Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

DAEA a dat note PRIMELOR RECOLTE de ORZ

Publicat: 19 iunie 2017 - 11:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA PIAŢĂ, LA APIA ŞI APOI ÎN CÂMP. Petre Daea a luat iar ţara la pas, chiar dacă şi-a depus demisia! A dus personal şorţurile pentru producătorii de tomate înscrişi în programul de sprijin.

În Olt, la DAJ, am aflat că în buget intraseră deja banii pentru 1.000 de producători din cei 1.400 care vor depune deconturile. Vineri au şi plătit o parte din producători iar luni vor avea banii în contul lor. La Craiova DAJ este la etajul 7 al unei clădiri particulare unde plătesc o chirie de 24.000 lei/ lună. În Dolj şi APIA are probleme de sediu aşa că pe viitor ministrul se gândeşte, dacă realităţile nu se vor strica, să rezolve problema acesta.

daj-dolj_b

Cât priveşte beneficiarii programului de tomate, în Dolj au depus acte 687 de beneficiari din care 445 au încheiat primul ciclul de producţie iar 440 au şi depus deconturile.

daea-in-lanul-de-orz_b

Petre Daea a coborât şi în Sahara Olteniei, în zona Segarcea, acolo unde Mihai Anghel, administratorul Comcereal dolj, a intrat primul la recoltatul orzului. Sâmbătă, 17 iunie, recoltatul orzului la Comcereal Dolj era pe final, iar producţiile foarte bune. Imediat după treierat nu mai puţin de 7 subsoliere abordau câmpurile. Din cele 8 aflate în dotarea Comcereal. Trase de tractoare John Deere 9630 cu câte trei rânduri de anvelope pentru diminuarea tasării.
Comcereal Dolj are cereale păioase pe 13.800 ha din cele 24.000 ha pe care le lucrează. Orzul ocupă 6.300 ha. Atât orzul cât şi grâul sunt soiuri din Serbia. Grâul este nearistat şi se va culege primul din ţară, susţine Petre Daea.

daea-recoltat-orz_b

Porumbul şi floarea-soarelui, în totalitate de la Pioneer, sunt irigate cu cei 200 de pivoţi pe care îi au în dotare. Iar ministrul nu se mai vedea din lanurile cu porumb, motiv pentru care l-a felicitat telefonic pe Mihau Anghel pentru felul în care arată culturile. Crinu Eremia, responsabilul din Comcereal Dolj care ne-a prezentat câmpul, lucrează din 1984 în acelaşi loc, în fostul IAS Segarcea. El ne-a povestit că Mihai Anghel vrea să facă, la propiu, şcoala lor de agricultură unde să-i pregătească pe cei care vor prelua din mers şi frâiele activităţii Comcereal Dolj. Acum, 65 de oameni lucrează cele 24.000 ha.

La Goicea, lângă Bârca poetului Adrian Păunescu, Ion Marcu lucrează 548 ha din care 180 cu orz. TIR-ul de la Ameropa era în capul locului iar producţia, foarte bună, chiar „neaşteptat de bună”cum a subliniat chiar fermierul, mergea direct în conturile inputurilor agricole. Preţul, exceptând costurile de transport erau în jur de 110 euro/t.

dropia-la-recoltat_b

La ieşirea din Segarcea, Petre Daea a oprit pe un câmp unde am observat că recoltau trei combine Dropia, ceea ce nu mai văzusem demult. Societatea Agricolă Vatra din Segarcea, unde preşedinte este Traian Genoiu, lucrează 1380 ha. 450 ha cu grâu, 200 ha cu mazăre, 25 ha cu lucernă pentru sămânţă, porumb şi floarea soarelui pe restul terenului. Producţia la orz, pe cele 250 ha e bună, iar greutatea hectolitrică peste 64-65. Inginerul agronom, Florin Stănucă a primit felicitări direct în câmp pentru tehnologia aplicată la soiurile Carmina de la Donau Satt (50 ha) şi Gherlau de la Limagrain (200 ha).
Pe larg în revista Ferma!

Vizualizat: 3691 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?