Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cyflamid 5 EW - regele câștigător în lupta contra făinării

Publicat: 21 aprilie 2022 - 15:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fetească albă și Tămâioasă românească de excepție la Pietroasele, într-un an cu o presiune crescută a atacului de făinare la vița de vie. Cum au reușit această performanță cercetătorii centrului viticol din Podgoria Dealu Mare!

Cyflamid 5 EW este un fungicid omologat pentru combaterea făinării din cultura de cereale păioase (Erysiphe graminis), pomicultură (măr - Podosphaera leucotricha) și viță de vie (Uncinula necator).

 logo-Cyflamid_5_EW_b


Pagube calitative și cantitative


Făinarea viței de vie este denumirea populară a bolii produse de agentul patogen Uncinula necator. Acesta atacă și provoacă pierderi tot timpul anului, iar în cazul în care nu se iau măsuri de combatere eficiente, pagubele se pot produce asupra aparatului foliar, însă cele mai mari apar la nivelul ciorchinilor și al boabelor. Se generează, astfel, nu doar pierderi de producție, ci și o depreciere calitativă a boabelor, cele afectate de făinare fiind predispuse, în condiții de umiditate, la atacurile mucegaiurilor. În final, strugurii nu se mai pretează nici la consum, nici la vinificație.

 

Inamicul făinării


În portofoliul Summit Agro există un produs excelent pentru combaterea făinării în plantațiile de viță de vie: Cyflamid 5 EW (ciflufenamid 5%), din grupa acetamidelor, variantă modernă, inovatoare, utilizată în prevenirea și combaterea făinării, ce inhibă formarea miceliului ciupercilor din familia Uncinula. În urma contactului cu produsul, acestea nu mai dezvoltă conidii, oprindu-se astfel procesul de infecție.

Condiționarea sub formă de emulsie de ulei în apă (EW) face ca produsul să aibă o foarte bună aderență pe suprafața tratată, aspect ce îi conferă soluției o rezistență mare la spălarea de către ploi, cât și o absorbție superioară în plantă și o eficacitate sporită.

 

Acțiune preventivă și curativă de durată


Produsul are o foarte bună translocare translaminară în frunze și acționează și prin vaporii formați la nivelul foliajului, prezentând astfel o acțiune îndelungată, atât preventivă, cât și curativă.

Datorită eficacității pe o perioadă îndelungată a produsului, numărul de tratamente din schema tehnologică poate fi mai mic comparativ cu utilizarea altor fungicide, ceea ce înseamnă o importantă economie din punct de vedere al costurilor și al timpului de lucru în fermele viticole.

 Foto 1 Cornel Baniță_b

"Produsul Cyflamid 5 EW a reprezentat una dintre cele mai bune opțiuni pentru combaterea făinării la vița de vie în anul 2021, în condițiile climatice ale Centrului Viticol Pietroasa."CORNEL BANIȚĂ, Director Tehnic la SDCDVP Pietroasa-Istrița.

 

Recomandări de aplicare

 

• Tratament preventiv. La vița de vie recomandăm să se facă tratamente de prevenție începând cu momentul în care inflorescențele sunt clar vizibile, până la compactarea ciorchinelui (BBCH53-73). Doza recomandată pentru combaterea făinării la vița de vie este de 0,3 litri/hectar.

• Pentru tratamentul al doilea, împotriva făinării, produsul Cyflamid 5 EW poate fi asociat cu produse pentru combaterea manei. Recomandăm Zetanil - fungicidul care te va face să privești mana cu alți ochi - (cimoxanil 330 g/kg + zoxamid 330 g/kg), cu 28 de zile înainte de recoltare.

 

Eficacitate maximă în podgoria Dealu Mare


Gama de vinuri “Pietroasa Research & Innovation” este un proiect ambițios realizat de USAMV București și SDCDVP Pietroasa-Istrița în urma unor consultări și a unei colaborări îndelungate între cadrele didactice și personalul angrenat în activitatea de cercetare și de producție.

“Produsul Cyflamid 5 EW a reprezentat una dintre cele mai bune opțiuni pentru combaterea făinării la vița de vie în anul 2021, în condițiile climatice ale Centrului Viticol Pietroasa. Anul 2021 a fost extrem de dificil din acest punct de vedere, iar folosirea acestui produs în perioada de creștere a boabelor și până la compactare, în funcție de soi și de momentul ales, s-a dovedit a fi un factor decisiv în eradicarea infecțiilor apărute și în protejarea fară probleme la Feteasca albă și Tămâioasa românească”, declară domnul Dr. Ing. Cornel Baniță, Director Tehnic la Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa-Istrița.

 vita de vie summit agro_b


Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Cyflamid 5 EW, contactați cu încredere reprezentanții Summit Agro România sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: office@sumi-agro.ro.

 

CENTRUL VITICOL PIETROASA


Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură (SDCDVP) Pietroasa-Istrița - Buzău este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu Mare, în partea de vest a comunei Pietroasele, la o altitudine de 200 metri.

Plantațiile sale ocupă terenuri pe Dealul Istrița, terenuri ce au condiții favorabile de climă și de sol pentru cultura viței de vie. Centrul viticol se distinge de restul podgoriei, beneficiind de câteva avantaje foarte importante: în primul rând solul scheletic cu un conținut ridicat în carbonat de calciu, format pe roci calcaroase, apoi expoziția terenului, precum și bogatele sale resurse heliotermice și regimul destul de sărac în precipitații.

 

un articol de

Ing. IONUȚ MOCANU

Ing. ADRIAN ISOC

Summit Agro România

Vizualizat: 613 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?