Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum semănăm porumbul pentru boabe?

Publicat: 14 aprilie 2022 - 10:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aprilie e o lună importantă, deoarece acum se seamănă cel puţin jumătate din suprafaţa arabilă a ţării. Pregătirea terenului pentru culturile din epoca a II-a este punctul de plecare pentru noua recoltă.

Hibrizii de porumb prezenţi în cultură şi recomandaţi de firmele producătoare de sămânţă aparţin tuturor grupelor de precocitate, de la extratimpurii şi până la foarte târzii. Însă trebuie acordată mare atenţie la alegerea hibrizilor: să aparţină grupei FAO corespunzătoare zonei şi să ajungă la maturitate.

Spre deosebire de alte culturi, porumbul nu are pretenții deosebite față de planta premergătoare, putând fi cultivat și în monocultură.

 

FERTILIZAREA


Trebuie făcută atât în toamnă, dar și în preajma semănatului. Fertilizarea în benzi, odată cu semănatul este economică și asigură sporuri importante de recoltă. În țara noastră, pentru a obține între 6 şi 10 t/ha, dozele de azot necesare sunt:

între 140 şi 240 kg/ha pe solurile cu fertilitate scăzută;

între 130 şi 220 kg/ha pe solurile cu fertilitate mijlocie;

între 120 şi 200 kg/ha pe solurile cu fertilitate foarte bună;

în cultură irigată dozele menționate se măresc cu 30-90 kg/ha.

Dozele de fosfor necesare pentru nivelul de recoltă de 6-10 t/ha sunt de:

70-130 kg/ha pe solurile slabe;

40-80 kg/ha pe solurile mijlocii

25-60 kg/ha pe solurile bogate.

Cantitățile de potasiu pentru nivelul de producție menționat sunt de:

110-200 kg/ha pe solurile sărace;

50-120 kg/ha pe solurile mijlocii;

0-80 kg/ha pe solurile bogate.

ATENŢIE! Pe solurile cu pH ridicat și fertilizate cu cantități mari de fosfor apare carența de zinc, fiind necesară aplicarea preventiv de 3-4 kg/ha sulfat de zinc.

semanat primavara_b 

LUCRĂRILE SOLULUI


Această verigă tehnologică nu constă doar în mărunţirea terenului, combaterea buruienilor, încorporarea îngrăşămintelor şi a erbicidelor preemergente, ci e o lucrare decisivă. Se impune tot mai mult necesitatea schimbării sistemului convenţional de lucru, pentru a proteja solul şi pentru a păstra rezerva de apă, ţinând cont mai ales de seceta înregistrată în iarnă.

 

SĂMÂNŢĂ ŞI SEMĂNAT


Epoca optimă de semănat este atunci când în sol se stabilizează temperatura de minim 8oC. Au fost obținuți și hibrizi mai rezistenți la temperaturi scăzute și permit semănatul mai devreme, la temperatura de 6-7oC. Este bine să se solicite analiza la rece (cold testul) care arată capacitatea semințelor de a suporta condițiile nefavorabile ce pot să apară după semănat, respectiv arată rezistența la temperaturi scăzute în sol.

Calendaristic, semănatul se face între 1 și 20 aprilie în sudul țării, sudul Moldovei, Dobrogea, și Câmpia Banatului, între 15 şi 20 aprilie în Câmpia Transilvaniei și Moldova și între 20 şi 30 aprilie în zonele subcarpatice.

Densitățile recomandate sunt de:

65-70.000 plante/ha la hibrizii timpurii;

60-65.000 plante/ha la hibrizii mijlocii;

55-60.000 plante/ha la hibrizii tardivi;

în condiții de irigare, densitatea se mărește cu 5.000-15.000 plante/ha.

Distanța între rânduri este de 70 cm iar adâncimea de semănat este de 5-8 cm pe solurile cu textură ușoară și 4-6 cm pe solurile cu textură grea.

Lucrările solului şi pregătirea patului germinativ influenţează direct calitatea semănatului şi o răsărire uniformă, cu plante viguroase. Click AICI şi vezi care sunt limitele de semănat pentru culturile din epoca a II-a.

Se admit pentru semănat loturile de sămânță cu puritatea minimă de 98% și capacitatea de germinație de 90%. ATENŢIE! Nu folosiți pentru semănat sămânță mai veche de 2 ani.

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 2719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?