Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cumpărăm acum, plătim... la recoltare

Publicat: 17 martie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania de primăvară a început. Planul culturilor s-a făcut din timp, bugetul s-a calculat atent pentru fiecare cultură, fermierii ţinând cont de tehnologie, dar şi de... economie

Click pe poza pentru galerie!

În contextul preţurilor mici practicate anul trecut pe piaţa cerealelor, finanţarea campaniilor de toamnă şi de primăvară a devenit o misiune aproape imposibilă pentru fermierii români.


„Strângem cureaua” tot mai mult

Daniel Pletea din localitatea Cuza Vodă, judeţul Călăraşi a alocat pentru culturile de primăvară 200 ha, pe care va semăna porumb şi floarea soarelui. El şi-a achiziţionat deja o mare parte din inputurile necesare pentru campania ce stă să înceapă.

„Îngrăşămintele pentru culturile de toamnă le-am achiziţionat deja şi le dăm la desprimăvărare. De tratamente deocamdată nu este nevoie. Când vom erbicida, aplicăm şi cele necesare împotriva bolilor şi dăunătorilor. Tot ce am cumpărat a fost cu plata la recoltare, iar preţurile au fost mai mari decât anul trecut”, ne-a spus fermierul.

Acesta se arată nemulţumit de evoluţia preţurilor la inputuri, în condiţiile în care piaţa cerealelor a fost instabilă şi preţurile de achiziţie mult prea mici. „Deşi anul trecut au fost preţuri mici la cereale, inputurile rămân la fel sau chiar se scumpesc. Nu putem decât să facem economie, strângem cureaua tot mai mult”, a adăugat resemnat Daniel Pletea.


Înfiinţarea unui ha de porumb costă 1.300 lei

Fermierul a precizat că pentru o cultură de primăvară, numai sămânţa de calitate medie îl costă circa 500 de lei/ha! „Pe lângă sămânţă, cu lucrările pentru pregătirea patului germinativ şi restul inputurilor mai cheltuim câteva sute de lei şi ajungem, spre exemplu cu înfiinţarea culturii de porumb, la 1.200 - 1.300 lei/ha. Pe parcursul vegetaţiei şi la recoltat mai sunt alte costuri, dar pe acelea le socotim toamna şi plătim totul la recoltare, le achităm de pe un an pe altul, am putea spune”, ne-a explicat Daniel Pletea. În ceea pe priveşte tehnica, agricultorul a achiziţionat în urmă cu un an un tractor şi o combină, în leasing. Speră să obţină producţii bune şi preţuri pe măsură pentru a le putea achita şi pentru a amortiza investiţia.

 

Pachetele tehnologice, o alternativă convenabilă


„ Dacă îmi plăteşti bine la recoltare, nu mă uit la 1 leu sau doi în plus la preţul de la sămânţă. Un preţ corect nu este o favoare pentru fermier, ci este răsplata cuvenită
Victoria Irimia, fermieră din judeţul Galaţi

Nu este o noutate pe piaţa inputurilor soluţia pachetelor tehnologice, iar fermierii par să le aprecieze tot mai mult. Este şi cazul Victoriei Irimia, fermieră din judeţul Galaţi, care a rezervat circa 160 ha pentru însămânţările de primăvară. „Vom semăna pe 100 ha floarea soarelui şi pe încă 60 ha - porumb. Pentru inputuri am făcut contracte cu trei companii care aduc la pachet cu sămânţa tot ceea ce este necesar pentru soiul respectiv: tratamente, fertilizanţi, iar separat am cumpărat şi azot. Vom achita totul la recoltare, ca de obicei”, ne-a spus aceasta.

Aceasta se arată nemulţumită de preţurile inputurilor, susţinând că „sunt mai mari decât anul trecut, iar dacă facem comparaţie cu ceea ce am primit pentru producţii vara trecută, este un dezastru. La recoltare, preţurile cerealelor au fost o bătaie de joc. Dacă îmi plăteşti bine la recoltare, nu mă uit la 1 leu sau doi în plus la preţul de la sămânţă”, a precizat Victoria Irimia.
În ferma proprie, toate inputurile sunt achiziţionate cu plata la recoltare, iar motorina şi alte costuri curente sunt acoperite cu banii obţinuţi din vânzarea recoltelor şi din subvenţie.


