Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„DACĂ AI CU CE SĂ LUCREZI terenul, NU ESTE GREU în AGRICULTURĂ!”

Publicat: 21 octombrie 2019 - 11:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VASILE MIRON, din Chişineu - Criş, judeţul Arad, a câştigat TABLETA SAMSUNG pusă în joc la CONCURSUL de fotografii organizat de REVISTA FERMA şi MASSEY FERGUSON România, prin TEHNODIESEL şi GENERAL LEASING, la AGROMALIM 2019.

foto-tableta-agromalim_bCâştigătorul acestei ediţii are 19 ani, a absolvit liceul tehnologic din Chişineu - Criş şi ne-a mărturisit că îşi doreşte să aibă cât mai curând propria fermă. „Asta am făcut de mic împreună cu familia şi asta vreau să o duc mai departe”, afirmă, hotărât, tânărul.

Lucrează de mic alături de părinţii săi în ferma familiei. Cresc în jur de 1.100 de oi Ţurcane, rasă pură, şi lucrează aproape 40 de hectare de teren arabil, în proprietate şi arendă, pe care cultivă grâu, ovăz, orz, porumb şi mazăre. Mai au închiriate 52 de hectare de păşune de la primărie şi mai cosesc şi 80 de hectare cu trifoi, pentru care plătesc unei firme care deţine terenul. El împreună cu tatăl său lucrează terenul. De animale se ocupă părinţii săi, iar vara mai angajează temporar un cioban care îi ajută la mulsul oilor.

Au două tractoare, cositoare, greblă, două prese de baloţi, plug, discuri, maşină de erbicidat, cam tot ce e necesar la lucrul pămân tului, pentru a-şi produce furajele în ferma de ovine. Le lipseşte doar o combină de recoltat. „La atâtea hectare de teren agricol, ne cam trebuie una. Anul ăsta am pierdut mult în unele locuri pentru că nu am avut combină”, ne-a spus tânărul fermier. Aşa că planul său este clar: să îşi facă propria fermă şi să încerce să obţină fonduri europene printr-un proiect, pentru a cumpăra o combină.

Producţii bune de cereale, preţuri mici pentru animale

Familia lui Vasile Miron vinde laptele unei fabrici din judeţul Covasna. Livrează între 700 şi 800 de litri de lapte o dată la două zile, la începutul mulsului, şi 500 - 600 de litri de lapte, la finalul verii. Transformă în brânză doar o mică parte din lapte, numai pentru consum propriu. Mieii îi vând unei firme din judeţul Arad, pentru export, iar lâna ne-a spus că au vândut-o foarte greu, unei firme din judeţul Sibiu.

„Sunt şi unele momente grele, când clima nu te ajută, dar dacă ai utilaje cu care să lucrezi terenurile, nu mi se pare că este greu în agricultură. Noi cereale nu vindem, dar la animale preţurile sunt cam micuţe. Anul acesta a fost foarte bine pentru producţia de cereale şi de furaje, însă preţul mieilor a fost cam mic”, ne-a mai spus Vasile Miron. Acesta ne-a mărturisit că au vândut mieii cu doar 8 - 8,5 lei per kilogram în viu, la o medie de 25 - 27 de kilograme pe cap de animal, dar au fost nevoiţi să accepte acest preţ, pentru că nu au unde altundeva să vândă animalele.

Tânărul fermier ne-a mai spus că urmăreşte Revista Ferma pe internet, de unde a aflat de concursul foto organizat la Agromalim 2019. Ne-a declarat că va împărţi tableta câştigată la concurs cu fratele său mai mic, care, la doar câţiva ani, se descurcă deja foarte bine cu astfel de „jucării”.

Vizualizat: 2599 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?