Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dacă nu recoltăm, ce mai semănăm?

Publicat: 01 iulie 2020 - 10:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nota de plată a tandemului pandemie-secetă 2020 va cuprinde, pe lângă diminuarea drastică a producţiilor, şi majorarea preţurilor la sămânţa pentru sezonul următor.

Seceta pedologică instalată încă din luna septembrie 2019 a dijmuit serios atât recoltele pentru consum, cât şi pe cele pentru seminţe.

Riscul întoarcerii culturii

Din datele DADR Vaslui, în judeţ sunt declarate calamitate toate cele 80.000 de hectare de culturi de toamnă, declaraţii verificate în teren de către comisiile de evaluare. Unii dintre fermieri au întors culturile de grâu, orz şi rapiţă, însă alţii nu au reînsămânţat de teamă că noile cheltuieli i-ar putea duce în incapacitate de plată, atât a arendei, cât şi a ratelor bancare.

samanta de grau_b

Maxim 500 kg la hectar

Acolo unde culturile au fost păstrate în câmp, în condiţiile în care solul a rămas crăpat chiar şi după ploile de la sfârşitul lunii mai, se apreciază că producţiile vor fi foarte mici. De exemplu, în zona comunei Ştefan cel Mare, judeţul Vaslui, situată într-un areal mai puţin secetos faţă de alte comune din judeţ, fermierii se aşteaptă la sub cinci sute kilograme de grâu la hectar.

Secetă cruntă şi în Neamţ

Reduceri semnificative de recolte vor fi şi în partea vestică a Podişului Central Moldovenesc, în aria de influenţă a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, judeţul Neamţ.”La sfârşitul lunii aprilie, deficitul de precipitaţii faţă de media multianuală era de 120 mm. Practic, în luna aprilie, atunci când am înfiinţat toate culturile de primăvară, în zona noastră a plouat 1,2 mm, ceea ce nu poartă semnificaţie agricolă. Ulterior, în perioada 1-24 mai, au căzut 18,6 mm/mp. În aceste condiţii, culturile de toamnă suferă cel mai mult, plantele având o talie cu mult mai scăzută comparativ cu anii normali”, explica Elena Trotuş, director SCDA Secuieni, judeţul Neamţ.

Consecinţe dramatice

La grâu, orz, orzoaică şi triticale, fraţii formaţi în toamnă nu s-au mai dezvoltat şi s-au uscat, ceea ce înseamnă că nu vor forma spice. De asemenea, s-au uscat şi frunzele bazale, aceste culturi de toamnă având la începutul lunii iunie două sau maximum trei frunze care, din cauza lipsei precipitaţiilor, erau răsucite şi nu aveau turgescenţă.
Situaţia optimistă de a realiza jumătate din producţia normală la culturile pentru care unitatea de cercetare ştiinţifică nemţeană obţine seminţe se referă la culturi din soiuri autohtone, adaptate şi pentru care au fost aplicate tehnologii corespunzătoare fiecărei zone şi microzone de cultivare.

grau distrus de seceta_b

Grâu afectat de secetă în câmpul SCDA Secuieni

Măcar recolta să fie sănătoasă

Se adaugă şi atacurile de boli şi de dăunători. ”Fie că vorbim despre atacul de ploşniţe, fie al diferitelor specii de tripsi, cu biologie diferită şi cu abundenţă şi potenţial de atac foarte mare, tratamentele pe vegetaţie cu insecticide cu acţiune sistemică sunt foarte necesare. De asemenea, condiţiile de umiditate din iunie presupun necesitatea maximă de a supraveghea lanurile şi de a cheltui suplimentar pentru combaterea bolilor foliare şi ale spicului. Intervenţia cu fungicide pe vegetaţie, chiar dacă determină creştere de costuri, este esenţială, pentru ca bruma de recoltă pe care sperăm să o obţinem să fie sănătoasă din punct de vedere fitosanitar”, preciza cercetătoarea.

Optimism în privinţa culturilor de primăvară

Chiar dacă au fost semănate în condiţii de stres hidric, cu o evoluţie ulterioară supusă inclusiv stresului termic (de la zi la noapte, o diferenţă de 23oC, în luna aprilie 2020), având o germinare eşalonată şi o răsărire neuniformă, culturile de primăvară rămân sub cupola unui grad ceva mai ridicat de optimism în privinţa nivelului şi a calităţii producţiilor din vara 2020, cu condiţia de a fi depăşite provocările reprezentate de atacurile de boli şi dăunători, precum şi de presiunea buruienilor.

Elena Trotuș_b

CE A FOST PIERDUT, PIERDUT RĂMÂNE

”Dacă în anii normali, producţiile medii de grâu la soiurile pentru care unitatea noastră produce sămânţă erau cuprinse între 6.800 şi 7.500 kg/ha, la finalul lunii mai producţia estimată era la aproximativ 30% din potenţial. După înspicare şi înflorire şi după precipitaţiile de la graniţa lunilor mai/iunie, când, în faza de umplere a bobului, planta identifică umiditatea necesară, putem îmbunătăţi estimarea dar nu mai mult de 50% din potenţialul de producţie al soiului, într-un an normal. Adică, ceea ce a fost pierdut, pierdut rămâne”, explica Elena Trotuş.

PREŢUL GRÂULUI AR PUTEA EXPLODA!

La toamnă, „pâinea ţării” va fi ca aurul de scumpă! Preţul grâului de sămânţă ar putea ajunge şi la 15 lei/kg?! Dacă nu se vor lua măsuri din timp, România va rămâne fără sămânţă de grâu. „Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să fie aici, pe la porţile noastre, în zona de vest, unde se face un pic de grâu, să ne întrebe cât v-a plouat şi ce sămânţă puteţi da pentru ţară!”
Vezi ce soluţii propun fermierii!

DOUĂ CĂRŢI DE SPECIALITATE ÎN SPRIJINUL FERMIERILOR

SCDA Secuieni, fiind o instituţie de cercetare ştiinţifică în cadrul căreia comunicarea cu fermierii din zonă reprezintă un capitol deosebit de important, a elaborat două volume destinate fermierilor din arealul de influenţă.

  1. ”Tehnologii de cultivare a unor plante de câmp pentru zona centrală a Moldovei”, ediţia 2020, include rezultatele obţinute în perioada 2015-2019 privind comportarea a 41 de specii, soiuri şi hibrizi, protecţia sănătăţii plantelor împotriva bolilor, buruienilor şi dăunătorilor, agrofitotehnia culturilor, informaţiile fiind centralizate şi sistematizate în tehnologii de cultivare specifice fiecărei specii de plante cultivate.
  2. ”Ghidul de bune practici privind identificarea, determinarea, prevenirea şi combaterea buruienilor din culturile de sorg, cânepă şi topinambur în condiţiile din partea vestică a Podişului Central Moldovenesc” cuprinde rezultate experimentale cu verigi în cadrul tehnologiilor de cultivare a celor trei specii potenţial energetic şi alimentar.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 2296 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?