de la cel mai înalt nivel al agriculturii. Aşa că, poate, în sfârşit, vom trăi o altfel de poveste. Cu baci care nu mai râvnesc la averea altor baci, ci îşi văd de cioporul lor cu profesionalism şi prosperitate. Fără iadul care se tot cască apocaliptic în imediata apropiere a unei guri de rai!

Vizualizat: 3181 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?