Calitatea bate preţul

În timp ce unii producători agricoli consideră că preţurile inputurilor sunt prea mari, alţii susţin că este normal ca sămânţa şi substanţele de calitate să implice şi costuri mai ridicate.
Petre Popescu, vicepreşedintele Asociaţiei de Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, a pregătit terenul pentru înfiinţarea culturilor prăşitoare încă din toamna trecută.

„În toamnă am făcut o scarificare, la începutul lunii martie vom începe pregătirea patului germinativ, o să dăm un disc şi cu o zi înainte sau chiar în ziua semănatului venim cu un combinator. Suntem aprovizionaţi cu seminţe de floarea soarelui, porumb şi cu îngrăşăminte complexe. Anul acesta am lucrat cu Biochem şi, având în vedere substanţele şi sămânţa de primă calitate, nu poţi să te aştepţi la preţuri foarte mici. Am beneficiat de reduceri de până la 35%, şi asta în condiţiile în care am contractat cu plata la recoltare”, ne-a spus Petre Popescu.

Fermierul mehedinţean a precizat că „atunci când ai producţii bune, preţul aproape că nu mai contează. Una este să faci 4 tone/ha de grâu şi alta e să faci 7 tone/ha. Chiar dacă preţul nu este 0,80 lei/kg, ci 0,60 lei/kg, la o producţie mai mare nu se simte. Şi piaţa este dezastru la noi: azi este un preţ, mâine alt preţ. Nici depozitarea în silozuri închiriate nu este o soluţie, pentru că banii plătiţi pentru uscare şi păstrare se pierd şi ajungi tot la preţul de la recoltare, iar banii lichizi primiţi în luna iulie asigură sursa de investiţii pentru campania de toamnă”, a explicat Popescu.

 

Culturile de floarea soarelui, în pericol?

O altă problemă care ar putea scoate mai mulţi bani din buzunarele agricultorilor este decizia Comisiei Europene privind interzicerea folosirii a trei pesticide din familia neonicotinoidelor, pe motiv că sunt nocive pentru populația de albine. „Interzicerea tratamentului la sămânţă este o reală problemă pentru cultura de floarea soarelui. Eu mi-am propus să dublez densitatea la semănat, o să merg cu 65-67 mii de boabe de floarea soarelui/ha.

Răţişoara porumbului (Tanymecus Dilaticollis) este o problemă cu adevărat importantă, la nivel naţional. Anul trecut, chiar şi cu tratament am avut atac masiv de răţişoară, dar dacă nu reuşim să stopăm atacul, ce se va întâmpla? O să venim cu o cultură de înlocuire, o soluţie ar putea fi orzoaica de primăvară, dar asta înseamnă costuri în plus cu întoarcerea culturii de floare, înfiinţarea celeilalte, erbicidarea şi altele. Ar fi trebuit ca prima dată să se caute o soluţie, un tratament care să vină în spijinul fermierilor şi care să fie acceptat de UE şi abia apoi să fie interzise cele actuale”, consideră fermierul mehedinţean.

 

INFO
LICITAŢIE

Cooperativa Braicoop

În ultima decadă din februarie a.c., Cooperativa Braicoop a organizat o licitaţie deschisă pentru aprovizionarea cu inputurile necesare în campania agricolă de primăvară. În competiţie s-au angajat mai mult de zece companii distribuitoare de seminţe, substanţe de protecţia plantelor şi produse de fertilizare, care şi-au prezentat oferta pentru acest nou ciclu de producţie agricolă.

 

Inputuri cumpărate la jumătate de preţ

Preţurile obţinute au fost cu mult în favoarea agricultorilor. „A fost un succes pentru noi, în sensul că la mai toate produsele am obţinut discounturi între 30 şi 50 la sută faţă de preţul de listă. Am contractat bine produsul Pulsar. Sigur, am avut şi cerere mare, de 5-6 tone. Tratamentele la grâu le-am cumpărat la un preţ cu 40-45 la sută mai ieftin, iar pentru seminţe am obţinut o reducere în medie de 30 la sută faţă de cotaţia de listă”, ne-a declarat Constantin Mocanu, preşedintele Cooperativei Braicoop.
Cooperativa este formată din 30 de fermieri care, împreună, exploatează o suprafaţă de peste 15 mii de hectare de teren arabil.

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1915 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?